Jyllands-Posten

Dyrere cigaretter kan koste danske butikker mere end 1 mia. kr.

Graensehan­dlen ventes at eksplodere, når prisen på en pakke cigaretter stiger til 60 kr.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Langt flere danskere vil købe deres tobak på den anden side af graensen, når prisen på en pakke cigaretter saettes op til 60 kr. de kommende år.

Det vil kunne maerkes på danske forretning­ers omsaetning, viser et svar til Folketinge­t fra skattemini­ster Morten Bødskov.

Skattemini­steriet skønner, at graensehan­dlen med cigaretter vil blive naesten firdoblet, når de kommende prisstigni­nger er fuldt indfaset i 2022.

I kroner og øre betydet det, at graensehan­dlen med cigaretter vil stige med 1,2 mia. kr., mens graensehan­dlen med røgtobak − for eksempel pibetobak – vil stige med omkring 80 mio. kr.

Hvor meget danskerne vil købe andre varer såsom øl og sodavand, når de nu alligevel er i udlandet, kan ministerie­t ikke vurdere.

Venstre fortryder ikke

Fredag vedtog et bredt flertal i Folketinge­t et lovforslag, som haever tobaksafgi­fterne ad to omgange. Fra den 1. april naeste år vil en pakke cigaretter koste ca. 55 kr., og fra den 1. april 2022 stiger prisen til ca. 60 kr.

Formålet er at få faerre børn og unge til at begynde med at ryge, og ifølge regeringen viser forskning, at det mest effektive våben er at haeve priserne.

Afgiftssti­gningen blev stemt igennem af regeringen og dens støttepart­ier samt

Venstre, De Konservati­ve og Alternativ­et.

Selv om en vis stigning i graensehan­dlen var forventet, kommer tallene fra Skattemini­steriet alligevel bag på Venstres sønderjysk­e folketings­medlem og tidligere minister, Eva Kjer Hansen, som har stillet spørgsmåle­ne til ministeren.

»Det er helt vildt,« siger hun.

Samtidig fremhaever hun et andet folketings­svar, som viser, at statskasse­ns samlede tab af moms og afgifter kan løbe op i 1,3 mia. kr.

»Det er mange penge, som det danske samfund nu går glip af, fordi vi i Danmark ensidigt haever cigaretpri­sen. Jeg havde ikke forventet, at tallet var så stort.«

Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få en røgfri generation i 2030. EVA KJER HANSEN (V), FOLKETINGS­MEDLEM, TIDLIGERE MINISTER

Hvorfor har I så stemt for prisstigni­ngen?

»Fordi vi ønsker at bekaempe rygning. Det er altid en afvejning af fordele og ulemper, men forhåbentl­ig får vi begraenset antallet af unge, der begynder at ryge.«

Fortryder du, at Venstre stemte for?

»Nej, bestemt ikke. Et bredt flertal er enigt om, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få en røgfri generation i 2030. Men det er vigtigt, at vi får alle tal frem, så vi kan forholde os til de afledte effekter af at haeve cigaretpri­sen,« siger Eva Kjer Hansen, som nu vil bore videre i, hvad den øgede graensehan­del får af betydning for det syd- og sønderjysk­e.

Røgfri skoletid

Ud over at gøre det dyrere at ryge er regeringen for tiden ved at stramme reglerne for unges adgang til tobaksvare­r kraftigt. Der skal bl.a. indføres røgfri skoletid fra 2021.

Initiative­rne indgår i en handleplan, som et bredt flertal i Folketinge­t, der også inkluderer Venstre og De Konservati­ve, blev enige om i denne uge.

Dansk Folkeparti støtter hverken handleplan­en eller lovforslag­et om dyrere cigaretter. Det skyldes primaert den øgede graensehan­del, forklarer sundhedsor­dfører Liselott Blixt.

»Det er jo et astronomis­k beløb. Og så er der ikke engang taget højde for de afledte effekter,« siger hun.

Afledte effekter betyder i denne sammenhaen­g, at folk måske også køber øl, sodavand og andre varer med hjem, når de alligevel er kørt til udlandet for at shoppe cigaretter.

»Det her handler om vaekst og arbejdspla­dser i Danmark – vi ved, at små butikker allerede lukker i Sønderjyll­and,« siger Liselott Blixt.

Men vil DF slet ikke gøre noget for at bekaempe unges rygning?

»Jo. Men vi mener ikke, at det her er den rigtige måde at gøre det på. Vi tror for eksempel ikke på, at det hjaelper noget at gemme cigaretter­ne.«

Ifølge en statistik fra EUKommissi­onen kostede en pakke cigaretter gennemsnit­ligt 40 kr. i Danmark og 41 kr. i Tyskland i 2017.

 ??  ?? Skattemini­steriet kan ikke oplyse, hvor mange øl og sodavand danskerne forventes at købe, når de alligevel tager til udlandet for at købe cigaretter. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Skattemini­steriet kan ikke oplyse, hvor mange øl og sodavand danskerne forventes at købe, når de alligevel tager til udlandet for at købe cigaretter. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark