Jyllands-Posten

Johnson ser frem til ny britisk storhedsti­d

Brexit-aftale sejler gennem Underhuset, der kan se frem mod lyse tider, siger premiermin­ister Boris Johnson.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Fremtiden bliver lys og stor for Storbritan­nien, når først brexit er gennemført. Derom efterlod premiermin­ister Boris Johnson ingen tvivl på dagen, da loven om hans brexitafta­le opnåede massivt flertal i det britiske Underhus.

»Det suveraene britiske folk bliver igen herre over vor egen skaebne, og vi kommer igen til at kontroller­e vore egne graenser,« sagde Johnson.

»I denne nye aera vil vi endnu en gang nå stor succes som en nation med alt det talent, vi har,« lød det fra premiermin­isteren, der glaedede sig:

»Brexit will be done. It will be over.«

Afstemning­en endte med 358 for og 234 stemmer imod loven, og dermed blev endnu et historisk kapitel lukket i den store fortaellin­g om Storbritan­niens

afsked med EU. Den kommer til at finde sted den 31. januar 2020 efter til den tid 47 år og en måneds medlemskab.

I første omgang indtraeder så en overgangsp­eriode, der løber til udgangen af 2020, hvor alle regler vil gaelde som i dag på begge sider af kanalen. Storbritan­nien og EU ønsker i løbet af de 11 måneder at forhandle en aftale på plads om parternes fremtidige forhold. Skulle det ikke vaere tid nok, er der juridisk mulighed for at forlaenge overgangsp­erioden med et år eller to.

Med fredagens vedtagelse har parlamente­t dog fulgt Johnsons ønske og udelukket muligheden for at udskyde brexit yderligere.

»Det her er uden nogen mulighed for forlaengel­se. Det baner vejen for et nyt forhold til EU baseret på en handelsaft­ale, hvor vi ikke skal tilslutte os og følge nye regler. Vi får igen kontrol over vore egne love,« sagde Boris Johnson.

Han blev under debatten bl.a. spurgt til, om det nu også var en fornuftig forhandlin­gsstrategi på forhånd at afskaere sig muligheden for at udskyde det brud, der kan blive et no deal-brexit, hvis parterne ikke når en aftale. Svaekker det ikke Storbritan­nien, lød spørgsmåle­t.

»Nej, tvaertimod,« Johnsons svar.

Opposition­spartiet Labour stemte imod, ifølge leder Jeremy Corbyn fordi partiet mener, at »vi er sikre på, at der er en bedre måde at forlade EU på«.

Nødt til at forstå

lød

Flertallet på 124 stemmer står betragteli­gt i kontrast til det nederlag på 230 stemmer, som forhenvaer­ende premiermin­ister Theresa May indkassere­de, da hun satte sin aftale til afstemning i januar i år.

Efter at have overtaget landets ledelse i sommer lykkedes det Johnson at genåbne forhandlin­gerne med EU, hvilket førte til en raekke aendringer af Mays aftale.

En af de ting, der blev aendret, er en sletning af det udskaeldte backstop, der ville have fastholdt hele Storbritan­nien som en del af EU’s toldunione­n, hvis der ikke kunne findes en løsning på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark