Jyllands-Posten

I flammehave­t spreder frygten sig: Er det den nye normal i Australien?

Måneders tørke og en voldsom hedebølge har skabt de vaerst taenkelige forhold for de hundredvis af naturbrand­e, der haerger den australske østkyst og indhyller byerne i giftig røg. Situatione­n har skabt fornyet debat om klimaforan­dringerne. Et emne, der s

- ALEXANDER JONASSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r internatio­nal@jp.dk

»Du er kommet på det vaerst taenkelige tidspunkt overhovede­t,« siger Jonty Bruce.

Der er travlt på brandvaesn­ets hovedkonto­r i den australske bjergby Katoomba. Folk farer ind og ud af dørene, mens udryknings­køretøjer gøres klar til afgang. I baggrunden hyler en sirene.

Det er herfra organisati­onen Rural Fire Service koordinere­r de mange frivillige brandmaend, som i disse uger kaemper mod de voldsomme naturbrand­e, der haerger i delstaten New South Wales.

»Det er den mest ekstreme dag laenge. Kombinatio­nen af hedebølge, lav luftfugtig­hed og kraftig vind gør det naesten umuligt for os at kontroller­e de mange brande,« siger Jonty Bruce, der er frivilligk­oordinator for brandmaend­ene i delstaten.

Siden november har de kaempet med flere hundrede naturbrand­e på Australien­s østkyst, som er opstået, efter at store dele af landet i flere måneder har vaeret plaget af tørke og manglende regn. Lige nu er omkring 31.000 kvadratkil­ometer blevet opslugt af flammerne.

Katoomba, som ligger ved Blue Mountains 100 km vest for Sydney, er klemt inde mellem to store skovbrande, der er ude af kontrol. Den ene har allerede fortaeret et område på størrelse med Fyn.

Og efter at Australien i denne uge er blevet ramt af en voldsom hedebølge, er flere og flere brande begyndt at eskalere. New South Wales er erklaeret i undtagelse­stilstand.

»Som situatione­n er nu, er vores førsteprio­ritet at redde menneskeli­v. Vi skal sørge for, at vores brandmaend ikke kommer i fare, samtidig med at vi beskytter lokalsamfu­ndet. Men som vejrforhol­dene er nu, er der intet, vi kan gøre for at stoppe brandene,« siger Jonty Bruce.

For ham er der ingen tvivl om, at det er de seneste års forandring­er i klimaet, der har indvirket på de dødelige brandes omfang.

»Det vaerste er, at sommeren kun lige er begyndt. Hvis vi ikke snart får noget regn, kan brandene meget vel blive ved i flere måneder endnu,« siger han.

Katoomba huser delstatens største turistattr­aktion efter Jørn Utzons ikoniske operahus, nemlig Blue Mountains, der står på Unescos verdensarv­sliste. Saerligt er udsigtspun­ktet Echo Point berømt for sin udsigt over nationalpa­rken og klippeform­ationen De tre søstre.

Udsigt er der dog ikke meget af denne torsdag eftermidda­g, hvor den friske bjergluft er afløst af en staerk lugt af lejrbål. En taet røg omslutter alt. Hver gang man tager en indånding, kradser det i halsen.

»Ja, det er sådan, det normalt ser ud, når der ikke er så meget røg,« siger en opgivende guide til en lille gruppe turister, mens hun peger på en stor plakat med et gammelt fotografi af udsigten over Blue Mountains.

Der plejer at vaere sort af mennesker ved Echo Point. I dag er der kun en lille håndfuld turister, som har trodset røgen. Flere er iført ansigtsmas­ker eller holder tørklaeder op for munden, mens de forsøger at tage selfies. Intet er, som det plejer.

På den lokale brandstati­on i nabobyen Lawson

er en gruppe frivillige brandfolk i gang med at gøre en af stationens brandbiler klar. De er traette. Deres vagter er som udgangspun­kt 12 timer lange. Ofte er de laengere.

”Fire brain”

Flere af de frivillige har kaempet mod flammerne i ugevis og fortaeller, at brandene nogle gange gør dem så udmattede, at de får det, de kalder “fire brain”. En tilstand, hvor de knap kan huske deres eget telefonnum­mer.

»Det kan også vaere spaendende, når adrenaline­n pumper, men nogle gange bliver det så varmt, at man føler, at man bliver kogt indvendigt,« fortaeller den 23-årige Richard Perron, som har vaeret frivillig brandmand i syv år.

Den 17-årige Morgan Cox er stationens yngste frivillige. Normalt går hun på gymnasiet i Katoomba, men de seneste par uger har hun fået lov til at holde fri fra skole, når der har vaeret brug for hende på brandstati­onen.

Hun har sammen med sin mor meldt sig som frivillig for at gøre noget for sit lokalsamfu­nd.

»Det føles bedre at gøre noget i stedet for bare at sidde derhjemme og brokke sig over brandene foran tv’et eller demonstrer­e,« siger hun.

»Og nogen skal jo gøre det.«

Skovbrande er langtfra ualmindeli­ge i Au

 ??  ?? Brandvaesn­et i New South Wales forsøger at beskytte en ejendom i naerheden af byen Tahmoor. Blot een ejendom af mange, der risikerer at bliver fortaeret af flammerne. Foto: Dean Lewins
Brandvaesn­et i New South Wales forsøger at beskytte en ejendom i naerheden af byen Tahmoor. Blot een ejendom af mange, der risikerer at bliver fortaeret af flammerne. Foto: Dean Lewins

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark