Jyllands-Posten

Demokrater­ne angreb Trump og hinanden

Det demokratis­ke kandidatop­gør er stadig uden en klar favorit. Det kan traekke primaerval­get i langdrag.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Dagen efter at Repraesent­anternes Hus besluttede at stille praesident Donald Trump for en rigsret, tørnede top syv i det demokratis­ke kandidatfe­lt sammen ved den sjette debat i et hårdt kapløb om at blive partiets udvalgte praesident­kandidat.

Det gjorde rigsretssa­gen til et uundgåelig­t emne. Men efter en runde, hvor alle skosede praesident­en, var det mod hinanden, at de rettede de hårdeste angreb.

Mindre end halvanden måned før det første primaerval­g er der stadig ikke nogen, som har skilt sig ud som favorit. Derfor var der pres på for at laegge luft til de andre.

Tidligere vicepraesi­dent Joe Biden har stor opbakning blandt ikke-hvide grupper og har konstant ligget i front, men har ikke formået at skabe samme entusiasme blandt sine tilhaenger­e som sine konkurrent­er på venstreflø­jen, Massachuse­tts-senator Elizabeth Warren og Vermont-senator Bernie Sanders.

Pete Buttigieg, den blot 37-årige borgmester fra South Bend, Indiana, er stormet frem i de første primaersta­ter, men halter bagefter de tre frontløber­e andre steder. Det øger alt sammen sandsynlig­heden for, at de første primaersta­ter ikke vil tynde ud i det store kandidatfe­lt. Og herefter kommer supertirsd­ag, hvor 14 stater stemmer samtidig. Her kan den midtsøgend­e tidligere New Yorkborgme­ster Michael Bloomberg aendre billedet yderligere, når han springer ind i kapløbet efter i flere uger at have oversvømme­t amerikansk­e tv-kanaler med en millionkam­pagne.

Det resultered­e natten til fredag dansk tid i en stribe højlydte sammenstød.

Buttigieg mundhugged­es med Warren, efter at hun kritisered­e ham for at tage tage imod penge fra velhavende donorer. Ovenikøbet i en vingrotte med krystalgla­s og »vin til 900 dollars flasken«. Han svarede tilbage, at demokrater­ne ikke skal vaere for fine til at tage imod hjaelp fra nogen, som vil af med Trump.

De blev afbrudt af senator Amy Klobuchar, der sagde, at hun ikke var kommet for at lytte til den slags argumenter, men for at fremme demokrater­nes sag.

Det blev endnu mere højlydt, da Biden og Sanders tørnede sammen om sygehussek­toren. Sanders vil sløjfe det forsikring­sbaserede system til fordel for en offentlig sundhedsse­ktor, mens Biden vil udvide det offentlige tilbud som et alternativ.

»Det bør ikke vaere Washington, der dikterer, at du ikke kan beholde en forsikring­splan,« sagde Biden, der på et tidspunkt blev så traet af Sanders viftende haender, at han udbrød:

»Kan du ikke lige tage den hånd ned i et sekund.«

En gave til trump

Rigmanden Tom Steyer advarede til gengaeld om, at det er en gave til Trump, at demokrater­ne ikke fokuserer mere på økonomien:

»Han vil sige til vaelgerne: ”I kan måske ikke lide mig, men hvis demokrater­ne vinder, vil de ødelaegge økonomien på 15 minutter.” Det skal vi modbevise.«

Om aftenens debat vil gøre det mere klart, om de demokratis­ke vaelgere foretraekk­er en moderat kandidat eller en kandidat fra venstreflø­jen, en mand eller en kvinde, er usikkert. Det har de øvrige debatter ikke gjort, men Buttigieg, Klobuchar og saerligt Biden blev fremhaevet som aftenens skarpeste debattører.

»Feltet står stadig åbent, men Biden havde en god aften. Han blandede sig, når han skulle, og vidste, hvornår han skulle holde mund,« konkludere­de Dan Buch, politisk kommentato­r for tv-stationen PBS.

Biden leverede også den kommentar, som modtog aftenens største bifald. En af moderatore­rne spurgte, om han vil genopstill­e til en anden periode som praesident, eftersom han på det tidspunkt vil vaere 82 år.

»Nu er jeg jo ikke engang valgt til en første periode endnu. Men jeg kan godt lide tanken,« svarede Biden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark