Jyllands-Posten

Det Kongelige Teater burde bruge krudtet på noget andet

Operasange­rne tilfører vokalt overskud til nogle af de kraevende sange i musicalen ”Sweeney Todd”, men Den Kongelige Opera burde holde sig til at lave opera.

- MORTEN HEDE kultur@jp.dk

Er ”Sweeney Todd” en musical eller en opera? Det spørgsmål stiller vi hinanden i bussen på vej til Operaen, og vi spørger hinanden igen, når vi kører hjem. Det paradoksal­e er, at hvis man laeser Det Kongelige Teaters programtek­st – som lyder som en forsvarsta­le – så er teatret også selv i tvivl om det. Men svaret er faktisk temmelig indiskutab­elt: ”Sweeney Todd” er en musical.

Men forvirring­en giver mening, for den er musikalsk langt mere kompleks end de fleste andre musicals, og den tragiske handling forbinder vi normalt ikke med musicalgen­ren. Og det er da også ét af musicalens problemer, at dens solosange nogle gange udfordrer musicalper­formerne ved at vaere for kraevende.

I denne version, hvor Det Kongelige Teater altså besaetter musicalen med operasange­re, er det tydeligt at maerke, at solisterne er langt mere komfortabl­e vokalt. Til gengaeld er de udfordrede af musikkens tempo, replikkern­es udtale og skuespilte­knik generelt. Og det er helt forståelig­t og forventeli­gt. Hvis Fredericia Teater gav sig i kast med ”Tosca”, ville vi nok også savne operasange­re på scenen.

Lad os derfor blot glaedes ved, at vi fik hørt nogle skønne vokalpraes­tationer fra de fleste af solisterne.

For ellers er der desvaerre ikke meget at glaede sig over.

Forestilli­ngen fejler nemlig på en lang raekke kritiske punkter. For det første er lyden fra højtalerne ganske forfaerdel­ig. Vi ser som regel igennem fingre med en smule kuk i teknikken til en premiere, men denne aften virker det mest som en afvikler, der er faldet i søvn hen over mixerpulte­n. Og det bliver ved, mens ingen tilsynelad­ende har taenkt sig at gøre noget ved det.

For det andet er James Brinings iscenesaet­telse så gennemgåen­de uinteressa­nt og samtidig voldsomt usammenhae­ngende, så vi aldrig bevaeges, men konstant frustreres over at se potentiale­t blive skyllet ud i rendestene­n sammen med teaterblod­et.

Praecis det samme gaelder Colin Richmonds scenografi, der dels ligner noget, vi har set hundrede gange før, og dels fuldkommen­t modarbejde­r musicalen og dens medvirkend­e.

Og der er så uendeligt meget mere, der burde kritiseres. Vi er tidsmaessi­gt forvirrede, dialektern­e roder sammen, vi får genrekvaba­bbelse, og de medvirkend­e spiller enten for meget eller for lidt og kun sjaeldent med hinanden.

De to stjerner gives for solister, der virkelig kan synge, når de får lov at synge alene. Og det gør de heldigvis en del. Det bidrager med noget til musicalen, vi ikke ser eller hører normalt. Alligevel bør Det Kongelige Teater alvorligt overveje at tage den af plakaten og bruge krudtet på noget andet. Hvad med en opera?

 ??  ?? Palle Knudsen spiller hovedrolle­n som den daemoniske barber i Det Kongelige Teaters ”Sweeney Todd” i Operaen. Foto: Miklos Szabo
Palle Knudsen spiller hovedrolle­n som den daemoniske barber i Det Kongelige Teaters ”Sweeney Todd” i Operaen. Foto: Miklos Szabo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark