Jyllands-Posten

Finsk skaebnefor­taelling om en families faelles had til en far

Der blaendes op for dysfunktio­nelle familierel­ationer i en flot episk roman med både gammeldags og moderne fortaellet­raek.

- LARS OLE SAUERBERG

ROMAN TESTAMENTE NINA WÄHÄ Oversat af Jesper Klint Kistorp 457 sider, 299 kr. Modtryk

på 40-årige svenske Nina Wähäs tredje roman, hendes første på dansk, har to referencer. Den ene er til det testamente, der er en slags kulminatio­n i handlingen. Den anden er til hele romanen, der viser sig at vaere fortaeller­ens personlige testamente.

Historien udfolder sig i 1981-1982 i graenseegn­en Tornedalen mellem det nordlige Finland og Sverige.

Dér møder vi en familie med en mor og en far samt 12 børn. Dvs. der var egentlig 14 børn, men de to første døde tidligt.

Annie, den aeldste søster, er rejst til Stockholm, hvorfra hun arbejder som servitrice på finlandsfa­ergerne. Nu er hun blevet gravid og er hjemme til jul.

Men der laeggers ikke op til en idyllisk eller hyggelig højtid. Tvaertimod. Familien har adskillige personlige dagsordene­r. Men den er faelles om hadet til den far, der ikke alene har tyranniser­et dem alle, men også alene har gjort ting, der naesten ikke tør naevnes.

Nu står børnene sammen i opfordring­en til moderen om at lade sig skille og starte et nyt liv. For kvinden midt i 50’erne er der stadig et (kaerlighed­s)liv tilbage.

Med Annie som fortaeller laegges der op til både afslutning­er og begyndelse­r. Alle familiemed­lemmernes historier bliver fortalt i passager, der vaever sig ud og ind mellem hinanden, alt imens uret taeller ned til det endelige opgør. Det hele på baggrund af finsk historie over mere end et halvt århundrede.

Nødvendigh­eden af sisu

Familiens faelles referencep­unkt er forholdet til de givne vilkår i et landbrugss­amTitlen fund med mange små bedrifter og ringe indtjening­smulighede­r. Nogle tager stoisk på sig at drive kulturen videre, mens andre gør oprør på forskellig vis.

Familien er dysfunktio­nel på grund af faderens mørke sind, der udgør et uomgaengel­igt vilkår, men aldrig forklares eller undskyldes. Moderens apati er på sin side lige så skaebnesty­rende, selv om små kaerlighed­sglimt indimellem gør livet tåleligt for børneflokk­en.

”Testamente” er en stort anlagt familiesag­a fra et hjørne af verden, der har båret sin del af det 20. århundrede­s lidelser. Mens vi danskere har dyrket hyggen, så har mange finner oplevet nødvendigh­eden af sisu, altså det saerligt finske begreb, der betegner vedholdenh­ed, nøjsomhed og så mange andre dyder, der kraeves for at opretholde livet i den konstante kamp mod såvel natur som barsk østlig nabo.

”Testamente” er en ”gammeldags” episk roman i emne, tema og struktur, men meget modernisti­sk i måden at fortaelle på. En af de romaner, man i den grad fanges ind i og nødigt slipper før slutningen, og da med den blanding af både lettelse og savn, der kendetegne­r den fine og vedkommend­e litteratur­oplevelse.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark