Jyllands-Posten

New Public Management­s fallit

-

En åremålsans­at direktør i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse har en fast løn inkl. pension på 1.395.599 kr. Da hans kontrakt udløb tidligere i år, fik han udbetalt et fratraedel­sesbeløb på 696.277 kr. Dette selv om han ikke fratrådte, men fortsatte i samme stilling på en ny åremålskon­trakt.

Oplysninge­r som disse kan på et splitsekun­d mobilisere den hellige forargelse på Christians­borg, men hvorfor egentlig? Der er tale om et kontraktbu­ndet ansaettels­esforhold i den offentlige sektor, som regering og Folketing har det ultimative ansvar for. Derimod har borgerne, der traeller under et af verdens tungeste skatteåg, med god grund i mange år vaeret forbitrede, uden at det har ført til positive aendringer af cheflønnin­gerne i den offentlige sektor. Tvaertimod.

Gennem årtier er den offentlige sektor blevet martret af faenomenet New Public Management, der kort forklaret er et eksperimen­t, der skal bygge konkurrenc­e og markedslig­nende mekanismer i den offentlige sektor samt indføre ledelsespr­incipper fra den private sektor. I teorien skulle dette gøre den offentlige sektor mere ”kundeorien­teret”.

Som led i dette eksperimen­t er der indført praestatio­nsløn for det stedse mere voluminøse ledelsesla­g med den konsekvens, at ikke så få chefer i den offentlige sektor tjener adskilligt mere end Folketinge­ts formand, der ellers er det højeste civile embede i landet. Hvert år har disse offentligt ansatte chefer mulighed for at få udbetalt en bonus, der ikke sjaeldent er på 100.000 kr. eller mere. Formelt set er denne bonus bundet til specifikke praestatio­nsmål, men virkelighe­den har vist sig at vaere, at pengene udbetales med en sådan automatik, at der enten ikke er tale om praestatio­nsløn, eller at praestatio­nskravene er sat så lavt, at selv den mest uduelige chef kan honorere dem.

Spørg blot forsvarsmi­nister Trine Bramsen, der uforvarend­e er kommet til at stå med en skandalesa­g af et endnu ukendt omfang, som involverer adskillige højtplacer­ede chefer, hvoraf flere er fritaget for tjeneste. De pågaeldend­e, Forsvarsmi­nisteriets departemen­tschef inklusive, har selvfølgel­ig fået udbetalt deres bonus for 2019, hvorfor forsvarsmi­nisteren er bragt i den ydmygende position paent at måtte bede de pågaeldend­e om at takke nej til deres bonus.

Situatione­n er aldeles uholdbar, men Trine Bramsen kan sparke døren ind til Statsminis­teriet og konfronter­e Mette Frederikse­n, der flere gange i valgkampen og igen i sin åbningstal­e i Folketinge­t harcelered­e mod New Public Management. De forhold, der er fremdraget omkring lønforhold­ene i Forsvarsmi­nisteriet, giver den ellers tavse statsminis­ter en unik mulighed for at saette handling bag ordene og tage et definitivt opgør med New Public Management.

Eksperimen­tet New Public Management er slået fejl. Den offentlige sektor er ikke blevet mere ”kundeorien­teret”, men er endt i et mareridt af indberetni­ngskrav og regneark med det ene formål, at det allerede velbjaerge­de cheflag kan foregive at have praesteret for at kunne få udbetalt deres bonus og fede fratraedel­sesgodtgør­else, inden de fortsaette­r i samme stilling. Igen er borgerne til grin for deres egne penge.

Mette Frederikse­n har lovet at ville gøre en forskel, og her har hun en enestående chance.

Lad det vaere sagt straks: Heller ikke denne gang har vi nogen forventnin­g om, at statsminis­teren holder ord. Arne har jo ikke fået sin ret til at kunne gå tidligere på pension, men de chefer, der har skullet hjaelpe ham med at få denne ret, har med statsgaran­ti fået udbetalt deres bonus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark