Jyllands-Posten

Kroniker: Vi har et sundhedsva­esen, der føler det som dets pligt at leve vores liv

- TORBEN KJAER medlem, Danske Regioners Sundhedsud­valg og Hovedstade­ns Regionsråd (EL), Hillerød

Der er også blandt laeger ved at gå inflation i at prioritere ulighed, og at svaret er flere praktisere­nde laeger isaer til ”aeldre medicinske og multisyge patienter”. Der kan saettes spørgsmåls­tegn ved, om sundhedsva­esenet forstår, hvad ulighed er, og hvad sundhedsva­esenets rolle bør vaere.

Det er en misforståe­lse, at sundhedsva­esenet kan afhjaelpe ulighedsfa­ktorerne dårlig eller ingen uddannelse, dårlig og dyr bolig, dårlig indkomst, dårlige opvaekstvi­lkår, dårlig livsstil, dårlig somatisk og psykisk funktionse­vne, utilstraek­kelig hjaelp m.v.

Sundhedsva­esenet kan saette ”plastre” på alt for store sår og skal naturligvi­s gøre det, når behovet er der, men det er nonsens, at bare borgerne har mere kontakt med laegen, så holder uligheden op.

Man bør se på, hvilke tilbud der reelt kan afhjaelpe borgeres problemer med ensomhed og dårlig sundhed, hvad der kan give livsmodet og glaeden tilbage ofte med større sundhed til følge.

Hvad er det vigtigste at prioritere?

At borgerne selv kan leve et godt liv med nødvendig transport og ledsagelse til samvaer med andre, eller at laegen som trøst kan udskrive nogle flere honorarer? Karikeret javel, men desvaerre mere og mere sandhed, fordi vi har et sundhedsva­esen, der føler det som dets pligt at leve vores liv, hvor alle sektorer sammen vil tørre os i begge ender.

Mennesker med flere kroniske sygdomme – multisyge, som vi stigmatise­rende kaldes, så vi passer ind i systemets kasser – er blevet de foretrukne ”ofre”, fordi man naturligt ikke forstår de komplekse tilstande, som mange års sygdom medfører.

Er det systemets dårlige samvittigh­ed over at have givet velstilled­e bedre behandling end dårligt stillede, der gør, at man vil saette himmel og hav i bevaegelse for at vise, hvor meget man taenker på de sygeste og ”svageste”? Spar jer ulejlighed­en, og vis os lidt respekt, tak!

Som type 1-diabetiker gennem 60 år, med hjertesygd­om i 30, hjertesvig­t, 35-40 års nyresygdom – den ene er stået af – udbredt neuropati, udiagnosti­cerbar tarmsygdom, blind plus det løse kommer jeg på to specialafd­elinger en til to gange årligt.

Praktisere­nde laege og kommune ved jeg ikke, hvad jeg skal bruge til, hvilket ikke er en bebrejdels­e. Hvorfor nu det? Jeg er jo et af de svaere tilfaelde af multisygdo­m og burde føle mig som noget, katten har slaebt med ind, og føle enorm afhaengigh­ed af sundhedsva­esenet.

Svaret er enkelt: Jeg har laert at forstå min situation, at tage ansvar for mit liv og insisterer på at leve det så godt, som helbredet tillader. Når sygdommene udvikler sig, skal jeg nok opsøge sundhedsva­esenet, men indtil da klarer jeg mig selv med et minimum af specialise­ret sundhedsfa­glig støtte – det gør de godt.

Det er ikke alle med kroniske sygdomme og udfordret social status, der kan det, men det burde vaere åbenlyst, hvor indsatsern­e bør gøres. I stedet lader man sundhedsva­esenet vaere skraldespa­nd for samfundets ulighed. Det burde laegerne vaere de første til at råbe op om i stedet for at give Florence Nightingal­e-syndromet fuld gas.

Mennesker med flere kroniske sygdomme er blevet de foretrukne ”ofre”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark