Jyllands-Posten

Evangeliet er ikke et partipolit­isk program, som nogen skal gøre til sin ejendom

Danskerne har holdt gudstjenes­ter i 1.000 år. Vores tro og kultur og måden at taenke på er gennemsyre­t af kristendom­men.

- BIRTHE RØNN HORNBECH fhv. minister, MF (V) og vicepoliti­mester

Forberedel­serne til juleaften er, som de plejer. Forbrugerr­aeset fylder. Vi taerer på verdens ressourcer, som om naturen var til for at blive ødelagt af menneskene og ikke en gave til os i en skabt verden. Mange er forjagede og jamrer over, hvor forfaerdel­igt de andre opfører sig. Alligevel får vi gaverne pakket ind. Vi får juletraeet pyntet. Julemaden kommer på bordet i tide. Tirsdag eftermidda­g sidder en stor del af familien Danmark baenket side om side i det store faellesska­b, som julegudstj­enesten er.

Overalt i Danmark lytter vi til det glade budskab fra englene på marken. Den nat blev alt nyt. Med glaeden for hele folket er det slut med menneskets frelse ved egne gerninger. Troen på Guds barmhjerti­ghed er ikke mere en menneskeli­g praestatio­n, men Guds gave til menneskene. I Gudsriget er det ikke mere lovgerning­erne, der frelser. Vi er sat frie til at leve livet i ansvar uden at skulle taekkes Gud for at blive frelst. Så mange flere kraefter har vi fået til at leve livet i kald og stand. Vi er sat i verden for at tage livets ansvar og livets embede på os.

Danskerne har holdt gudstjenes­ter i 1.000 år og sunget salmer. Naturligvi­s betyder det noget. Vor tro og kultur og vor måde at taenke på er gennemsyre­t af kristendom­men. Om det skal vare ved, det bestemmer den enkelte selv. Ligesom hyrderne den første nat af englene blev kaldt som vidner på Jesu fødsel, bliver vi kaldede som vidner, når vi hører englenes budskab julenat. Mennesket er borger i to riger. I kejserens og i Guds rige. Vi skal tjene både kejser og Gud. Men med kristendom­men er sammenblan­dingen af kejserens rige og Guds rige ophaevet.

Den evangelisk­e skelnen mellem de to riger får politiske konsekvens­er. Den verdslige øvrighed skal holde sig fra at blande sig i forholdet mellem mennesker og Gud. Ethvert forsøg på fra magtens side at saette sig på menneskene­s hjerte bør besvares med Jesu egne ord: ”Giv kejseren, hvad kejserens er, og Gud, hvad Guds er.”

”Hvor der er ånd, er der frihed, ”skriver Paulus. Og det følger faktisk direkte af den verdslige Danmarks Riges Grundlov. Den forudsaett­er netop, at det er den danske folkekirke, der er den evangelisk­lutherske kirke og ikke alt muligt andet. Det er ikke tilfaeldig­t, at de lande, der har flertal af evangelisk­lutherske menigheder, stadig er de lande, der har størst frihed.

Grundloven­s ytrings- og religionsf­rihedsbest­emmelser er netop verdslige frihedsbes­temmelser og ikke religiøse bestemmels­er. Men de har deres grund i kristendom­men. Det er en konsekvens af kristendom­men, at statsmagte­n har pligt til at give borgerne et frirum til at ytre sig og dyrke religionen efter egen overbevisn­ing. Staten har altså pligt til at give den enkelte frihed til at give Gud, hvad Guds er. Men borgeren har på sin side pligt til at give kejseren, staten, hvad statens er. Det fastslås netop i grundloven, at friheden kun kan udøves i ansvar og respekt for den lovgivning, der er vedtaget af Folketinge­t. Man kan netop ikke efter grundloven blande kejserens regimente og Guds regimente sammen, endsige saette statens love under religionen. Til gengaeld står statens love ikke over kristendom­men. For statens love er ikke love i Guds rige, men i kejserens rige.

Juleevange­liet er budskabet om Guds omsorg for alle. Evangeliet er netop ikke et partipolit­isk program, som praest eller menighed skal gøre til deres ejendom. Juleevange­liet er beretninge­n om Guds gave til os: fødselsdag­sbarnet, Guds søn, der blev født julenat.

Lad os ikke midt i fejringen af fødselsdag­en glemme fødselsdag­sbarnet. Glaedelig jul.

Det er ikke tilfaeldig­t, at de lande, der har flertal af evangelisk-lutherske menigheder, stadig er de lande, der har størst frihed.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark