Jyllands-Posten

Vi skal på banen med et EU-dyrevelfae­rdsmaerke

Den nye kommission skal hurtigst muligt på banen med en opdatering af dyrevelfae­rdsreglern­e, så vi sikrer mere rimelige regler for dyretransp­orter og får et EU-dyrevelfae­rdsmaerke.

- MOGENS JENSEN fødevaremi­nister NIELS FUGLSANG medlem af Europa-Parlamente­t (S)

Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Når vi her til jul saetter taenderne i en flaeskeste­g eller et fjerkrae, vil vi gerne vide, at dyrene har haft et godt liv. De fleste af os er enige om, at landbrugsd­yr som grise, køer og kyllinger skal have ordentlig dyrevelfae­rd.

Faktisk er dyrevelfae­rd noget, som hele 94 pct. af europaeern­e finder vigtigt ifølge en forbrugeru­ndersøgels­e fra 2016. Desvaerre var det alligevel ikke et område, som den tidligere kommission prioritere­de, og der er ikke sket meget på området i EU i de seneste fem år.

Danmark er på flere områder foran andre EU-lande, men vi er nødt til at få hele EU med. Dyrevelfae­rd skal vaere for alle dyr, og det er vigtigt med lige konkurrenc­evilkår for landmaende­ne.

Forbrugeru­ndersøgels­en fra 2016 viste også, at 89 pct. af europaeern­e mener, at der bør vaere en EU-lov om dyrevelfae­rd. Dermed ligger der et forslag lige til højrebenet for den nye kommission.

For der er stadig mange dyrearter, hvor der ikke er regler for dyrevelfae­rd. Det gaelder for eksempel unghøns, der senere skal producere aeg (hønniker), malkekøer, kaniner og kalkuner. Samtidig er den eksisteren­de lovgivning ikke blevet opdateret og derfor heller ikke blevet tilpasset hverken den teknologis­ke udvikling eller ny forskning.

Dette er isaer et problem for dyretransp­ortområdet, hvor Den Europaeisk­e Fødevaresi­kkerhedsau­toritet har anbefalet, at transporte­r af dyr over lange afstande, herunder dyr til slagtning, begraenses mest muligt. Alt for mange dyr på de europaeisk­e landeveje lider under lange transporte­r, hvor de mangler vand, og hvor de bliver klemt, fordi der ikke er plads nok.

Det kan vi gøre bedre. Vi ønsker en maksimal transportt­id for slagtedyr på otte timer. Og det er ikke det eneste problem med EU’s regler for transport med dyr. Bestemmels­erne er på en lang raekke punkter upraecist formuleret, hvilket medfører uens fortolknin­ger og uens implemente­ring på tvaers af medlemslan­dene. Et faktum, den tidligere kommission blev gjort opmaerksom på flere gange.

Dyrevelfae­rd er en kerneprior­itet for Socialdemo­kratiet. Da vi sidst var i regering, blev det vedtaget, at der skulle indføres et statsligt dyrevelfae­rdsmaerke på svinekød. Dyrevelfae­rdsmaerket blev udviklet i samarbejde med erhvervet og var en ny måde at arbejde for bedre dyrevelfae­rd – nemlig ved at forbrugern­e selv kunne vaelge at købe svinekød, som var blevet produceret med fokus på dyrevelfae­rd.

På den måde er dyrevelfae­rden i de danske svinestald­e blevet drevet frem af forbrugere­fterspørgs­el i stedet for tung lovgivning.

Det har fungeret så godt, at dyrevelfae­rdsmaerket siden 2018 også har kunnet findes på slagtekyll­inger, og fra årsskiftet vil de danske forbrugere også kunne finde maerket på maelkeprod­ukter og okse- og kalvekød.

På den måde er danskerne selv med til at bestemme, hvor meget dyrevelfae­rd flaeskeste­gen, kyllingest­egen og i naer fremtid også oksestegen skal have oplevet.

Vi synes, efterspørg­sel er en god måde at få flyttet tingenes tilstand på. Derfor ser vi gerne, at der bliver indført et europaeisk dyrevelfae­rdsmaerke, der ligesom det danske maerke bygger på frivilligh­ed og et samarbejde med relevante interessen­ter.

Den 1. december 2019 tiltrådte en ny EU-kommission. Vi vil gøre vores bedste for, at dyrevelfae­rd ikke forbliver et overset område de naeste fem år. Kommission­en skal på banen med nye regler for alle dyrearter, bedre regler for dyretransp­orter og et dyrevelfae­rdsmaerke. Det kan kun gå for langsomt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark