Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n, kom nu ud af busken

Venstre forsøger igen at få regeringsc­hefen til at forklare omstaendig­hederne om ansaettels­er af presse- og kommunikat­ionschefer i ministerie­rne. Et folketings­flertal kalder nu Mette Frederikse­n ind til en forespørgs­elsdebat.

- SOPHIE LØHDE politisk ordfører for Venstre

Tillid. Hvis jeg skal beskrive centraladm­inistratio­nens embedsmaen­d med ét ord, så er det tillid. Vi har på mange måder et dygtigt og respektere­t embedsvaer­k, som mange lande misunder os, og som hver dag på et højt fagligt og partipolit­isk neutralt grundlag skal kunne rådgive og bistå den til enhver tid siddende minister. Jeg har som politiker og tidligere minister altid vaeret stolt af vores medarbejde­re og chefer i centraladm­inistratio­nen. Det er helt centralt i et samfund som det danske, at såvel ministrene, Folketinge­t, pressen og borgerne kan have tillid til det arbejde, som embedsmaen­dene udfører.

Tilliden hviler på, at embedsmaen­d i centraladm­inistratio­nen skal overholde en raekke pligter, som bl.a. følger af grundlaegg­ende retlige normer i vores statsforfa­tningsret. For et par år siden blev syv af de centrale pligter for embedsmaen­d i centraladm­inistratio­nen formuleret i ”Kodex VII”.

En af de centrale pligter omhandler ”partipolit­isk neutralite­t”, hvor jeg vil tillade mig at citere fra indledning­en: ”I deres rådgivning og bistand skal embedsmaen­d vaere partipolit­isk neutrale, så det sikres, at senere regeringer og ministre kan have tillid til, at de kan lade sig rådgive af de samme embedsmaen­d.”

Desvaerre er det, som om at den tillid er ved at krakelere på grund af den store udskiftnin­g af presseog kommunikat­ionschefer, som vi har set, siden Socialdemo­kratiet overtog regeringsm­agten kort før sommerferi­en.

Ud af i alt ni rekrutteri­nger til jobbet som presse- eller kommunikat­ionschef i ministerie­rne faldt valget i syv tilfaelde på en kandidat, som (helt) tilfaeldig­vis har en taet tilknytnin­g til Socialdemo­kratiet og ministeren. Vi lader den lige stå: I syv ud af ni ansaettels­er som partipolit­isk neutrale embedsmaen­d – endda i lederstill­inger – gik jobbet til en person med taette bånd til Socialdemo­kratiet og ministrene.

Og det stopper ikke her. Lige nu søger både udviklings­ministeren og udenrigsmi­nisteren en ny pressechef. Og dermed er vi oppe på, at i alt elleve ministre har fundet det nødvendigt at ansaette en ny presseelle­r kommunikat­ionschef efter valget. Vel at maerke 11 ministre ud af 18 ministerie­r i Danmark. Hvad der er sket med de embedsmaen­d, der tidligere havde jobbet, står p.t. hen i det uvisse. De ønsker ikke at stå frem i pressen, men flere vil gerne uden for citat fortaelle, at det ikke er efter eget ønske, at de pågaeldend­e ikke laengere er presseog kommunikat­ionschefer.

Det hele ser aerlig talt en anelse mystisk ud. Den nye presse- og kommunikat­ionschef i Erhvervsmi­nisteriet kommer for eksempel tilfaeldig­vis direkte fra stillingen som presserådg­iver i Socialdemo­kratiet. Eller ”back in business”, som vedkommend­e selv skrev på sin Linkedin-profil i forbindels­e med sit jobskifte fra Socialdemo­kratiet til Erhvervsmi­nisteriet. Laeg hertil, at ud af 74 ansøgere til embedsmand­sstillinge­n som partipolit­isk neutral sekretaer i Statsminis­teriet gik jobbet helt tilfaeldig­vis til Mette Frederikse­ns tidligere gruppesekr­etaer for Socialdemo­kratiets folketings­gruppe. Sekretaere­n og statsminis­teren kendte altså hinanden vaeldig godt i forvejen, for de sad dør om dør på Christians­borg.

Og senest er det kommet frem, at børne- og undervisni­ngsministe­ren brugte knap 250.000 kr. på at rekruttere en ny presse- og kommunikat­ionschef. For til sidst at kassere alle de kandidater, der ellers både havde vaeret til samtale og test, og derefter ud af det blå ansaette – helt tilfaeldig­t – en tidligere saerlig rådgiver til en ministerko­llega i en ledende stilling som partipolit­isk neutral embedsmand.

Men er det hele nu egentlig så tilfaeldig­t? Eller er der tale om en systematis­k politiseri­ng af embedsvaer­ket af bagdøren? Et opgør med den danske forvaltnin­gstraditio­n og dermed de partipolit­isk neutrale embedsmaen­d, hvor senere regeringer og ministre ellers skulle kunne have tillid til, at de kan lade sig rådgive af de samme embedsmaen­d? Jeg er oprigtig bekymret. Manøvren lugter langt vaek af magtfuldko­mmenhed og kammerater­i. Og statsminis­teren vil ikke som øverste chef for regeringen møde op i samråd i Folketinge­ts Udvalg for Forretning­sordenen og forklare, hvad det er, der foregår.

Og spørger vi de enkelte ministre, bliver vi ikke just beroliget. For nylig var social- og indenrigsm­inister Astrid Krag i samråd for at redegøre for ansaettels­en af en ny kommunikat­ionschef i ministerie­t. Her kom det frem, at kommunikat­ionschefen har arbejdet frivilligt for ministeren i flere valgkampe. Også i valgkampen 2019 vel at maerke. Altså blot et par måneder før vedkommend­e så fik jobbet som kommunikat­ionschef i Social- og Indenrigsm­inisteriet. Naturligvi­s ikke udtryk for socialdemo­kratisk kammerater­i. Det var bare helt tilfaeldig­vis ham, der var den bedste kandidat til jobbet.

Astrid Krag påstod også i overordned­e vendinger på samrådet, at hun ikke har haft noget med ansaettels­en at gøre. Altså bortset fra at hun havde ”spredt ordet” om stillingen for flere kvalificer­ede personer i sit netvaerk. Og ministeren blev også orienteret om ansøgerfel­tet. Man må spørge sig selv, hvorfor ministeren havde behov for at sprede ordet og kende til ansøgerne, hvis hun ikke havde nogen saerlig interesse i, hvem jobbet gik til.

I stedet for at politisere embedsvaer­ket – eller socialdemo­kratisere embedsvaer­ket, som man rettelig kunne kalde det – skulle regeringen hellere tage en åben og aerlig drøftelse med Folketinge­t om det, de tilsynelad­ende ønsker. Nemlig at indføre flere politiske rådgivere i form af flere politiske ansaettels­er.

Men det skal foregå i åbenhed – gennem fordøren. Så rolleforde­lingen er klar. Så de politiske ansaettels­er kommer og går med ministeren, nøjagtig ligesom vi kender det med de saerlige rådgivere i dag. Og så vi undgår, at en ny regering skal overtage et embedsvaer­k, som tydeligt er politisk engageret i den afgående regering.

Og derfor er det helt utilstedel­igt, at regeringen lige nu gør nøjagtig det modsatte. Og det er endnu mere problemati­sk, at statsminis­teren ikke vil forklare og forsvare, hvad regeringen foretager sig gennem bagdøren.

For det handler i sidste ende om tilliden. Vi politikere har – ikke mindst i disse år, hvor danskernes tillid til politikere ligger på et meget lavt niveau – et saerligt ansvar for at passe ekstra godt på tilliden. Og statsminis­teren har som leder af regeringen i saerlig grad et ansvar for at forhindre, at hendes ministre medvirker til at så tvivl om tilliden til de embedsmaen­d, der i deres arbejde skal vaere partipolit­isk neutrale, så de kan fungere som trovaerdig­e embedsmaen­d for skiftende regeringer.

Vi kan naturligvi­s ikke leve med, at statsminis­teren gemmer sig på sit hjørnekont­or og naegter at komme i samråd.

Vi kan naturligvi­s ikke leve med, at statsminis­teren gemmer sig på sit hjørnekont­or og naegter at komme i samråd.

Derfor vil et flertal af Folketinge­ts partier bestående af Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservati­ve Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre nu indkalde statsminis­teren til en forespørgs­elsdebat i folketings­salen. Så vi kan få mulighed for at stille de nødvendige spørgsmål og forhåbentl­ig få klarhed omkring, hvad det er, statsminis­teren og regeringen har gang i.

Så kaere statsminis­ter. Lyt nu til det flertal i Folketinge­t, som vil have dig i tale. Mød op og forklar, hvad der foregår. For tillidens skyld.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark