Jyllands-Posten

Han har smidt slipset og står op for Kina

Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, spillede hovedrolle­n i dramaet om en faerøsk lydfil med Huawei og handelsaft­aler.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Mao Zedongs død lå blot ti år tilbage, da den 24-årige Feng Tie i 1986 blev sendt ud til den kinesiske ambassade i Syrien. På et tidspunkt, da Kina stod på taersklen til store aendringer.

Men det er i den tidligere britiske kronkoloni Hongkong og i selveste London, at han for alvor har sat sine diplomatis­ke spor.

Begge steder har han vaeret udstatione­ret, og inden han i juni blev udnaevnt til ambassadør i Danmark, var han generaldir­ektør i departemen­tet for Hongkong, Macao og Taiwan.

Zoologisk Have i København tegnede Taiwan som selvstaend­igt område på det kort, som blev sat op ved pandaanlae­gget.

Det brød kineserne, som har udlånt pandaerne til Zoo, sig ikke om. I foråret lavede Zoo kortet om, så der var ikke en finger at saette på det, da Feng Tie ankom til København.

Her har han smidt slipset og er i diplomatis­ke kredse blevet bemaerket som både moderne, samarbejds­villig og engageret i at udvikle det dansk-kinesiske forhold.

En åben dialog

Under Den Kolde Krig forstod Sovjetunio­nen betydninge­n af at udsende moderne diplomater, som kunne tale Vestens sprog og begå sig kulturelt.

Nu er det Kina, som har lagt stilen om. Tidligere mødtes kinesiske diplomater med journalist­er til righoldige middage i sidelokale­r til lukkede restaurant­er. Samtalen foregår nu over sushi i det åbne.

Usaedvanli­gt for en kinesisk ambassadør er Feng Tie gået i offensiven for at forklare, hvorfor han finder det selvindlys­ende, at han forsvarede kinesiske Huawei mod det politiske pres, som han opfatter, at Faerøerne er underlagt i valget af leverandør til 5Gnetvaerk­et.

USA har ad flere omgange advaret Faerøerne mod at tegne kontrakt med

Huawei.

Selv har han i flere interviews afvist at have lagt pres på Faerøerne for at gøre det, men viger uden om at svare på spørgsmåle­t om, hvorvidt han kaeder kontrakten med Huawei sammen med den handelsaft­ale, som Faerøerne arbejder på at indgå med Kina.

»Jeg er karrieredi­plomat og gør altid, som diplomater bør gøre,» lyder svaret fra Feng Tie, som bestemt har afvist at gengive samtaler fra lukkede møder.

Feng Tie er gift og har helt i overensste­mmelse med Kinas etbarnspol­itik én søn.

Tidligere mødtes kinesiske diplomater med journalist­er til righoldige middage i sidelokale­r til lukkede restaurant­er. Samtalen foregår nu over sushi i det åbne.

Feng Tie, ambassadør, København

 ??  ?? Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, betragtes i diplomatis­ke kredse som både moderne, samarbejds­villig og engageret i at udvikle det dansk-kinesiske forhold. Foto: Bo Amstrup
Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, betragtes i diplomatis­ke kredse som både moderne, samarbejds­villig og engageret i at udvikle det dansk-kinesiske forhold. Foto: Bo Amstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark