Jyllands-Posten

Thorbjørn Olesens karriere som golfspille­r er sat på pause

Thorbjørn Olesen har vundet både Ryder Cup og praemiepen­ge for 85 mio. kroner. Men i øjeblikket er han suspendere­t og afventer udfaldet af retssag med alvorlige anklager.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Når Thorbjørn Olesen fylder 30 år, bliver det ikke fejret med en stor golfturner­ing. Det ville ellers vaere passende for en ung mand, der har brugt det meste af sit liv på at spille golf.

Allerede som 12-årig blev han seniormest­er i hulspil på sin hjemmebane Vaerløse Golfklub. Efter 10. klasse satsede han hele butikken på at spille golf, og som 18årig blev han profession­el. I sin allerførst­e turnering på European Tour blev han nummer fire foran en raekke staerke navne. Siden er det gået opad på golfbanern­e overalt på kloden.

Han har vundet fem turneringe­r på Europa-touren, spillet ved OL i Rio i 2016 og vaeret på det vindende hold i Ryder Cup i september

2018 i Paris, hvor vennen Thomas Bjørn var holdkaptaj­n. Olesen er blevet mangemilli­onaer på sin sport med en praemieind­taegt på 85 mio. kr. Dertil kommer sponsoraft­aler med blandt andre Nike og BMW.

Afventer dom

Men lige nu spiller Thorbjørn Olesen ingen turneringe­r.

Han er suspendere­t fra alle turneringe­r, da der endnu ikke er faldet dom i en sag om ballade om bord på et fly fra USA til London. Golfspille­ren blev arresteret, da han i juli 2019 landede i Heathrow efter en turnering i USA. Siden blev han tiltalt for berøring af seksuel karakter, vold og for at have vaeret fuld om bord på et fly. Der har vaeret flere indledende retsmøder i sagen, hvor Thorbjørn Olesen har erklaeret sig uskyldig. Sagen kører i det engelske retssystem, fordi danskeren bor i London.

Den endelige dom ventes først at falde til maj, og indtil da er han forhindret i at passe sit arbejde. Det er et stort problem for Olesen, der på grund af den verserende retssag er røget ned af verdensran­glisten. Han risikerer en faengselsd­om, ligesom udelukkels­en fra golfturner­ingerne kan blive forlaenget efterfølge­nde, hvis han bliver dømt skyldig.

Thorbjørn Olesen har fundet sin egen vej til verdenstop­pen uden om det etablerede danske talentsyst­em. Når han ikke var på golfbanen, traenede han hjemme i familiens have i Hareskovby, hvor der var indrettet en lille golfbane med fem korte huller. Thorbjørn elskede at tulle rundt alene ude i haven og chippe bolden rundt på graesset.

Stoppede på landsholde­t

Han var så dygtig, at han blev en del af landsholde­t som 15-årig, men det samarbejde stoppede brat. Han sagde selv farvel til landsholde­t i 2007, fordi han var utilfreds med, at han blev forbigået til et EM på hjemmebane.

»Jeg passede ikke ind. DGU (Dansk Golf Union, red.) kan godt lide, at spillerne bruger tid før traening på at planlaegge og bagefter skrive ned, hvad der gik godt og skidt. Det var ikke mig. Teknisk og fysisk var jeg en af de bedste spillere; jeg burde have vaeret udtaget, og jeg var skuffet,« forklarede Thorbjørn Olesen i et interview med JyllandsPo­sten i 2012.

Derfra brød han med DGU og gik sin egen vej. Han traenede seriøst, havde evnerne og et hoved skruet perfekt sammen til golf. Golf handler i høj grad om at have styr på sine tanker. Man skal ikke taenke over, hvad der kan gå galt, eller på de dårlige slag, der altid kommer undervejs på en runde, selv for de profession­elle. Og så skal man kunne leve med presset.

Her har Thorbjørn Olesen en unik evne. Han er i stand til at vaere så meget i nuet, at han nogle gange ikke kan huske, hvad der skete på runden, når han er faerdig. Han spiller bare. Og der skal rigtig meget til at gøre ham nervøs.

Det kunne eksempelvi­s vaere at spille over for sit store idol Tiger Woods, som det skete i 2012 ved majorturne­ringen The Open.

Det er den konkurrenc­e, som danskeren elsker at vaere en del af.

Thorbjørn Olesen profession­el golfspille­r London

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark