Jyllands-Posten

10 ting, vi har laert om dansk erhvervsli­v i det forgangne år

Vi lukker bøgerne for erhvervsli­vets år med en frisk status for blandt andet ledelse, indflydels­e, moral, diversitet og fremtidsud­sigter.

-

Så blev det naesten jul igen – og en god lejlighed til at reflektere over det, vi laerte om vores erhvervsli­v i 2019 med en holdbarhed­sdato langt ind i et nyt årti. Her er min top 10 på den front:

1. Erhvervsli­vet taber indflydels­e. Folketings­valget bekraefted­e mistanken om, at erhvervsli­vet er politisk skakmat. Ingen lyttede til virksomhed­ernes spage ønsker i valgkampen, og konklusion­en var entydig: Erhvervsli­vet mangler en dagsorden med folkelig appel. Nu forsøger Dansk Industri sig så med en grøn profil. Vi ved dog stadig ikke, om den også gaelder, når organisati­onens medlemmer skal betale regningen. For det kommer de til, når den nye regerings røde klimafaner smaelder.

2. Dansk ledelse er i defensiven.

Nu var vi lige så stolte over den empatisk overlegne danske ledelsesst­il. Og så viser det sig, at de største danske virksomhed­er slet ikke vil have den. I hvert fald er 40 pct. af toppostern­e i C25-svaervaegt­sklassen nu besat af udlaending­e, der først spørger til resultater, siden til velbefinde­nde. En begmand til de uddannelse­sinstituti­oner, der skulle skabe en ny generation af topledere med dansk pas. 3. Finanserne­s tabte generation I samme boldgade viste Finanstils­ynet sig i året, der gik, staerkt afvisende over for, at også topchefer under 50 år kan vaere erfarne nok til at lede vore banker. Konsekvens­en kan blive en tabt generation af danske ledertalen­ter, mens både Danske Bank, Sydbank og Jyske Bank forventes at skulle generation­sskifte i toppen inden for få år. 4. Kvindekvot­erne kommer – nok. Nej, det går heller og stadig ikke fremad med kønsdivers­iteten på ledelsesga­ngene. Kvinder er stadig i 2020 i pinlig grad en mangelvare i dansk erhvervsli­vs bestyrelse­r, så selv garvede bestyrelse­sformaend som Lars Rasmussen og Thomas Thune sidst på året over for Jyllands-Posten erkendte, at kvoter nok bliver nødvendige for at få skred i sagerne.

5. Intet mønsterbru­d i bankerne.

Netop som finanssekt­orens moral skulle vandskures efter et par anstrengte årtier på den front, kom det frem, at flere banker har snydt investerin­gskunderne ved at saelge produkter, som kunden kun kunne tabe på. Danske Bank er politianme­ldt i sagen, der bare skal blive den sidste skamplet på en samspilsra­mt sektor. 6. Comeback på Esplanaden?

A.P. Møller – Maersk havde naesten vaennet sig til rollen som investorer­nes prügelknab­e, men i sidste halvdel af 2019 vendte skuden med fine regnskabst­al og en aktiekurs, der for første gang i to år rundede 10.000. Samtidig måtte topchef Søren Skou dog på én gang sige farvel til både sin naestkomma­nderende, Søren Toft, og CFO Carolina Dybeck Happe. Skous løsning ligner en intern rokering, der skal sikre kontinuite­t og troen på ubrudt fremgang i 2020.

7. Larsens arv til os alle.

Flagene gik på halv, da hele Danmarks købmand, Lars Larsen, gik bort i august. Hans laere til danske ivaerksaet­tere vil imidlertid stå laenge endnu – vi kan jo formulere den sådan: Gør det simpelt, gør det modigt, og gør det autentisk – fordi det virker.

8. Novo og POTUS kolliderer

Praesident Donald Trump gik i 2019 i clinch med medicinali­ndustrien, herunder Novo Nordisk, med trusler om indgreb imod industrien­s avancer i landet, der har verdens højeste medicinpri­ser. Ikke mindst ikke-amerikansk­e insulinlev­erandører som Novo Nordisk kan forvente mere bøvl fra den front, uanset hvem der vinder praesident­valget til november.

9. Erhvervsli­vets fonde vågner.

Fondseje er en unik kvalitet bag store dele af dansk erhvervsli­v, og efter nogle søvnige år vågnede fondene op til dåd i 2019. På Fondenes Dag såede de kimen til at overhale kapitalfon­de og institutio­nelle investorer udi aktivt og samfundsan­svarligt ejerskab. Moderne taenkning er mulig, også i organisati­oner med et lettere støvet image.

10. Visionerne lever.

Sidst på året viser en temperatur­måling, at visionerne har det godt ude i erhvervsli­vet. Af artikelser­ien ”10 ideer, der kan aendre Danmark” på Finans laerte bl.a. undertegne­de, at vi herhjemme har unikke, internatio­nale kompetence­r indenfor fremtidens teknologi – kvantecomp­uteren – og at ideerne og ildsjaelen­e i dén grad lever derude.

Glaedelig jul til alle, der laeste med i det forgangne år. I 2020 gør vi det hele en gang til.

Larsens laere: Gør det simpelt, gør det modigt og gør det autentisk – fordi det virker.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark