Jyllands-Posten

Flere aeldre vaelger at fortsaette på arbejdsmar­kedet

På få år er antallet af aeldre, som arbejder, selv om de har mulighed for at gå på pension eller efterløn, vokset markant, men endnu flere skal i arbejde.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

AEldre traekker sig vaesentlig­t senere tilbage fra arbejdsmar­kedet end for 10 år siden. Beskaeftig­elsen blandt 6064-årige har taget et gevaldigt hop fra 171.000 beskaeftig­ede i 2008 til 203.000 i 2017. Omkring 132.000 aeldre arbejder i dag, selv om de har mulighed for at traekke sig tilbage.

Det viser en analyse fra taenketank­en DEA.

Men endnu flere skal tage en tørn mere på arbejdsmar­kedet.

Fra nytår stiger folkepensi­onsalderen til 66 år, og den fortsaette­r opad i de kommende år. I 2030 skal man vaere 68 år for komme på folkepensi­on, og Folketinge­t ventes naeste år at haeve folkepensi­onsalderen til 69 år i 2035.

Flere efteruddan­ner sig

Efteruddan­nelse sent i arbejdsliv­et er ifølge DEA en af nøglerne.

DEA har set på, hvad der kendetegne­r de 65-årige, som i dag stadig er i arbejde. Analysen omfatter de 64.000 personer, som var 65 år pr. 1. januar 2017 og ser på deres beskaeftig­elsesstatu­s.

For ufaglaerte og faglaerte, som er blandt dem, der i dag har den tidligste gennemsnit­lige tilbagetra­ekningsald­er, er efteruddan­nelse sent i arbejdsliv­et ifølge analysen et vigtigt parameter.

»Vi kan se, at dem, der har vaeret på efteruddan­nelse sent i arbejdsliv­et, også i højere grad fortsaette­r med at arbejde. Derfor kan man overveje, om dette kan overføres til andre, bl.a. ved at gøre det nemmere og mere overskueli­gt,« siger cheføkonom i DEA Kristian Thor Jakobsen.

Blandt ufaglaerte og faglaerte, der har taget efteruddan­nelse som 60-64-årige, er beskaeftig­elsesfrekv­ensen 50 pct. Halvdelen er altså i arbejde som 65-årige, mens det kun gaelder 19 pct. af ufaglaerte og faglaerte, som ikke har taget efteruddan­nelse, efter de fyldte 60 år.

Uddannelse er dog ikke det eneste svar. Sammenhaen­gen mellem efteruddan­nelse sent i arbejdsliv­et og beskaeftig­else som 65-årig aftager i takt med uddannelse­sniveauet.

Andre påfaldende forskelle mellem 65-årige, der er i arbejde eller har trukket sig tilbage, er, at flere maend fortsaette­r med at arbejde.

Samtidig er der flere privatansa­tte og flere selvstaend­ige.

Blandt de aeldre, der også er i arbejde efter folkepensi­onsalderen, er mere end 20 pct. selvstaend­ige, mens kun 10 pct. af de beskaeftig­ede under 65 år er selvstaend­ige.

De mange selvstaend­ige giver ifølge Kristian Thor Jakobsen god mening.

»Den større andel af selvstaend­ige haenger ganske givet sammen med, at der er mere fleksibili­tet og mulighed for i højere grad at styre arbejdstid­en og arbejdspre­sset. Det tiltaler de aeldre, og det er endnu en ting, som arbejdsgiv­erne kan laere af, når det kommer til at fastholde aeldre i jobbet,« siger han.

 ??  ?? Nemmere adgang til efteruddan­nelse kan få flere aeldre til at blive på arbejdsmar­kedet, vurderer cheføkonom Kristian Thor Jakobsen, DEA.
Nemmere adgang til efteruddan­nelse kan få flere aeldre til at blive på arbejdsmar­kedet, vurderer cheføkonom Kristian Thor Jakobsen, DEA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark