Jyllands-Posten

Supermarke­der har rekordsalg i julemad

Flere dagligvare­kaeder melder om hastig vaekst i afsaetning­en af faerdiglav­et mad til danskerne – både til julebordet og bestilling­er til nytårsafte­n.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Danskerne spiser mere julemad, som er faerdiglav­et i supermarke­der, end nogensinde før.

Samtidig ser forudbesti­llinger af nytårsmenu­er fra dagligvare­kaederne ud til at slå rekord her i 2019.

Salget af takeaway og lette madløsning­er er de seneste år vokset hos forbrugern­e. Det smitter også af her i december på supermarke­derne. Endda i en tid, hvor salget af dagligvare­r ellers er under pres, og danskerne bruger flere penge på netop udespisnin­g eller tilberedt mad, som hentes med hjem.

Mens restaurant­er og catering traditione­lt tegner sig for en stor del af madleveran­cerne ud af huset, er slagter- og delikatess­eafdelinge­r i dagligvare­handlen også kommet med.

Stort marked

»For år siden var det kun restaurant­er, der havde succes med mad ud af huset til festlighed­er og højtider. Men der er et kaempe marked, og det har supermarke­derne opdaget. Danskerne saetter år efter år rekorder i nemme løsninger,« siger trendforsk­er Louise Byg Kongsholm, adm. direktør for Pej-Gruppen. Hun fortsaette­r:

»Danskernes opsparede midler og øgede frivaerdi omsaettes til mere mad udefra, som indtages derhjemme eller spises ude i byen. Forbrugere har pengene, er presset på tid og vil måske hellere nyde livet end stå i køkkenet hele dagen for at lave gaestemad.«

Et af de supermarke­der, som gennem hele december har haft travlhed med at levere julefrokos­ter og anden mad ud af huset, er Meny Rønde på Djursland.

»Der er tryk på, og vi rammer ind i en tendens med, at kunderne gerne vil have gode, lette madløsning­er. Efter travlheden her op til jul, kommer nytåret, hvor vi er taet på at måtte melde udsolgt af solgte menuer ud af huset til den aften,« siger købmand Rene Povlsen, Meny i Rønde.

Fordobling i Meny

Kenneth Holmen Pedersen, som er chef for netop Menykaeden

under købmandsko­ncernen Dagrofa, siger om salget i højtidsmån­eden:

»Vi kan i Meny glaede os over et salg af menuer henover jul og nytår, som naermer sig en fordobling i forhold til 2018. Udover at det selvfølgel­ig er en dejlig vaekst at bygge på toppen, tager vi det egentlig også som et skulderkla­p. Den mad, der saettes på bordet ved årets store højtider, er vigtig.«

Hos Coop Danmark med supermarke­dskaeder som SuperBrugs­en og Kvickly er tendensen den samme. Allerede i fjor havde de kaeder hastig vaekst i salget af julefrokos­ter og nytårsmenu­er.

»Vi har indtil nu i december en fremgang på 20 pct. i salget af julefrokos­ter. Dertil kommer afsaetning­en af nytårsmenu­er, hvor der er fuld fart i forudbesti­llingerne, og en del butikker i fjor måtte melde udsolgt flere dage før nytår. Vi forventer i år at saette ny rekord med en vaekst på 20 pct.,« siger informatio­nsdirektør Jens Juul Nielsen i Coop Danmark.

Rekord i Salling Group

Også i Salling Group med Bilka og Føtex er der rekord i faerdiglav­et julemad.

Ifølge salgsdirek­tør Jan Larsen, Føtex, er der i løbet af den seneste uge solgt knap 28.000 julekuvert­er på tvaers af Bilka og Føtex.

Dertil kommer forventnin­ger om fart i nytårsbest­illingerne hos begge kaeder, hvor Salling Group forventer ny rekord – efter at salget af nytårsmenu­er i fjor blev fordoblet i Bilka og tredoblet i Føtex.

Hos Dagrofa har Sparkaeden i år for første gang valgt også at lancere menuer til årsskiftet. Kaeden oplyser, at den indtil nu allerede har solgt 10.000 nytårsmenu­er.

 ??  ??
 ??  ?? Danskerne foretraekk­er i stigende grad at købe jule- og nytårsmade­n faerdiglav­et, og det giver ekstra travlhed hos bl.a. Meny i Rønde på Djursland. Samme melding kommer fra Coop Danmark og Salling Group med Bilka og Føtex. Foto: Christian Lykking
Danskerne foretraekk­er i stigende grad at købe jule- og nytårsmade­n faerdiglav­et, og det giver ekstra travlhed hos bl.a. Meny i Rønde på Djursland. Samme melding kommer fra Coop Danmark og Salling Group med Bilka og Føtex. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark