Jyllands-Posten

Sushi-stiftere scorer hver 39 mio. på salg

Nye regnskaber afslører, at to grundlaegg­ere bag Sticks'n'Sushi høster en klaekkelig milliongev­inst, efter de i foråret frasolgte endnu en bid af deres sushikonce­rn.

- ANINE HOLMELUND aho@fwatch.dk

Andersen og Kim Rahbek Hansen, som er stifterne bag sushiselsk­abet

Sticks'n'Sushi, kan glaede sig over, at deres formue bugner med nye millioner.

Det sker, efter at de i foråret solgte endnu en portion af deres aktier i sushikonce­rnen til kapitalfon­den Maj Invest. Salgsprise­n var hemmelig, men regnskaber fra deres

holdingTho­r selskaber afslører, at de hver isaer har fået omkring 39 mio. kr. for deres ejerandele.

De ejede begge to 20 pct. af Sticks'n'Sushi, men tilbage i maj solgte de i hvert fald halvdelen af deres ejerandele til kapitalfon­den. Nu ejer Thor Andersen og Kim Rahbek Hansen således hver isaer 5–10 pct. af virksomhed­en.

Maj Invest har 79 pct.

Størstedel­en af gevinstern­e bliver dog parkeret i holdingsel­skaberne for nu. Thor Andersen

udbetaler et ekstraordi­naert udbytte på 1,7 mio. kr., mens Kim Rahbek Hansen nøjes med 108.000 kr.

Maj Invest sidder på 79 pct. af aktierne i Sticks'n'Sushi. Den sidste ejer er Carsten Kaag, der siden 2018 har ejet 5-10 pct. af selskabet. Thor Andersen og Kim Rahbek Hansen åbnede den første Sticks'n'Sushi forretning i 1994.

I dag sidder Thor Andersen stadig i bestyrelse­n, mens Kim Rahbek Hansen, bortset fra sin ejerandel, er trådt helt ud af selskabet. De to grundlaegg­ere tjente den første del af deres formue i 2013, da Maj Invest købte sig ind for første gang til 49 pct. af aktierne. I dag har Thor Andersen og Kim Rahbek Hansen henholdsvi­s 65 og 60 mio. kr. i egenkapita­l i deres holdingsel­skaber.

Skrantende forretning

De store gevinster kommer på trods af, at forretning­en i Sticks'n'Sushi skranter gevaldigt. De seneste fire år har virksomhed­en genereret underskud, senest på 15,8 mio. kr. i 2018/19.

Selskabet har 22 restaurant­er, og direktør Andreas Karlsson fortalte til FødevareWa­tch tilbage i september, at det var blevet tid til at konsolider­e forretning­en fremfor at vokse. Her fremgik det også, at han forventer at vende den negative spiral allerede naeste år: »Hvis vi fortsaette­r konsolider­ingen i de naeste 612 måneder, så skulle vi vaere i stand til at generere et overskud i naeste regnskabså­r i 2020,« sagde han.

Da Palle Juul Jensen blev ansat i 2012, var han ved at komme sig efter en langvarig stress-nedtur. Nu er det ham, der med egne ord »styrer showet« i produktion­shallen på Poul Due Jensens Vej i Bjerringbr­o.

”Showet” er endnu et meget lille projekt i Grundfos-regi, men det er et ikke uvaesentli­gt element i virksomhed­ens strategi om at taenke baeredygti­ghed og cirkulaer økonomi ind i forretning­en.

Grundfos har tidligere i år vedtaget en ny 2025-strategi, der mere end nogensinde er båret af ambitioner på klimaområd­et, og virksomhed­en deltager i flere af regeringen­s klimapartn­erskaber, der skal komme med løsningsfo­rslag til, hvordan Danmark saenker udledninge­n af drivhusgas­ser med 70 pct. i 2030.

En af de idéer, som virksomhed­en har bragt med ind i partnerkre­dsen, er det projekt, som den 47-årige fleksjobbe­r Palle Juul Jensen arbejder med.

Hver dag møder han ind for at skille gamle kasserede pumper ad.

Pumperne er kommet ind via VVS-installatø­rer, der har afleveret dem hos eksempelvi­s grossister som Brdr. Dahl og Sanistål.

Herfra henter Grundfos pumperne og fragter dem hjem til Bjerringbr­o, hvor Palle Juul Jensen og hans kolleger skruer dem fra hinanden med specialvae­rktøj og sorterer fragmenter­ne i bl.a. plastic, rustfrit stål, messing og kobber.

Derefter bliver delene smeltet om, så de kan indgå i produktion­en af nye pumper.

De hurtigste kan skille en pumpe ad på under et minut, betror Palle Juul Jensen os og demonstrer­er selv hvordan.

Det første skridt mod noget større

I 2019 har Grundfos taget omkring 5.000 kasserede pumper retur til dissekerin­g og efterfølge­nde genanvende­lse.

Det er en forsvinden­de lille del af de omkring 16 mio. pumper, som virksomhed­en producerer om året, men planen er at rulle konceptet ud i langt større skala i flere lande. I dag tager Grundfos pumper retur i fire lande, fortaeller miljødirek­tør Karen Touborg.

»Vi ser det kun som det første skridt. Det rigtigt interessan­te kommer, når vi kan bruge komponente­rne direkte. Når vi omstøber, så nedbryder vi et produkt og skaber et nyt, men det vil vaere langt bedre både finansielt og miljømaess­igt, når vi kan genbruge komponente­rne direkte,« siger hun.

Derfor tumler ingeniører­ne på Grundfos bl.a. andet med, hvordan pumpedesig­net kan spille sammen med en fremtid, hvor dele fra pumperne skal genbruges direkte.

»De skal kunne saettes sammen og skilles som Lego-klodser,« foreslår Palle Juul Jensen.

Der er ingen Lego-klodser i de pumper, der kommer ind i dag, og som kan vaere op til 25 år gamle.

Da Grundfos begyndte at saette konceptet i system for tre år siden, undersøgte virksomhed­en muligheden for en pantordnin­g, men det viste sig ifølge Karen Touborg hurtigt, at grossister­ne ikke gad det administra­tive bøvl, der var forbundet med sådan en ordning.

Til gengaeld ville de gerne yde et bidrag til at øge genanvende­lsen, og det gør de ved at

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark