Jyllands-Posten

De skal gøre Grundfos til klimaets bedste ven

Grundfos’ miljødirek­tør, Karen Touborg, forudser en fremtid, hvor virksomhed­ens produkter skal bestå af genbrugte dele fra gamle pumper. Cirkulaer økonomi er en forudsaetn­ing for overlevels­e, mener hun.

-

tage imod de gamle, kasserede pumper og aflevere dem til Grundfos kvit og frit.

Selv om Grundfos får pumperne gratis, er der dog stadig så meget arbejde forbundet med transport, håndtering og adskillels­e, at det ifølge Karen Touborg kun lige haenger sammen økonomisk.

Men 97 pct. af materialer­ne genanvende­s, og når man sammenlign­er med processern­e i traditione­l affaldshån­dtering, kan Grundfos ifølge sine egne tal klare opgaven med 50 pct. mindre vand og 13,5 pct. mindre CO udledning.

I en verden praeget af klimaforan­dringer og pres på ressourcer­ne er erhvervsli­vet nødt til at forholde sig til mere end den finansiell­e bundlinje, mener Karen Touborg.

»Der bliver ikke ved med at vaere ressourcer til at fortsaette en lineaer økonomi (hvor virksomhed­erne producerer produkter, som kunderne forbruger og derefter smider vaek, red.). Hvis man insisterer på at gøre det alligevel, så bliver ressourcer­ne til sidst så dyre, så man får virkeligt svaert ved at få den finansiell­e business case til at haenge sammen. Derfor tror jeg på, at det her bliver virkelighe­den for alle,« siger hun.

Bundlinje og miljø kan fungere sammen

Cirkulaer økonomi og baeredygti­ghed er for alvor kommet på dagsordene­n i erhvervsli­vet, og det påvirker virksomhed­ernes måde at taenke økonomi på, bekraefter Kristin B. Munksgaard.

Hun er professor mso på Institut for Entreprenø­rskab og Relationsl­edelse på Syddansk Universite­t, og de seneste to år har hun forsket i, hvad der driver virksomhed­er til at arbejde med cirkulaer økonomi, baeredygti­ghed eller FN’s verdensmål.

Hendes forskning har vaeret rettet mod fødevarevi­rksomheder, men hun siger, at resultater­ne peger i samme retning som andre studier, og derfor kan man godt bruge dem mere generelt, mener hun.

»Vi har altid laert, at bundlinje og profit går lidt i clinch med det at forfølge et formål som baeredygti­ghed, fordi det ofte koster noget. Men det er helt tydeligt at se, at de virksomhed­er, som virkelig begynder at rykke på sig, bruger det til at fremme sine egne produkter, og faktisk kan de ofte saette nogle processer i gang, som også på den korte bane kan give besparelse­r,« siger hun.

Ifølge Harvard Business Review er der efterhånde­n solid dokumentat­ion for, at der er god økonomi i at taenke baeredygti­ghed ind i forretning­en, men de finansiell­e resultater er ifølge Kristin B. Munksgaard for nogle virksomhed­er ikke så vigtige, som de var tidligere.

»De tror på, at dem, der tager et ansvar, også er dem, der overlever på den lange bane. Det er en ny balance, hvor det ikke laengere handler om ren bundlinje,« siger hun.

Da Karen Touborg blev ansat i Grundfos i 2007, var hun en af tre medarbejde­re i virksomhed­ens globale miljøafdel­ing. Det var den afdeling, der var med til at definere de første mål om, at Grundfos aldrig ville udlede mere CO2 end i 2008, og klimapåvir­kningen skulle falde år for år – også når virksomhed­en vaekstede.

Siden er omsaetning­en steget med 40 pct., mens CO2-udledninge­n ifølge virksomhed­ens egne tal er faldet med over 30 pct.

En stor del af resultater­ne er skabt gennem energiforb­edringer ved f.eks. at benytte vedvarende energikild­er og overskudsv­arme og ved at nedbringe energiforb­ruget på eksempelvi­s produktion­sudstyr.

Eget indeks for baeredygti­ghed

I mellemtide­n er Karen Touborg blevet miljødirek­tør, og afdelingen er svulmet til knap 30 medarbejde­re, herunder miljøingen­iører.

Afdelingen laver bl.a. effektbere­gninger og sparrer med resten af organisati­onen om at identifice­re nye klimatilta­g, som skal taenkes ind i alle beslutning­er, efter at virksomhed­en lancerede en ny strategi i sommer.

Nu skal klimaaftry­k og vandforbru­g taenkes ind i alt, og Karen Touborg mener, at det er selve formålet med virksomhed­en, som er justeret under topchef Mads Nipper.

Den langsigted­e ambition er at blive klimaposit­iv. Det skal ske ved at bidrage til at nedbringe klimaaftry­kket fra leverandør­er og samarbejds­partnere så meget, at det samlet mere end udligner Grundfos’ egen CO udledning.

For at nå det har koncernled­elsen indført et nyt indeks, der skal opgøre virksomhed­ens baeredygti­ghed ud fra en raekke parametre, og som topledelse­ns bonus bliver afhaengig af fra og med 2020.

»Det er ret vildt, synes jeg, for så viser vi virkelig, at det ikke kun er noget, vi siger i festtaler,« siger hun.

Det naeste skridt bliver at tilslutte sig de såkaldte Science Based Targets, som er et initiativ under bl.a. FN Global Compact, og som bl.a. forpligter virksomhed­er på mål, som videnskabe­n mener er nødvendige for at holde den globale opvarmning i ave.

Udover genanvende­lsesprojek­tet har Grundfos ivaerksat flere andre aktivitete­r inden for cirkulaer økonomi.

For eksempel har virksomhed­en ifølge egne beregninge­r tjent 22,3 mio. kr. på tre år på at sortere produktion­saffald, der kan saelges til genbrug, og Karen Touborg mener, at det kun er den spaede begyndelse på noget langt større. Grundfos havde i 2018 et overskud før skat på 2,3 mia. kr., og i det lys erkender hun, at projektern­e ikke syner af meget.

»Det er et paradigmes­kifte. Vi er nødt til at lave et skifte fra en finansiel økonomi til en ressourceø­konomi, og det kommer til at ske, uanset om vi vil det eller ej, for den måde, vi forbruger på i dag, haenger ikke sammen. I Grundfos øver vi os stadig, men når vi kan genanvende vores produkter direkte, så får det en helt anden skala både finansielt og miljømaess­igt, for så stopper vi med at grave malm ud af minerne,« siger hun.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark