Jyllands-Posten

Stor stigning i danskernes opsparings­lyst

Ifølge europaeisk undersøgel­se sparer langt flere danskere nu op hver måned.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Danskere har i mange år sparet mere op til alderdomme­n end de fleste europaeere takket vaere arbejdsmar­kedspensio­nerne, mens det har knebet med en personlig opsparing til uforudsete udgifter. Men ifølge en ny undersøgel­se sparer stadig flere nu også en del af den udbetalte indkomst op hver måned.

I 2016 sagde 41 pct. af danskerne, at de sparede op hver måned. I 2019 er det steget til 75 pct., viser en undersøgel­se blandt 24.000 europaeere i 24 lande foretaget af kreditstyr­ingsselska­bet Intrum.

Tidligere danske undersøgel­ser har vist, at kun få danskere har en buffer, som udelukkend­e er møntet på uforudsete udgifter.

»Man bør have 1 eller 2 månedslønn­inger sparet op for at kunne betale de uforudsete regninger, så man ikke er tvunget til at låne, når bilen skal repareres. Der er stadig mange danskere, som ikke har en decideret opsparing til uforudsete udgifter,« siger specialkon­sulent Louise

Skjødsholm, Penge- og Pensionspa­nelet, der skal laere danskere om privatøkon­omi.

Skaev fordeling

Husholdnin­gernes opsparing på almindelig­e bankkonti saetter rekord med over 930 mia. kr., men det er meget skaevt fordelt.

En saerkørsel foretaget af Danmarks Statistik tidligere i år viste, at 40 pct. af danskerne har under 25.000 kr. sparet op som almindelig­t indlån. Og opsparinge­n er i gennemsnit blot på 11.000 kr.

»For mange er der blot tale om en opsparing til at betale de løbende regninger. Cirka 4 ud af 10 har ikke en egentlig opsparing til uforudsete udgifter. Der er for få af danskerne, som har sparet nok op til at kunne klare større uventede regninger,« siger privatøkon­om Ann Lehmann Erichsen, Nordea.

Intrums undersøgel­se viser, at 28 pct. af danske maend sparer mere end 10 pct. af deres indkomst op hver måned, mens det samme kun gaelder for 19 pct. af kvinderne.

Ifølge Intrum er svenskerne bedst til at spare op, mens graekerne ligger i bund. Hver tredje svensker sparer mere end 10 pct. af indkomsten op hver måned mod kun 10 pct. af graekerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark