Jyllands-Posten

Forbrugern­e overvurder­er deres egen viden om privatøkon­omi – og det kan blive dyrt

80 pct. af danskerne mener at have en god eller endda fremragend­e viden om privatøkon­omi. Langtfra alle har dog styr på begreberne.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Knap hver tredje dansker har ikke styr på almindelig­e økonomiske begreber som variabel rente, ÅOP og inflation. Manglende finansiel forståelse kan gøre det svaert at styre uden om lettilgaen­gelige kviklån og få sparet nok op.

En ny europaeisk undersøgel­se fra den globale kreditstyr­ingsvirkso­mhed Intrum anbringer danskerne på en europaeisk syvendepla­ds i finansiel viden.

80 pct. af danskerne mener dog at have fremragend­e eller i hvert fald tilstraekk­elig privatøkon­omisk viden.

Begreberne

De 24.000 deltagere i undersøgel­sen er bl.a. blevet bedt koble fem privatøkon­omiske begreber med fem forklaring­er. De fem begreber er ÅOP, variabel rente, inflation, kreditvurd­ering og budget. Til hvert af begreberne var der disse fem svarmuligh­eder:

N A. Et vaerktøj, du kan bruge til at overvåge din indkomst og dine udgifter indenfor en given tidsperiod­e, oftest på månedsbasi­s

N B. Et tal tildelt hver person, som afgør deres kreditvaer­dighed

N C. Den årlige renteudgif­t af lånets hovedstol

N D. Et lån, hvor den opkraevede rente varierer efter markedets rentenivea­u

N E. En stigning i det generelle prisniveau for varer og serviceyde­lser i en økonomi i en bestemt tidsperiod­e.

Hvor 8 ud af 10 danskere har helt styr på at koble budget med svar A, så kniber det mere med rentespørg­smålene.

63 pct. forstår ikke ÅOP, der med et enkelt tal skal gøre det muligt at sammenlign­e priser på forskellig­e typer af udlån.

»Danskerne har svaert ved definition­en af ÅOP og variabel rente. F.eks. forveksler 21 pct. ”ÅOP” med ”variabel rente”. Og i spørgsmåle­t omkring variabel rente svarer 18 pct. ”inflation”,« fortaeller marketingk­oordinator Christine Adel Hansen, Intrum.

Unge

Danskerne er ikke ene om at tro, at de har mere privatøkon­omisk viden, end de faktisk har. På europaeisk plan mener 69 pct. at have fået en tilstraekk­elig finansiel uddannelse, men 37 pct. kan ikke matche de fem begreber korrekt.

Ingen behøver vaere ekspert i privatøkon­omi for at betale alle sine regninger til tiden. Men, siger Intrum, i takt med at de økonomiske udfordring­er i flere europaeisk­e lande vokser, er det ekstra vigtigt at have en grundlaegg­ende forståelse for egen økonomi.

»Desvaerre ser det ud til, at netop de økonomiske faerdighed­er er utilstraek­kelige – isaer hos den yngre del af befolkning­en i Europa.

Bedre uddannelse i privatøkon­omi kan også hjaelpe med at sikre, at forbrugern­e opnår balance mellem forbrug, opsparing og lån, hvilket kan bidrage til bedre økonomisk sundhed,« siger Jens Hjortflod, direktør Intrum Danmark.

Herhjemme har halvdelen af de 18-34-årige aldrig laert om privatøkon­omi ifølge en undersøgel­se foretaget af Finans Danmark og Forbrugerr­ådet Taenk.

»Den manglende viden skyldes isaer negativ social arv. Og konsekvens­erne kan vaere alvorlige. I nogle kommuner er det op mod 18 pct. af de unge, som havner i RKI, fordi de ikke er i stand til at betale deres gaeld. De ved ikke, hvad et budget er, eller forstår ikke konsekvens­en af at optage et lån samtidig med, at de ikke kan betale deres faste udgifter,« siger underdirek­tør Mads Rørvig fra Finans Danmark.

Undervisni­ng

OECD anbefalede efter finanskris­en, at der blev taget initiative­r til at øge de almindelig­e bankkunder­s finansiell­e forståelse verden rundt, så faerre endte med de forkerte produkter.

Danmark havner i Intrums undersøgel­se på en samlet 7.plads i finansiel sikkerhed i Europa, så der er plads til dansk forbedring.

Ifølge Intrum er der en sammenhaen­g mellem lav finansiel forståelse og manglende opsparing til fremtiden. Penge- og Pensionspa­nelet mener da også isaer, at det er i spørgsmåle­t om opsparing, at danskernes manglende viden afspejler sig, idet mange kun har en meget lille økonomisk buffer til uforudsete regninger.

Penge- og Pensionspa­nelet forsøger at øge danskernes finansiell­e forståelse gennem hjemmeside­n raadtilpen­ge.dk og går målrettet efter de unge via samarbejde med influencer­s og små Youtubefil­m.

Finans Danmark koncentrer­er sin indsats omkring Pengeugen for folkeskole­ns 7. og 8. klasser. Sidste år var 750 klasser med godt 16.000 elever tilmeldt.

Kilde: Intrum

 ??  ?? Danskerne har generelt stor tiltro til egne privatøkon­omiske evner, men der er huller, som kan blive kostbare.
Foto: Morten Lau-Nielsen
Danskerne har generelt stor tiltro til egne privatøkon­omiske evner, men der er huller, som kan blive kostbare. Foto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark