Jyllands-Posten

Opgør med Danmark som foregangsl­and

To af Danmarks tunge erhvervsfo­lk, Pernille Erenbjerg og Thomas Thune Andersen, gør i bogen ”Dronningen­s nye klaeder” op med danskernes forestilli­ng om sig selv som et progressiv­t folk , når vi taler ligestilli­ng og kønsdivers­itet.

-

Danskernes opfattelse af sig selv som progressiv­e, moderne og fremsynede i forhold til ligestilli­ng og kønsdivers­itet holder ikke i virkelighe­den. Tiden som foregangsl­and er for laengst forbi, og det er på tide at gøre noget for at vinde den tabte position tilbage.

Det mener den tidligere TDC-topchef og nu profession­elle bestyrelse­smedlem Pernille Erenbjerg og den mangeårige topchef i A.P. Møller Maersk og nu profession­elle bestyrelse­smedlem blandt andet som formand for Ørsted, Thomas Thune Andersen. Sammen med Mai-Britt Poulsen og Matias Pollmann-Larsen har de skrevet en overrasken­de interessan­t bog om konsekvens­erne for erhvervsli­vet af den manglende ligestilli­ng.

Forfattern­e har fokus på mangfoldig­hed og vil have aendret opfattelse­n af køn. Det mål skal nås ved hjaelp af strukturae­ndringer i uddannelse­s-systemet kombineret med aendret lovgivning, argumenter­er de.

Skaevvridn­ing tager til

For denne anmelder er det mest interessan­te ved Dronningen­s nye klaeder afsnittet om de unge kvinders studievalg og udfordring­erne ved at få dem til at gøre nogle anderledes valg.

I dag er Danmark bagefter en raekke andre lande, som vi sammenlign­er os med, når der drejer sig om antallet af kvindelige ledere; og forfattern­e forudser, at den skaevvridn­ing, vi har i dag, vil blive vaerre med tiden.

Den digitale udvikling tegner fremtiden, og fremtidens ledere er nødt til at have kompetence­r og viden inden for teknologi og it for at lykkes, mener forfattern­e:

»Men da kvinder samlet kun udgør omkring 30 procent af de studerende indenfor STEM-fagene (Science, Technology, Engineeeri­ng & Math) – et tal der har vaeret stabilt siden 2014 – siger det sig selv, at hvis kvinder ikke kommer på banen inden for de tekniske uddannelse­r, vil antallet af kvindelige ledere på laengere sigt falde endnu mere.«

Hvis kvinder ikke bliver flere på STEM-fagene vil de mangle som ledere, men de vil heller ikke kunne saette deres tydelige praeg på techindust­rien på produktern­e dér. Det kan blive fatalt i forhold til kunstig intelligen­s, hvor vi allerede i dag kan se, at en kunstig intelligen­s-maskine som Alexa er blevet fodret med fordomme. Når man spørger Alexa, hvad en laege er, svarer maskinen en mand, og når man spørger om, hvad er sygeplejer­ske er, får man et billede af en kvinde.

På den måde bliver forudindta­gede holdninger, som alle er fodret med, gentaget igen og igen og bliver til normer, som er naesten umulige at aendre på.

Vi har nogle udfordring­er i dag i forhold til vores kulturelle mønstre, der sammen med nye krav til hverdagens ledere gør det temmelig vanskeligt at få diversitet ind på ledelsesga­ngene.

Nutidens ledere bliver i overvejend­e grad hentet fra studier, der kredser om økonomi, virksomhed­sledelse og ingeniørvi­rksomhed.

Faelles for de studieområ­der er, at der for hver 100 studerende kun er 30 kvinder.

Op igennem 1960’erne og 1970’erne og frem til i dag var der fokus på at mobilisere talent. Denne mobiliseri­ng har blandt andet medføret, at andelen af unge, der tager en universite­tsuddannel­se i samme periode er steget fra dengang tre procent af en ungdomsårg­ang til knapt 30 procent i dag.

Reserverne

Men hvor er de nye befolkning­sreserver, som samfundet kan mobilisere spørger tidligere rektor på Copenhagen Business School Per Holten-Andersen i bogens forord. Han svarer selv:

»Jeg er ikke i tvivl om, at de kommende såvel økonomisk politisk, kulturelt og ideologisk afgørende reserver, der kan bringes i spil for at sikre Danmarks forsat fremgang, vil ske gennem en mobiliseri­ng af ligestilli­ng af kønnene og en samtidig, men laengereva­rende mobiliseri­ng af den permanente del af indvandrin­gen i Danmark.«

Bogen kommer rundt om følgende emner:

N Status over ligestilli­ngssituati­onen i Danmark

N Det danske barselssys­tem N Forventnin­gerne til lederrolle­n

N Balancen mellem antallet af maend og kvinder på toppen

N Kvinders lederambit­ioner N Ligeløn og løngab

N Mangel på talentfuld­e kvinder

N Kønsbestem­te forskelle på maend og kvinder

N Mandens perspektiv

Thomas Thune Andersen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark