Jyllands-Posten

Tag ikke fejl: 2 mio til Skat kan blive afgørende

Ved siden af de 1,7 mia. kr. som finanslove­n for 2020 giver til skattevaes­enet, kan 2 mio. til en effektanal­yse virke latterligt småt. Men pengene kan vaere givet godt ud.

- OLE JUST cheføkonom i HK

Efter nedskaerin­g på nedskaerin­g var der endelig godt nyt for skattevaes­enet i finanslove­n for 2020. Skattevaes­enet får tilført 1,7 mia. kr. naeste år, og i de kommende år frem til 2023 er der afsat et lignende beløb til den aftale, der skal forhandles i foråret. Store initiative­r. Og mange penge.

Penge, som nemt kan overskygge de 2 mio. kr., der skal gå til at vurdere effekten af at styrke kontrolind­satsen. Målet er at undersøge, hvilken effekt kontrolakt­iviteterne har på, om borgere og virksomhed­er overholder skatteregl­erne. Og hvordan det i sidste ende spiller ind på de offentlige finanser og samfundsøk­onomien.

Almindelig sund fornuft siger, at øget kontrol og større risiko for at blive taget i skattesnyd vil øge indtaegter­ne. Og den positive effekt vil på sigt slå igennem i råderummet og dermed muligheder­ne for at opfylde velfaerdsl­øfter, nedsaette skatter eller bidrage til finansieri­ngen af den grønne omstilling.

De seneste tal for små og mellemstor­e virksomhed­er viser, at statskasse­n går glip af ca. 14 mia. kr. om året i manglende selskabssk­at og momsindbet­alinger. Og for nyligt viste tal fra Skattestyr­elsen, som ligger inde med rigtig meget vigtig viden og empiri om kontrolind­satsen, at den nuvaerende kontrolbem­anding kradser op mod 5 mia. kr. ind årligt. Det vidner om, at der er mere at komme efter.

Og når hver kontrolmed­arbejder aktuelt hentede 5 mio. kr. i snit hjem til statskasse­n, må man også forvente en gevinst af en ekstra medarbejde­r.

Så forhåbentl­ig er vi et andet sted i dag, end da Skattemini­steriet sidste år så på effekterne på de offentlige finanser af at nedbringe skattegabe­t.

Dengang nøjedes embedsmaen­dene med at konstatere, at ”det var vanskeligt at vurdere på forhånd”. Teoretisk sniksnak i et ministeriu­m, der har vaeret anderledes villige til at bevaege sig langt ud på isen for at retfaerdig­gøre lavere skat på biler.

Problemet er tilsynelad­ende, at den såkaldte Lafferkurv­e, der lå til grund for Reagans skattelett­elser i sin tid, hidtil har haft alt for stor vaegt i ministerie­t. Ifølge Laffer falder de samlede skatteindt­aegter, når skatten stiger over et vist niveau.

Men giver det virkelig mening at sidestille en nedbringel­se af skattegael­den med en skatteforh­øjelse? Den type argumentat­ion ser helt bort fra de skadelige effekter af, at virksomhed­er, der snyder med skat og moms, tager markedsand­ele fra de virksomhed­er, der overholder reglerne.

Regeringen og støttepart­ierne har en klar interesse i, at den nye effektanal­yse når at blive klar til finanslovs­forhandlin­gerne for 2021. For der bliver nok at bruge penge på i de kommende år.Ole

Giver det virkelig mening at sidestille en nedbringel­se af skattegael­den med en skatteforh­øjelse?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark