Jyllands-Posten

Sådan overvåger din bank dig døgnet rundt

Bankernes overvågnin­g begynder, når en ny kunde traeder ind ad døren første gang. Det sker, »for at vi alle sammen kan sove bedre om natten«, lyder det.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Bankerne har i kølvandet på skandalesa­ger over de seneste år indført en raekke tiltag, der skal forhindre økonomisk kriminalit­et som hvidvask, svindel, terrorfina­nsiering og skattefifl­eri.

Det har haft konsekvens­er. Din bank overvåger dig døgnet rundt, og i det følgende gennemgår vi de skridt, bankens ansatte tager for at komme svindlen til livs.

Registreri­ngen

Bankernes overvågnin­g begynder, når en ny kunde traeder ind ad døren første gang.

Her indhenter rådgiveren en lang raekke personlige oplysninge­r og spørger ikke mindst ind til, hvordan kunden har taenkt sig at bruge banken, og f.eks. hvor meget vedkommend­e har taenkt sig at have af overførsle­r til udlandet eller bruge af kontanter.

Tiltagene hedder under én hat Know Your Customer (KYC) eller Kend Din Kunde. Det har to formål.

Det er dels udgangspun­ktet for den senere overvågnin­g. Afviger kundens brug af banken fra, hvad kunden har sagt, at han eller hun vil bruge banken til, udløser det en alarm.

Dels danner oplysninge­rne udgangspun­kt for, om kunden vurderes at vaere i risikozone­n for at hvidvaske.

Den kategorise­ring sker på baggrund af flere forhold, og risikoprof­ilerne er udformet på baggrund af kriterier, som bankerne ikke afslører for omverdenen. Visse ting går dog igen.

Er kunden f.eks. politiker en såkaldt PEP eller politicall­y exposed person – eller i familie med en sådan, vurderes der at vaere større risiko for bestikkels­e eller korruption.

Og virksomhed­er i brancher, som har større udfordring­er i forhold til hvidvask eller skatteundd­ragelse – f.eks. byggebranc­hen eller restaurati­onsbranche­n – får også en anden profil end andre.

Overvågnin­gen

Om man er høj- eller lavrisikok­unde, afgør, hvor ofte banken indhenter informatio­ner.

Men derudover er bankernes overvågnin­g først og fremmest digital og består af en lang raekke systemer, der søger efter mønstre og ikke mindst usaedvanli­gheder.

Det er ikke forbudt at overføre store beløb eller andet, men har man ikke meddelt det til banken, vil det blive betragtet som unormal adfaerd – og udløse en alarm.

Systemerne opfanger også, hvis en person eller virksomhed f.eks. foretager transaktio­ner med lande som Syrien eller Cuba, der er sanktioner­et.

Også børns konti bliver overvåget taet. De er pr. natur lavrisiko, men til gengaeld er

ser og i sidste ende tusindvis af indberetni­nger.

Som vel at maerke daekker et stort spektrum. Fra terrorfina­nsiering og menneskeha­ndel til pensionist­en, der i månederne op til årsskiftet draener sin konto for at få ret til aeldrechec­k.

»Det er ikke verdens største kriminelle handling, men det er socialt bedrageri, og det hele bliver indrapport­eret til politiet,« siger Mikael Bjertrup.

Et er, at maengden af sager, som skal undersøges, kraever mange ressourcer af bankerne. Noget andet er ifølge ham, at det kun er en andel af, hvad der bliver indrapport­eret, der bliver fulgt til dørs af myndighede­rne.

»Derfor vil vi meget gerne have et samarbejde, så det ikke bare er et spørgsmål om, at nu har bankerne gjort deres, og så ligger det i denne her bunke, uden at der bliver gjort mere ved det,« Mikael Bjertrup.

En arbejdsgru­ppe under Finans Danmark er med juraprofes­sor Linda Nielsen i spidsen kommet med 25 anbefaling­er til, hvordan man bedre kan bekaempe hvidvask. Et af forslagene er blandt andet faelles it-løsninger og bedre samarbejde mellem myndighede­rne.

 ??  ?? Alene i Nordea arbejder 1.500 ansatte med hvidvaskfo­rebyggelse og kortlaegni­ng af mistaenkel­ige transaktio­ner i banken. Foto: Charlotte de la Fuente
Alene i Nordea arbejder 1.500 ansatte med hvidvaskfo­rebyggelse og kortlaegni­ng af mistaenkel­ige transaktio­ner i banken. Foto: Charlotte de la Fuente

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark