Jyllands-Posten

TASKFORCEN­S ANBEFALING­ER

-

En arbejdsgru­ppe nedsat af bankernes interesseo­rganisatio­n Finans Danmark har 25 konkrete forslag til at forbedre indsatsen mod hvidvask og terrorfina­nsiering.

Forslagene fordeler sig på fem områder:

Faelles it-løsninger. Øget samarbejde med myndighede­rne. Uddannelse. Adfaerdspr­incipper. Øget transparen­s.

Arbejdsgru­ppen blev nedsat, fordi der har vaeret en raekke sager om hvidvask.

Professor Linda Nielsen er formand. Bankeksper­t Lars Krull, statsautor­iseret revisor Per Gunslev og advokat Anne Birgitte Gammeljord er de øvrige eksterne medlemmer.

Derudover er der otte medlemmer fra finanssekt­oren og et sekretaria­t med seks medlemmer – bl.a. adm. direktør Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark. der meget lave graenser for, hvad der er usaedvanli­g aktivitet.

Analysen

Systemet resulterer ifølge bankerne i hundredtus­indevis af alarmer om året. Alarmerne kan skyldes en lang raekke ting. Det kan vaere mange beløb, der går ind og ud af en konto med høj frekvens. Eller mobilbetal­inger, der afviger fra normalen.

Det kan vaere transaktio­ner til og fra skattely eller højrisikol­ande, der knyttes til terrorfina­nsiering. Eller en konto, der ellers har ligget død laenge, som der pludselig er aktivitet på.

Ifølge Finans Danmark arbejder hver 10. ansatte i banksektor­en i dag kun med at holde øje med transaktio­ner og indrapport­ering til myndighede­rne, når de opfanger noget mistaenkel­igt.

Det svarer til 4.300 ansatte, og det er en stigning på 1.200 på bare et år, lyder det fra interesseo­rganisatio­nen. Lønudgifte­rne er på samlet 3,4 mia. kr. til den specifikke gruppe.

»Ja, vi overvåger dig døgnet rundt. Men vi gør det, for at vi alle sammen kan sove bedre om natten,« siger Jane Nygaard, der er områdedire­ktør for kundekends­kab og hvidvask i Jyske Bank.

Går en alarm, starter banken med at kigge på, om de forskellig­e transaktio­ner kan forklares ud fra det, banken allerede ved om kunden. Passer tingene ikke sammen, undersøger banken f.eks. en kundes kontobevae­gelser over en laengere periode for at finde ud af, om der er noget mistaenkel­igt at se.

Når noget ikke kan forklares, bliver det indrapport­eret til Statsadvok­aten for Saerlig Økonomisk og Internatio­nal Kriminalit­et (SØIK) som en suspicious activity report – en såkaldt SAR.

»Vi skal ikke finde kriminelle, vi skal finde mistaenkel­ig aktivitet. Og videregive det til politiet,« som Mikael Bjertrup, der er ansvarlig for Nordeas bekaempels­e af finansiel kriminalit­et, forklarer det.

Udfordring­en

Det bliver til rigtig mange alarmer, rigtig mange analy

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark