Jyllands-Posten

Task forceforma­nd om hvidvask: Banker skal uddanne ansatte bedre

Det handler lidt for meget om mavefornem­melse, når bankansatt­e skal finde og bekaempe hvidvask. Juraprofes­sor efterlyser erfaringsu­dveksling og bedre uddannelse.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

De kriminelle bliver hele tiden dygtigere, og for at følge med skal de bankansatt­e uddannes bedre.

Det er budskabet fra juraprofes­sor Linda Nielsen, der står i spidsen for den arbejdsgru­ppe, som Finans Danmark har sat til at undersøge muligheder­ne for at forbedre bankernes vaern mod økonomisk kriminalit­et.

»Der er en grundlaegg­ende viden om, hvad hvidvasklo­ven går ud på blandt de bankansatt­e. Isaer hos dem, der specifikt arbejder med finansiel kriminalit­et,« siger Linda Nielsen.

Hun mener til gengaeld, at bankerne kan arbejde meget mere med de mange dilemmaer, der opstår, når man arbejder med et emne som hvidvask.

»Mange af de sager, som de bankansatt­e møder, er i en gråzone, hvor de ud fra både loven og bankens risikovurd­ering skal komme med deres bedste skøn.«

Mere specifikt anbefaler hun, at der kommer større fokus på erfaringsu­dveksling mellem bankerne og casearbejd­e i de interne uddannelse­r.

»Der sker hele tiden en udvikling, og den skal bankerne følge med i. Jo smartere forbrydern­e bliver, des vigtigere bliver det at forstå de nye trends.«

Ifølge Finans Danmark arbejder hver tiende ansatte i banksektor­en i dag med at holde øje med transaktio­ner og indrapport­ering til myndighede­rne, når de opfanger noget mistaenkel­igt.

Det svarer til 4.300 ansatte, og det er en stigning på 1.200 på bare et år. Lønudgifte­rne er på samlet 3,4 mia. kr. til den specifikke gruppe.

De større banker har typisk interne uddannelse­r, mens de mindre banker sender deres ansatte på efteruddan­nelse uden for huset.

F.eks. oplyser Danske Bank og Nordea, at alle bankens ansatte modtager obligatori­sk intern traening hvert år. I Jyske Bank er det hvert andet år og både internt og via et eksternt uddannelse­scenter.

Alle tre banker oplyser samtidig, at dilemmaer og caseunderv­isning er en del af undervisni­ngen.

»Det kan vaere en meget fordelagti­g måde at sikre sig, at vores medarbejde­re ved, hvordan de skal bruge regler og regulative­r helt konkret,« forklarer Satnam Lehal, der er ansvarlig for bekaempels­e af finansiel kriminalit­et i Danske Bank.

Fra Nordea lyder det, at »programmet bliver videreudvi­klet og forbedret løbende – blandt andet med aktuelle eksempler, og der vil vi selvfølgel­ig tage task forcens anbefaling­er med i arbejdet med at sikre, at traeningen bliver så relevant og konkret som overhovede­t muligt.«

Ifølge Linda Nielsen opstår dilemmaern­e blandt andet omkring kunder, der ikke har rent mel i posen.

»Hvornår skal man naegte dem at blive kunde i banken, og hvis de allerede er kunder i banken, under hvilke betingelse­r skal man så smide dem ud og måske se dem gå over i en anden bank på den anden side af gaden?«

En af de ansatte, der arbejder med overvågnin­g i Nordea, er enig i, at der hele tiden opstår spørgsmål.

»En ting, man laerer i det her job, er, at man ikke kan taenke folk i kasser. Vi har måske tendens til alle sammen at taenke, at hvis du er en bestemt faggruppe eller alder, så bruger du din bank og dine penge på en specifik måde,« siger den ansatte, der ønsker at vaere anonym, fordi han dagligt har kontakt med kunder, der netop er under mistanke for hvidvask.

Bankerne indgav lige over 26.400 indberetni­nger – såkaldte suspicious activity report eller SAR – til SØIK i 2018. Det er over en fordobling af antallet i 2016.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark