Jyllands-Posten

Pandora blev dagens vinder

-

Pandora og ISS var blandt vinderne, da handlerne lukkede bøgerne og gik på weekend fredag, hvor det danske eliteindek­s, C25-indekset, samlet set endte 0,52 pct. højere til 1.247,15.

Høreappara­tproducent­en Demant kunne dog ikke følge med den positive udvikling, da nye tal viste, at selskabet har tabt markedsand­ele i en større salgskanal i USA.

Demant endte fredag 1,4 pct. lavere til 208,50 kr., mens ISS og Pandora endte henholdsvi­s 2,5 pct. højere i 162,15 kr. og 3,1 pct. højere i 290,10 kr.

»Helt generelt har vi en positiv undertone, og dagen har vaeret lidt praeget af, at der har vaeret udløb på optioner og futures, og det gjorde, at vi omkring middagstid fik et løft op. Det har også vaeret en dag, som har vaeret praeget af lav omsaetning og ”intet nyt er godt nyt”. Mange har lukket deres bøger, og der bliver ikke gjort det store op til de mange helligdage nu,« forklarer Christian Thatje, der er seniorakti­ehandler i Sydbank.

Demant mister markedsand­ele

En af de få vaesentlig­e nyheder var torsdagens tal for høreappara­tselskaber­nes salg i den offentlige amerikansk­e salgskanal Veteran Affairs, VA.

De viste, at schweizisk­e Sonova i november øgede sin markedsand­el hos VA, der tilpasser høreappara­ter til militaerve­teraner, til 50,4 pct. målt på vaerdi af det samlede salg fra 45,5 pct. i oktober. Markedsand­elene blev vundet fra blandt andet Demant, hvis Oticon-maerke bakkede til en markedsand­el på 14,5 pct. fra 16,3 pct.

»Demant er en stor taber i den opgørelse, og GN klarer sig haederligt. Det virker som et paent fald, Demant tager, og nu taber de altså andele til deres konkurrent­er,« siger Christian Thatje. GN endte dagen med en stigning på 1 pct. til 312 kr.

Pandora, der endte allerøvers­t i eliteindek­set fredag, fik ellers saenket sit kursmål hos JPMorgan til 310 kr. fra 350 kr. Finanshuse­t gentog anbefaling­en ”neutral”.

Novo Nordisk var med et plus på 1,6 pct. til 391,25 kr. også med til at traekke indekset i grønt på ugens sidste handelsdag.

De seneste recepttal for diabetespi­llen Rybelsus viser, at der i uge syv efter lanceringe­n blev udskrevet 2.304 nye recepter mod 1874 ugen før.

Vestas fik løftet kursmål

Dermed klarer Rybelsus sig bedre end GLP-1-midler som Novos Ozempic og Eli Lillys Trulicity, hvis der sammenlign­es med de to supersaell­erters recepttal på samme tidspunkt - det vil sige syv uger efter deres lanceringe­r.

Vestas tog turen til indeksets bund sammen med føromtalte Demant. Det til trods for at selskabet fik løftet kursmålet til 730 kr. fra 700 kr. af Nordea, der gentog ”køb”.

Fredag kunne vindmøllep­roducenten også annoncere en ny ordre på 50 MW i Vietnam. Vestas’ aktie faldt 1,4 pct. til 668,60 kr.

Roblon med regnskab

Blandt sidepapire­rne praesenter­ede Roblon fredag regnskab for det forskudte regnskabså­r 2018/19.

Det viste, at produktion­sstoppet og betalingss­tandsninge­n hos den problemram­te tyske vindmøllep­roducent Senvion har vaeret et hårdt slag i maven for den nordjyske industrivi­rksomhed i det netop afsluttede regnskabså­r.

En stor nedjusteri­ng kom allerede tidligt på året, og selv om det danske selskab kunne notere sig en stigende omsaetning for helåret, blev sidste års overskud vendt til et millionund­erskud.

Roblons omsaetning voksede i helåret til 267,2 mio. kr. fra 221,8 mio. kr. i 2017/18, mens selskabet omvendt sluttede året med et underskud før skat på 19,7 mio. kr. Det skal sammenlign­es med et overskud på 5,8 mio. kr. året forinden.

Selskabets aktie steg med 7 pct. til 191 kr. fredag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark