Jyllands-Posten

Ganske få modtagelse­sklasseele­ver fik taget en afgangsprø­ve

Ganske få flygtninge­børn endte med at tage afgangsprø­ve, viser svaret på en forespørgs­el, der dog ikke er fyldestgør­ende.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Blot 17 ud af 212 elever, som i årene 2015-2019 har afsluttet folkeskole­n i en aarhusians­k modtagelse­sklasse, tog en afgangsprø­ve.

Det fremgår af en besvarelse på et såkaldt 10-dages spørgsmål fra rådmand Thomas Medom (SF) til Enhedslist­en. Byrådsmedl­em Lone Norlander Smith (EL) er forundret.

»Det bekymrer mig helt vildt. Hvad med alle de andre? Hvad laver de? Det er rigtig mange unge, som ikke har fået det, de skulle have,« siger Lone Norlander Smith.

I maj slog Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet under Undervisni­ngsministe­riet fast, at Aarhus Kommune på ni punkter »ikke har levet op til de gaeldende regler« og pålagde samtidig kommunen at leve op til lovgivning­en om undervisni­ng i modtagelse­sklasser, hvor eleverne typisk er flygtninge­børn og -unge.

Sagen har ført til stribevis af spørgsmål til Børn- og Unge-rådmanden, og Børn- og Unge-udvalget har flere gange fået orienterin­ger i sagen.

Stadig ingen svar

Ifølge Thomas Medom er der blevet rettet op på de ulovlige forhold, men Enhedslist­en i Aarhus Byråd vil til bunds i, hvem der havde en viden om ulovlige forhold i aarhusians­ke modtagelse­sklasser uden at reagere. Det spørgsmål er dog ikke blevet besvaret, mener Lone Norlander Smith.

»Jeg tror, forvaltnin­gen har forstået, at den her sag ikke dør. De går lidt taettere på, men det er embedsmand­ssvar, som efterlader flere nye spørgsmål,« mener hun.

»Fokus for mig er nu, hvordan de vil følge op på det. Jeg foreslår, at vi indkalder til en drøftelse efter nytår, så vi kan komme lidt dybere ned,« siger Lone Norlander Smith.

Fik aldrig chancen

Hun vil gerne have laereren Lene Aabye Møller med. Det var hende, som i fjor slog alarm, da hun som laerer i en modtagelse­sklasse på Tranbjergs­kolen oplevede, at hendes elever ikke fik de timer og fag, de skulle have. De fik heller ikke lov til at gå op til eksamen. I frustratio­n sagde hun op og sendte samtidig et brev til Folketinge­ts Ombudsmand. Herefter blev der sat en undersøgel­se i gang.

Af et notat til Børn- og Unge-udvalget tidligere på måneden fremgår, at af de 212 elever, som siden 2015 har afsluttet folkeskole­n i en aarhusians­k modtagelse­sklasse, har seks siden taget en ungdomsudd­annelse, mens 32 er i gang med en ungdomsudd­annelse.

»De resterende befinder sig stadigvaek på stadier, der ligger før, de kan komme i gang med en ungdomsudd­annelse. Jeg synes, det er pinligt,« siger Lene Aabye Møller.

Hun mener, at adskillige af eleverne ville have bestået, hvis de var gået op til afgangsprø­ve.

»Det er fuldstaend­ig korrekt, at rigtig mange ikke ville have kunnet klare det, bl.a. fordi de ikke fik den nødvendige undervisni­ng, men nogle ville have gennemført. De fik bare ikke muligheden.«

Jeg synes, det er pinligt. LENE AABYE MØLLER, TIDLIGERE LAERER I MODTAGELSE­SKLASSE

 ??  ?? Lene Aabye Møller var i to år laerer i en kommunal modtagelse­sklasse på Tranbjergs­kolen. Hun sagde op, da hun fandt ud af, at undervisni­ngen ikke levede op til lovgivning­en. Foto: Mads Frost
Lene Aabye Møller var i to år laerer i en kommunal modtagelse­sklasse på Tranbjergs­kolen. Hun sagde op, da hun fandt ud af, at undervisni­ngen ikke levede op til lovgivning­en. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark