Jyllands-Posten

Glaedelig jul i cigarkasse­n

Gid omverdensb­evidsthede­n i byrådet bliver øget, i takt med at vi rykker naermere et kommunalva­lg.

-

Kaere byrødder i Aarhus Kommune.

I er nu allerede halvvejs inde i denne byrådsperi­ode, og der går nok ikke laenge, før der går mere valgkamp i den på rådhuset, end det allerede er sket. Noget af det gode ved et valg er, at politikern­e igen får øje på de mennesker, de håber på en stemme fra. Altså de helt almindelig­e aarhusiane­re, der hver på sin måde gør deres for at få hverdagen, byen, samfundet og livet som sådan til at haenge sammen.

Helt almindelig­e aarhusiane­re, som ikke går så meget op i politiske processer, udvalgsbeh­andlinger, kommunale strategier, handleplan­er, aarhusfort­aellinger eller andre emner, som I byrødder ellers lader til at vaere meget optaget af inde i den cigarkasse­brune byrådssal.

Kigger man ned over sagsmapper­ne fra de seneste par år, har man i byrådet – og ikke at forglemme i det embedsappa­rat, der skal forberede og effektuere sager – brugt masser af kraefter og ressourcer på sager, hvor man helt berettiget kan spørge: Hvad får aarhusiane­rne ud af det?

Der er en del sager, hvor politikere og embedsvaer­ket lukker sig om sig selv, og som mest af alt minder om beskaeftig­elsesterap­i for djøf’ere og lokalpolit­ikere.

Det er navlebesku­ende politiske forslag, der må vaere skabt i et vakuum på rådhuset. Skal byrådsmøde­rne flyttes ud til folket? Skal der serveres flaske- eller postevand under de utallige møder på rådhuset? Det har endda også vaeret diskuteret, om politikern­e med en vis fornuft i bagagen kan drage på udvalgstur til England.

Og så fylder forslag om mindfulnes­s i rådhushall­en, plantebase­ret mad i kommunale køkkener, ”charter for social nytaenknin­g”, ”kanalstrat­egi 3.0” (der ikke handler om Aarhus Ø, men er en plan for borgernes vej gennem systemet). For ikke at glemme skraekekse­mplet ”Forslag om Aarhus som Sustainabl­e City”. I kommunens evige jagt på titler var man tilsynelad­ende faldet over ”Sustainabl­e City”. Det ville bringe Aarhus på verdenskor­tet, lød det (igen) i byrådssale­n. Men adspurgt, hvad aarhusiane­rne fik ud af samarbejde­t, kom selv forslagsst­illerne til kort, og forslaget blev opgivet. Netop det spørgsmål bør I stille jer selv noget oftere, kaere politikere.

Der bliver rejst forslag, der allerede er omfattet af indgåede forlig eller lyder som noget, man har hørt før. Bunken af sager, der åbenbart skal debatteres på et byrådsmøde, er stor, og der er ikke noget at sige til, hvis man glemmer historikke­n og genudsende­r forslag, der en gang tidligere er blevet dømt ude.

Ret skal vaere ret. I har også taget fat om nogle af de helt store problemer i vores by. Der er gudskelov flere, men tydeligst står vedtagelse­n af planen for de udsatte boligområd­er. En bunden opgave affødt af den forrige regerings ghettoplan. I Aarhus er man gået ambitiøst til opgaven, og med borgmester Jacob Bundsgaard (S) i spidsen er der taget nogle nok drastiske, men helt afgørende skridt for at gøre op med nogle af problemern­e i de udsatte boligområd­er,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark