Jyllands-Posten

Mytologier, Jorn og Kirkeby på Aros

Videokunst, en stor fortaellin­g om mytologier og to danske mestre skal holde dampen oppe på Aros naeste år.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Naeste års store satsning på Aros handler om mytologi.

Det er en stor gruppeudst­illing, ”Mythologie­s – The Beginning and End of Civilizati­ons”, med »kaempe store og komplekse indlån fra naer og fjern,« som overinspek­tør på museet Lise Pennington siger.

Gennem 100 vaerker af så vaegtige kunstnere som bl.a. Peter Paul Rubens, Pieter Brueghel d.y., Lucas Cranach, Anri Sala og Marguerite Humeau vil museet fortaelle om de mytologier, der er blevet fortalt gennem alle tider, og som på en måde har vaeret det lim, der har holdt samfund sammen, siger hun.

»Vi prøver at trevle op, hvad disse historier er, og give et indblik i dem, lige fra dommedagsf­ortaelling­er til de nyere,« siger hun og uddyber, at udstilling­en begynder med de tidlige graeske mytologier, hvor det guddommeli­ge antager menneskesk­ikkelse, og derefter runder Reformatio­nen og Modreforma­tionens kamp om den kristne mytologi samt en senere politisk mytologi. Udstilling­en er så stor, at den fordeler sig på to etager – på den ene er det et tilbagebli­k, på den anden er det samtidens mytologier, der illustrere­s gennem kunstneres blik.

Et kunstnermø­de

Asger Jorn og Per Kirkeby er to andre navne, der skal saelge billetter på Aros naeste år. De to kunstneres vaerker bliver vist sammen på udstilling­en ”Jorn og Kirkeby: et kunstnermø­de”.

»Mange kunstnere står på skuldrene af hinanden – Kirkeby så sig selv i naer relation til Jorn, selv om han det meste af sit liv prøvede at male sig vaek fra ham.

Men til sidst ønskede han sig at komme taettere på ham. Med udstilling­en vil Aros vise det åndelige og teoretiske slaegtskab mellem de to kunstnere, der aldrig mødte hinanden.

Museet kigger lidt tilbage med udstilling­en af Shirin Neshats filmvaerk ”Women Without Men”.

»Den har vaeret på museet før, hvor den blev vist i fem små biografer. Men det er snart 10 år siden. Vi købte vaerket dengang, og det var en kaempestor erhvervels­e for museet – det er virkelig smukke film, som fortjener et gensyn, og som stadig er højaktuell­e med deres kvindefort­aelling fra Iran,« siger Lise Pennington.

Vilde amerikaner­e

Endelig har museet sat to vilde amerikaner­e på programmet.

»Jonah Freeman og Justin Lowe er vilde. De fortaeller nogle historier, som er så velcastede, at det ligner virkelige rum, man går ind i. De viser amerikansk­e subkulture­r – fantasifor­estillinge­r i amerikansk­e utopier. Vi så en udstilling i London – den var så inspireren­de, så den måtte vi også have.«

Aros kommer desuden med nogle nyerhverve­lser naeste år, siger Lise Pennington uden at ville komme naermere ind på, hvordan de tager sig ud.

Oprindelig­t var det tanken, at Aros skulle have haft endnu en triennale i 2020, tre år efter kulturhove­dstadens store inden- og udendørs udstilling fra museets gallerier til Marselisbo­rgskovene. Men pga. af manglende støtte fra Aarhus Kommune til triennalen har museet valgt at lukke ned for den.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark