Jyllands-Posten

Butikker forsvinder fra Frederiksg­ade, der fyldes med svineri, vilde cyklister og bristede illusioner

Kosmetolog Helle Thorup blev traet af høj husleje og efterladen­skaber fra byture i Frederiksg­ade.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

Helle Thorup har flyttet sin klinik ned til åen efter at have ligget i Frederiksg­ade 35-37 siden 1998. Nu bor klinikken på anden sal med udsigt til Magasin og åen. Helle Thorup var ellers glad for at vaere flyttet til Frederiksg­ade fra Badstuegad­e i sin tid. Her fik hun mere plads og stadig en central placering.

»Dengang var Frederiksg­ade en hyggelig gade, der var fyldt med sko- og tøjbutikke­r og frisører. Blandt andre lå den store tøjbutik Raahauge der. Der var gang i gaden. Vi havde travlt fra dag et,« fortaeller Helle Thorup.

Men så valgte Aarhus Kommune at omlaegge Busgaden, så busserne begyndte at køre tvaers over Frederiksg­ade.

»Der begyndte det at gå ned ad bakke for gaden. Busgaden virkede som en forhindrin­g af flowet af kunder, der kom nede fra Magasin,« siger Helle Thorup.

Butikker lukkede

Helle Thorup oplevede – isaer aeldre – kunder, der følte sig meget utrygge ved at skulle krydse Busgaden, fordi det er svaert at se, om der kommer en bus.

»Rimeligt hurtigt begyndte butikker at lukke, og ingen havde råd til at vaere med til at betale for vores julepynt hen over gaden. Vi var kun tre-fire butikker, som ville betale til det til sidst, og så blev det jo sløjfet,« siger Helle Thorup.

Aarhus Kommune forsøgte i flere omgange at lave tiltag, der skulle få livet tilbage til Frederiksg­ade.

»Vi fik at vide, at nu ville der ske noget i Frederiksg­ade. Der skulle ledes vand igennem og plantes traeer og grønt. Jeg troede på kommunens planer, og derfor brugte jeg tid og kraefter på at renovere mit lejemål, men der skete aldrig noget,« siger Helle Thorup.

I dag står der stadig mange tomme butikker i Frederiksg­ade, og resten er fyldt ud af spisestede­r. De mange madsteder gav også problemer for Helle Thorup.

»Om morgenen er der fyldt af ølsjatter og andet, som jeg ikke vil naevne. Isaer bag bygningern­e. Tidligere blev vores port låst af, men det gør den ikke laengere, fordi det også er beboelse nu. Så folk, der er i byen i gaden, går om bag huset og besørger. Det er så ulaekkert,« siger Helle Thorup og tilføjer:

»I dag er Frederiksg­ade en restaurati­onsgade, og det er måske også okay, så har vi en gade, som de også har i Aalborg. Det er bare synd for dem, der bor i gaden.«

I dag er Frederiksg­ade en restaurati­onsgade, og det er måske også okay, så har vi en gade, som de også har i Aalborg. Det er bare synd for dem, der bor i gaden. HELLE THORUP, KOSMETOLOG

Bag husene ud til Busgaden ligger en vej, som virker meget mørk om aftenen.

»Der er ikke noget lys, så mine piger var ikke glade for at gå der efter lukketid om aftenen og om morgenen. Det er lidt utrygt. Vi talte vores udlejer om det, og efter fire år blev der sat en enkelt lampe op. Så man opgiver jo lidt,« siger Helle Thorup.

Hun oplever også, at det er en hel anden kundegrupp­e, der kommer i Frederiksg­ade i dag.

»Det er folk, der går i byen for at få en burger, en øl og sidde og hygge sig. Min kunder nyder ikke at gå en tur der laengere,« siger Helle Thorup.

Frederiksg­ade har også et problem med cykler, der kører meget staerkt gennem gaden.

»Jeg havde en kunde, der blev cyklet ned den anden dag, og han fik ødelagt sine briller. Det sker tit, at folk bliver påkørt. Jeg taenker isaer på børnene og de aeldre, der går i gaden. Cyklerne drøner igennem, som var gaden en cykelsti,« påpeger Helle Thorup. Hun har meldt cyklistpro­blemet til kommunen, der henviste til politiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark