Jyllands-Posten

GTI som i de gamle dage

De franske bilmaerker har en stolt tradition for sportslige biler. Og nyeste Renault Megane RS Trophy lever i den grad op til forventnin­gerne.

- EBBE SOMMERLUND biler@jp.dk RENAULT MEGANE RS TROPHY

Hvad er den perfekte GTI? Det er et svaert spørgsmål, og jeg er ikke sikker på, at Renault svarer på spørgsmåle­t med Megane RS Trophy. Den er under ingen omstaendig­heder perfekt. Måske er det derfor, jeg elsker jeg den.

Volkswagen skabte GTI-begrebet med Golf GTI i 1979. I 2002 gav VW GTI en overklasse med R32. Golf R32 er en legende. Seks cylindre, firehjulst­raek og en fantastisk lyd. Den var egentlig for tung og understyre­nde til at vaere en aegte GTI, men den satte gang i en bevaegelse, som gav os over-GTI-klassen. En klasse, som i dag regeres af Mercedes-AMG A45 og Audi RS3, der begge har 400 hk eller mere. GTI’erne kom lidt i skyggen, men patienten døde heldigvis ikke. Slet ikke.

GTI-klassen er nemlig fest og farver som aldrig før. Her finder du blandt andre VW Golf GTI, Ford Focus ST og Honda Civic Type-R, hvor den sidste balancerer på kanten af over-GTI på trods af tohjulstra­ek. Renault har med sine RS-modeller vaeret en del af GTI-gamet i mange år. Og den nyeste variant byder ind med firehjulss­tyring og 280 hk til 444.000 kr. Testbilen er en RS Trophy, der bl.a. har skarpere undervogn og 300 hk. Den koster 484.000 kr. og er modellen, du skal gå efter.

Styrer på alle fire

Firehjulss­tyring er på ingen måde en ny opfindelse. Honda lancerede det på Honda Prelude i 1988, og Renault praesenter­ede 4Control til Renault Laguna III, der kom i 2007. På Megane RS er systemet sat op til sjov. Under 60 km/t. eller 100 km/t. i Race Mode styrer baghjulene modsat med op til 2,7 grader. Det lyder ikke af meget, men det gør Megane helt utroligt underholde­nde. Det er meget tydeligt, at Megane RS drejer skarpere end andre biler, og det giver smil på laeben. Over 60 eller 100 km/t. styrer baghjulene samme vej, som forhjulene – det giver mere stabilitet og hurtigere reaktion. Firehjulss­tyring er standard på alle RS, og det løfter underholdn­ingsvaerdi­en over konkurrent­erne, hver gang du drejer på rattet.

300 hk fra 1,8 liter

Tidligere versioner af Megane RS havde slagvolume­n på to liter, så nyeste aftapning er ramt af downsizing. Og 300 hk fra 1,8 liter er en del, men Mercedes-Benz hiver over 400 hk ud af to liters slagvolume­n i den nyeste A45. Når det er sagt, så kan det godt maerkes på den firecylind­rede motor, at slagvolume­n er til den smalle side – du kan godt ramme motoren, hvor du føler turbotøven. Så må man vente et splitsekun­d på, at turboen tager sig sammen og får haevet trykket i indsugning­en. Momentkurv­en peaker først ved 3.200 o/min., hvilket er lidt højt for en moderne turbobenzi­ner, men det er trods alt sjaeldent, at man mangler kraefter og til hurtig afslappet cruise. Med 400 Nm er der bøffer nok.

Automatgea­r

Apropos cruise, så er en af fornøjelse­rne ved en GTI, at man selv får lov til at skifte gear. Den option får du ikke i Clio RS, der kun fås med automatgea­r. I Megane RS kan du selv vaelge. Og selv om biler med dobbeltkob­lingearkas­se i dag er hurtigere, så er der bare en tilfredsst­illelse ved selv at røre i gryden og bestemme gearet 100 pct. Renault kunne dog med fordel have headhuntet en gearskift-ingeniør fra Honda eller Mazda, for skiftet er noget knoklet i Renaulten. Det kraever heldigvis kun ét gearskift at ramme 100 km/t., hvilket sker på 5,7 sek. – hvis asfalten er tør.

Her rammer vi ned i akilleshae­len ved alle biler, der ikke traekker på alle fire hjul. Hvis ikke asfalten er som en mariekiks, så ender det nemt i hjulspind. Faktisk lider Megane RS Trophy af irriterend­e stepperi, hvor forenden hopper, når den ikke får greb. Et langt tryk på RS-knappen saetter maskinen i Race-mode, og så bliver steppen vekslet til hjulspind ad libitum. Det er sådan set fint nok og nemmere at dosere, men i Race-mode må du også undvaere nødbremse og ESP, så det er ikke så gadeegnet.

Trophy-versionen har i øvrigt standardmo­nteret mekanisk spaer, hvilket vil sige, at hvis ét hjul spinder, så vil spaerret overføre kraefter til det andet hjul. Det gør f.eks., at du kan gå på gassen hurtigere ud af sving. Det gør også, at hvis kraefterne kan overmande begge hjul i et sving i Race-mode, så vil bilen kun

Motor: R4 turbobenzi­n Ydelse: 300 hk, 400 Nm 0-100 km/t.: 5,7 sek. Tophastigh­ed: 262 km/t. Braendstof­forbrug: 12,2 km/l CO2: 185 g/km Pris: fra 484.000 kr. (RS fra 444.000 kr.)

én vej, og det er ikke gennem svinget – det er ligeud.

Men det er egentlig det, der er så fedt og befriende ved Megane RS Trophy. Den kører, som en GTI kørte, dengang man ikke var kontroller­et i hoved og bagdel. Dengang, hvor motorstyri­ngen ikke skulle spørge 23 sensorer, om den måtte lukke helt op for gasspjaeld­et. Giver du for meget gas, skal du vaere over en RS. Og det er fedt.

Infotainme­nt

Megane i denne generation kom på gaden i 2016, og selv om det lyder ret nyt, så er infotainme­ntafdeling­en ikke i Grand Cru-aftapning. Bevares – her er touchskaer­m, navigation og Apple Carplay. Instrument­erne er tilmed digitale, men laekkerhed­en og hurtighede­n i menuerne halter lidt. Hvis man skal sige noget positivt om kabinen, så er det dejligt, at moderne GTI godt kan vaere femdørs, så familien kan vaere med. Og så er der saederne. Forstolene i testbilen er Recaro uden saedevarme. De koster den nette sum af 40.000 kr. Men de er også fuldstaend­ig formidable selv for en voksen mand på den store side af 0,1 ton.

Du føler dig levende

En Megane RS Trophy får dig til at føle, at du er i live – og i Sport og Racemode er der heller ingen af naboerne, der er i tvivl. Udstødning­en er nemlig udstyret med et spjaeld, der lader mere musik strømme ud fra potterne. Som et kirsebaer på en flødeskums­kage lader motorstyri­ngen søde små eksplosion­er ske i udstødning­en, så ingen er i tvivl om, at du kører i noget saerligt. Hvis du endda har valgt den orange Siriuslake­ring, så er det kun personer, der både er syns- og hørehaemme­de, der er uvidende om din fremfaerd.

Selv er du aldrig i tvivl om, at du kører i en sportslig bil. Firehjulss­tyringen, den faste affjedring og de små smaeld fra udstødning­en gør Renault Megane RS Trophy til livseliksi­r på hjul.

 ??  ??
 ??  ?? Vaelg Siriusoran­ge til 12.000 kr., og du lyser op i landskabet. Trophy-varianten af RS har 19 tommer faelge.
Vaelg Siriusoran­ge til 12.000 kr., og du lyser op i landskabet. Trophy-varianten af RS har 19 tommer faelge.
 ??  ?? Fem døre og stor bagklap gør hverdagen nemmere, så man både kan få sport og praktik i én pakke.
Fem døre og stor bagklap gør hverdagen nemmere, så man både kan få sport og praktik i én pakke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark