Jyllands-Posten

Biskopper vil ansaette laerere og sygeplejer­sker som praester

Manglen på praester er nu ifølge flere biskopper så akut, at de vil ansaette ikke-teologer som praester efter et kort uddannelse­sforløb.

- MORTEN VESTERGAAR­D THOMAS VIBJERG morten.vestergaar­d@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Naeste jul kan der stå folkeskole­laerere, sygeplejer­sker eller kandidater i f.eks. historie på praedikest­olen i danske kirker.

Som en konsekvens af den stigende mangel på sognepraes­ter mener flere biskopper, at det er nødvendigt at bruge en paragraf i loven om ansaettels­e i folkekirke­n, som gør det muligt at ansaette praester, der ikke er teologer. De skal blot gennem få måneders uddannelse og bestå typisk tre prøver i bl.a. dogmatik.

De seneste år har isaer landsogne oplevet, at de ikke kan besaette praestesti­llinger. Alene i Viborg Stift er der lige nu 10 ledige stillinger.

»Vi bliver simpelthen nødt til at gøre noget,« siger biskop Henrik Stubkjaer, som mener, at teologistu­diet på universite­terne stadig skal vaere hovedvejen til at blive praest.

I dag bliver paragraffe­n om ikke-teologer i praestesti­llinger kun sjaeldent brugt, og Kirkeminis­teriet skal godkende hver enkelt. De seneste 10 år er der ansat i alt 10 praester på denne måde, men der er ikke et loft over antallet.

Viborg-biskoppen forventer, at man de kommende år kan blive nødt til at ansaette 20-30 praester på denne måde.

Også i Ribe, Haderslev og Aalborg Stift ønsker man at skrue op for omfanget af ikke-teologer i praestesti­llinger i en periode.

Aalborg-biskop Henning Toft Bro peger på, at personer med erfaring fra sundhedsva­esnet har en faglighed, der minder om praesters, når det gaelder sjaelesorg.

»I den bedste af alle verdener fik vi igen flere unge til at laese teologi, men her og nu er det en god mulighed at ansaette praester via paragraf 2,« siger Henning Toft Bro.

Hans Vium Mikkelsen, rektor på Folkekirke­ns Uddannelse­s- og Videnscent­er, mener ikke, at ordningen skal løse udfordring­en med manglen på praester:

»Der vil vaere få mennesker, der har så meget livserfari­ng, relevant alternativ uddannelse­smaessig baggrund og erhvervser­faring, at de kan udfylde en praestesti­lling på denne måde uden et reelt uddannelse­sforløb.«

I Haderup er praesten uddannet i molekylaer­biologi

 ??  ?? Rørlaegnin­gsfartøjet ”Pioneering Spirit”, der her ses fra oven, har lagt naesten hele rørledning­en. Men der mangler en stump gennem dansk farvand.
Foto: Nord Stream 2/Axel Schmidt
Rørlaegnin­gsfartøjet ”Pioneering Spirit”, der her ses fra oven, har lagt naesten hele rørledning­en. Men der mangler en stump gennem dansk farvand. Foto: Nord Stream 2/Axel Schmidt
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark