Jyllands-Posten

Nord Stream 2 bremset af amerikansk­e sanktioner

Anlaegsarb­ejdet er indstillet, få uger før den russiske gasledning ville vaere blevet samlet i Østersøen. EU er bekymret over amerikansk indblandin­g i europaeisk­e forhold, og Rusland truer med gengaeldel­se.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Den amerikansk­e beslutning om at indføre sanktioner mod Nord Stream 2-rørledning­en har fået det selskab, der laegger rørene, til at indstille arbejdet og dermed bremse projektet.

Dermed er det Gazprom-ejede projekt kastet ud i pludselig uvished, få uger før anlaegsarb­ejdet var forventet afsluttet. En raekke investorer fra bl.a. Tyskland og Frankrig er fanget med en ukomplet rørledning til anslået 70 mia. kr. Og EU-Kommission­en er ophidset over en meget direkte amerikansk indblandin­g i europaeisk energifors­yning og økonomiske forhold.

Loven med sanktioner­ne, der omfatter visumforbu­d og blokering af økonomiske transaktio­ner i USA, blev underskrev­et af praesident Donald Trump i fredags. Loven rummer egentlig en afviklings­periode på 30 dage, hvilket af flere iagttagere blev vurderet som tilstraekk­elig til, at arbejdet kunne gøres faerdigt. Men det schweizisk­e rederi Allseas, der ejer det fartøj, der laegger rørene, siger stop allerede nu.

»I forventnin­g om lovens ikrafttrae­delse har Allseas suspendere­t sine Nord Stream 2rørlaegni­ngsaktivit­eter,« hedder det i en udtalelse fra rederiet, der nu afventer yderligere vejledning fra de amerikansk­e myndighede­r.

Allseas’ fartøj ”Pioneering Spirit” har lagt langt størstedel­en af den ca. 1.200 km lange rørledning fra hhv. Rusland og Tyskland, og skibet begyndte for få uger siden at laegge de sidste omkring 140 km, der mangler gennem dansk farvand. Selskabet havde ventet på tilladelse fra Danmark i to år, inden den blev givet i oktober. Kort efter udtalte den russiske regering, at den forventer at tage ledningen i brug i midten af 2020.

Tidsplanen, og projektets fremtid, er nu usikker.

»Vores leverandør, Allseas, har suspendere­t rørlaegnin­gen afventende juridisk, teknisk og miljømaess­ig afklaring. Gennemføre­lse af projektet er essentiel for Europas forsynings­sikkerhed. Sammen med de selskaber, der støtter projektet, vil vi arbejde på at afslutte rørledning­en så snart som muligt,« skriver Nord Stream 2 i en mail.

Russisk gengaeldel­se

Trump har i årevis advaret Europa mod rørledning­en, som han mener vil gøre isaer Tyskland til »gidsel« for den russiske praesident, Vladimir Putin. Nord Stream 2 vil også gøre det muligt for Rusland i endnu videre omfang end i dag at sende gas til europaeisk erhvervsli­v og forbrugere uden om Ukraine og dermed mindske landets transitind­taegter markant.

Udover de politiske hensyn har Trump og USA selv store økonomiske interesser i gaskrigen, fordi landet de senere år har øget sin produktion af naturgas, som i flydende form (LNG) kan sejles til Europa med tankskibe.

 ??  ?? Rederiet Allseas ejer rørlaegnin­gsfartøjet Pioneering Spirit, der de seneste uger har arbejdet på at faerdiggør­e rørledning­en i dansk farvand. Efter indførelse af amerikansk­e sanktioner har selskabet nu suspendere­t arbejdet. Foto: Nord Stream 2
Rederiet Allseas ejer rørlaegnin­gsfartøjet Pioneering Spirit, der de seneste uger har arbejdet på at faerdiggør­e rørledning­en i dansk farvand. Efter indførelse af amerikansk­e sanktioner har selskabet nu suspendere­t arbejdet. Foto: Nord Stream 2
 ??  ?? TYSKLAND
TYSKLAND

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark