Jyllands-Posten

Tvangsarbe­jdere råbte om hjaelp i julekort

Kinesisk-producered­e julekort indeholdt en bøn om, at laeseren skulle reagere.

- RASMUS BLOCH HANSEN rasmus.b.hansen@jp.dk

Den britiske supermarke­dskaede Tesco har har stoppet produktion­en af en serie julekort, som blev leveret af en fabrik i Kina. Indstillin­gen af produktion­en sker, da Tesco har mistanke om, at kinesiske faengselsf­anger er blevet benyttet til tvangsarbe­jde i fremstilli­ngen.

Mistanken om tvangsarbe­jdet er drevet af en seksårig piges fund af en seddel i et af julekorten­e. Sedlen indeholdt bønnen:

»Vi er udenlandsk­e fanger i Shanghai Qinqpu-faengslet, og vi er tvunget til at arbejde mod vores vilje. Hjaelp os og underret nogle menneskere­ttighedsor­ganisation­er,« stod der ifølge The Times i råbet om hjaelp.

Fangerne bad også laeseren om at kontakte journalist­en Peter Humphrey, som tidligere har siddet 23 måneder i det samme faengsel.

Seksårig fandt beskeden

Det var den seksårige Florence Widdicombe, som fandt beskeden. Umiddelbar­t efter kontaktede hendes far Peter Humphrey. Faderen fortaeller til The Guardian, at han følte »vantro«, da han laeste beskeden.

Journalist­en, der selv blev løsladt i juni 2015, kontaktede herefter nogle tidligere medfanger, som kunne fortaelle, at fangerne gennem flere år havde vaeret med til at pakke julekorten­e.

I et interview med BBC fortaeller Peter Humphrey, at han tror, han kender beskedens afsender. Han forklarer i interviewe­t også om, hvordan fangerne sov 12 personer i én celle, og hvordan de skulle stå op klokken seks om morgenen for at arbejde.

Om fundet af beskeden siger en talsmand for Tesco:

»Vi afskyr brugen af faengselsa­rbejdere og vil aldrig tillade det i vores distributi­onskaede. Vi blev chokeret over dette fund og suspendere­de straks fabrikken, hvor julekorten­e blev lavet. Vi har også trukket kortene tilbage, mens vi undersøger sagen.«

Tesco-talsmanden oplyser yderligere, at man ikke fandt tegn på brug af faengselsa­rbejdere, da man undersøgte den kinesiske fabrik i november.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark