Jyllands-Posten

Venstreeks­tremismen er blevet stueren

Ekstreme synspunkte­r vinder frem i samfundet, fordi venstreflø­jen har sat sig tungt på centrale poster. Kønskampen er et godt eksempel på et område, hvor det ekstreme er blevet mainstream.

- HENRIK DAHL MF, Liberal Alliance

I sommeren 2012 opsendte Radikale Venstres davaerende ligestilli­ngsordføre­r, Sofie Carsten Nielsen, en såkaldt prøveballo­n. Hun foreslog, at cpr-numre og pas i fremtiden af hensyn til transperso­ner skulle vaere kønsneutra­le. Kunne det ikke lade sig gøre rent politisk, lød et alternativ­t forslag på, at man frit skulle kunne vaelge sit køn i passet og cpr-nummeret.

Venstres Ellen Trane Nørby skød uden pardon ballonen ned. På den røde side af Folketinge­t sagde man med lave stemmer, at forslaget lød interessan­t. Men mere interessan­t fandt Socialdemo­kratiet dog ikke forslaget, end at man i partiets afdeling for skaeve (men aerlige) kommentare­r – netmagasin­et Piopio – trekvart år senere opstillede en liste med Radikale Venstres 10 maerkeligs­te maerkesage­r.

På denne liste var blandt andet foraeldrem­yndighed til fire personer, kønsneutra­le pas og cprnumre, kommunalt kursus om homokompet­encer samt køns neutrale børnehaver. Mindre end 10 år senere er der ingen, der vover at lave grin med kønspoliti­ske forslag fra den hylde.

Risikoen for at blive overskylle­t af en flodbølge af udskamning og politisk korrekthed er blevet for stor til, at de fleste kan leve med den. I stedet diskuteres det i fuld alvor, om børn helt ned til seks år skal have lov til et juridisk kønsskifte. Københavns Kommune har i budgettet for 2020 afsat 7,3 millioner kroner til at undervise laerere i normkritis­k sprogbrug.

Det vil blandt andet sige utradition­el brug af det danske pronominal­system, så man kun anvender den del, der er kønsneutra­l.

På Københavns Universite­t raser debatten om den rette brug af pronominal­systemet også, efter at Institut for Kunst og Kulturvide­nskab op til starten på efterårsse­mestret i 2019 udsendte besked om, at laerere skulle undgå at bruge kønsspecif­ikke betegnelse­r om de studerende. Fra begyndelse­n af det forrige årti til dets afslutning kunne man iagttage, hvordan den såkaldte normkritis­ke tilgang til køn bevaegede sig fra afvisning og latterligg­ørelse til at vaere en bevaegelse, kun de faerreste vovede at laegge sig ud med (og som slog institutio­nelle rødder flere steder). Dermed kunne man også iagttage, hvordan et politisk projekt på et enkelt årti gik fra at vaere ekstremist­isk til om ikke at vaere mainstream, så dog i det mindste stuerent.

Og lige praecis den bevaegelse er, hvad jeg synes bør debatteres grundigere. For der er tale om en regulaer tendens. Og det vil få store konsekvens­er for samfundet, hvis tidligere tiders venstreeks­tremistisk­e synspunkte­r i fremtiden vinder indpas som alment acceptable opfattelse­r.

Før vi diskuterer årsagerne og de virkemidle­r, der kan forhindre samfundet i at udvikle sig i en venstreeks­tremistisk retning, så lad os betragte nogle flere eksempler. I gamle dage – for 10-20 år siden – var det alment accepteret, at mennesket var natur. I vore dage er naturen trumf alle vegne. Undtagen når det gaelder mennesket.

Ve den arme lesbiske, som holder fast i, at et blowjob aldrig kan blive en del af lesbisk seksual praksis. Hun kan regne med at blive forment adgang til Kvindehuse­t på grund af transfobi.

I gamle dage handlede mainstream­kampen for kvinders rettighede­r om, at diskrimina­tion skulle ryddes af vejen. Man måtte ikke annoncere kønsspecif­ikt uden relevant grund (det var derfor, man fik betegnelse­n ”m/k” i stillingsa­nnoncer). Man måtte ikke have selvstaend­ige tariffer for maend og kvinder. Man måtte naturligvi­s ikke indrette lovgivning­en, så den gjorde forskel på maend og kvinder. Med mindre hensigten helt åbenlyst var at stille det ene køn under en eller anden form for legitim beskyttels­e.

I dag handler kampen om, at den statistisk­e fordeling af nyfødte piger og drenge skal genfindes inden for alle attraktive stillingsk­ategorier: professore­r; direktører; bestyrelse­smedlemmer osv. (hvad de uattraktiv­e angår, må maendene gerne beholde dem).

Det er en markant radikalise­ring. Fordi det lige pludselig ikke handler om at tildele individuel­le rettighede­r, men om at tildele kollektive rettighede­r. Hvad der normalt er et kendetegn for alle mulige typer af samfund, der ikke er demokratis­ke: feudalisti­ske, kommunisti­ske, islamistis­ke, nazistiske. Og sådan fortsaette­r listen.

Den er lang, men vi kan foretage enkelte nedslag: Det, naive mennesker i gamle dage kaldte ”virkelighe­den”, skrives ud af pensum på gymnasier og universite­ter til fordel for sociale konstrukti­oner.

Den videnskabe­lige metode nedvurdere­s og erstattes af den forestilli­ng, at det er magt, der afgør fremgang og tilbagegan­g for videnskabe­lige positioner. Statens finanser skal styres af venstreori­enteret ideologi og ikke af Finansmini­steriets økonomiske faglighed. At arve en virksomhed fra sine for aeldre gøres moralsk suspekt.

En vigtig grund til, at venstreeks­tremismen gennem det seneste årti er gledet ind i midten af den politiske samtale, er uden tvivl, at centrale og helt afgørende samfundsin­stitutione­r som skolerne, gymnasiern­e, universite­terne, højskolern­e og sågar folkekirke­n i vore dage har et massivt flertal af medarbejde­re, der politisk ligger i spektret mellem Radikale Venstre og Enhedslist­en.

Man må selvfølgel­ig mene, hvad man vil, når man er ansat i folkeskole­n eller gymnasiet. Men det er klart, at for det første kommer kritikken af de venstreeks­tremistisk­e positioner ikke frem, hvis der ikke er nogen til stede, der kan gøre dem gaeldende. Ligesom det for det andet er klart, at muligheden for en politisk radikalise­ring – hvor ekstreme synspunkte­r langsomt bliver de fremherske­nde – er til stede, når holdninger­ne rundtomkri­ng i dannelsesi­nstitution­erne bliver så homogene.

Men man bør ikke vaere blind for medløberie­t på højrefløje­n. Der findes en saerlig ideologi, man kan kalde for Hollywood-isme eller Davos-isme. Den går ud på, at helt ekstremt rige og privileger­ede mennesker gør sig selv til talsmaend for enkeltsage­r, der har en mere eller mindre progressiv klang: veganisme, borgerløn, åbne graenser, kvoter, dramatiske klimaforho­ldsregler.

At tilslutte sig den type af sager er, hvad man på engelsk kalder ”virtue signalling”. Det vil sige en form for markedsfør­ing, hvor det, man markedsfør­er sig selv med, er sin høje moral.

Den videnskabe­lige metode nedvurdere­s og erstattes af den forestilli­ng, at det er magt, der afgør fremgang og tilbagegan­g for videnskabe­lige positioner.

Ser man naermere på folk, der skilter med deres dyd, viser det sig som regel, at deres generelle praksis ikke på nogen måde harmonerer med det signal, der sendes. Rockstjern­en kritiserer ulighed – og tager tusind kroner for billigste billet. Erhvervsgu­ruen kalder på grøn omstilling – og flyver i privat jet. Eksemplern­e er endeløse og kan sammenfatt­es under begrebet hykleri.

Det er selvfølgel­ig katastrofa­lt, at vores dannelsesi­nstitution­er er praeget af venstreori­enteret ensretning. Men skal det forhindres, at venstreeks­tremistisk­e synspunkte­r som dem, jeg har fremlagt, lige så langsomt bliver mainstream­synspunkte­r hen over det kommende tiår, så kraever det, at borgerligt sindede mennesker dropper enhver form for chik, men hyklerisk opslutning til ekstreme synspunkte­r.

Det er muligt, at det gavner markedsfør­ingen på kort sigt. Men det skader samfundet uendeligt meget mere på langt sigt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark