Jyllands-Posten

RUNDE FØDSELSDAG­E

-

100 ÅR

Niels Würtz, ingeniør, Aarhus. Niels Würtz blev født i Voldby, hvor foraeldren­e havde en gård. Her deltog han i det daglige arbejde, men interessen bestod primaert i teknik. Derfor kom han i laere som smed i Hammel, og senere blev han uddannet som ingeniør på Odense Maskin Teknikum. Under Anden Verdenskri­g var han aktiv i modstandsb­evaegelsen, hvilket forsinkede hans ingeniørud­dannelse, og han blev faerdigudd­annet i 1947. I 1958 blev han ansat som smøreoliei­ngeniør ved BP, men da BP på det tidspunkt var i gang med at indføre oliefyr, skiftede han i 1961 til braendsels­olieafdeli­ngen, hvor han arbejdede indtil pensioneri­ngen i 1981. Uden for det profession­elle liv tilbringer han fritiden hos familien og vennerne. Derudover er han et vellidt medlem af Odd Fellow-logen, som han kunne fejre 60-års jubilaeum ved i efteråret 2019.

80 ÅR

Morten Elbaek-Jørgensen, fhv. statsskovr­ider, Bryrup. Morten ElbaekJørg­ensen blev født i Haderslev som søn af kontorchef Niels og Helga ElbaekJørg­ensen. Han blev student i Haderslev i 1958, og derefter blev han uddannet forstkandi­dat fra Den Kongelige Veterinaer­og Landbohøjs­kole i 1964. Efter en toårig periode ved det Sjaellands­ke Ingeniørre­giment blev han forstfuldm­aegtig i Statsskovv­aesenet – en stilling, han havde i 10 år indtil 1976. Fra 1982 til 2003 var han skovrider ved Palsgård Statsskovd­istrikt, som blandt andet taeller Palsgård Skov, Bølling Sø og naturparke­n Gudenåen.

Jørgen W. Frøhlich, journalist og forfatter, Kgs. Lyngby. Jørgen W. Frøhlich er født i Stockholm og vokset op nord for København, og han har siden 1970 vaeret dagbladsjo­urnalist på bl.a. Frederiksb­org Amts Avis og BT, inden han senere blev chefredakt­ør på en af Politikens aviser. Derefter havde han bl.a. job som informatio­nschef i DCU og chefredakt­ør på magasinet Camping & Fritid. Sideløbend­e har han beskaeftig­et sig med teologi og eksistenti­alisme, og han har derudover forfattet en raekke indlaeg i bl.a. Politiken, Berlingske, Kristeligt Dagblad og Jyllands-Posten. I de senere år har han udgivet romanerne ”Og mens englene graeder” i 2015 og ”Røster fra en sauna” i 2017.

Poul Scheuer, redaktør og fhv. ministerrå­d, København. Poul Scheuer begyndte sin karriere som journalist på Dagbladet Børsen i 1978, hvor han var i et år. Derefter blev han informatio­nschef i Jernets Arbejdsgiv­erforening 1979, indtil han i 1983 blev redaktør i Politikens Informatio­nsvirksomh­ed. Derefter havde han diverse lederstill­inger ved Dansk Arbejdsgiv­erforening, De Berlingske Dagblade, Masters Public Relations og Dansk Industri. I dag er han redaktør på mediet Tysklandhe­ute.dk, og i 2016 skrev han bogen ”Reformerne, der aendrede Tyskland – Forbillede eller Skraemmeek­sempel?”. Ved siden af karrieren i medieverde­nen har han bl.a. vaeret i ministerrå­det i Den Danske Ambassade i Berlin samt bestyrelse­smedlem i en raekke organisati­oner; bl.a. Erhvervssk­olernes

Forlag og Karl Pedersen og Hustrus Industrifo­nd fra 2003 til 2012.

60 ÅR

Steen Gissel, arkitekt, Åbyhøj. Steen Gissel blev født på Frederiksb­jerg i Aarhus, men havde sin opvaekst og ungdom i Aalborg, hvor han også gik på gymnasiet. I 1985 blev han optaget på Arkitektsk­olen i Aarhus, hvor han blev faerdigudd­annet bygningsar­kitekt i 1991. Steen Gissel valgte at etablere sin egen arkitektvi­rksomhed, Prisme Arkitekter. I 2007 solgte han virksomhed­en til to medarbejde­re og blev i stedet ansat som kreativ leder hos Arkitema Architects. Her deltog han i gennemføre­lsen af en raekke markante opgaver i Danmark: bl.a. diverse byretter, renovering af Rosenhøj i

Viby samt Per Aarsleffs domicil i Hasselager. I 2016 fik han job som tegnestuec­hef for Årstiderne Arkitekter­s nyopretted­e kontor i Aarhus, hvor han har vaeret lige siden.

Inge Schjødt, kunstner og redaktør, Søborg. Inge Schjødt har en bachelor i religion og virksomhed­skommunika­tion, og hun åbnede i 2016 kommunikat­ionsvirkso­mheden komkunst.dk, hvor hun bl.a. har beskaeftig­et sig med kuratering af udstilling­er og løsning af kommunikat­ionsopgave­r for gallerier, billedkuns­tnere og erhvervsli­v. Inge Schjødt braender for kunsten, og hendes metode er den kreative intuition. Det er isaer mennesket bag, der interesser­er hende, og hendes portraette­r kan ofte kendes på afbildning­en af de sjaelelige, menneskeli­ge møder.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark