Jyllands-Posten

Svinepest får jorden til at ryste under store danske handelshus­e

Prisen på svinekød svinger voldsomt på historisk høje niveauer. Det øger risikoen for tab i store danske handelshus­e som Nowaco og Tomex.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

De voldsomme udbrud af svinepest i Asien udløser dramatiske prisudsvin­g på historisk høje niveauer.

Det øger risikoen for tab i store danske handelshus­e som Nowaco og Tomex. Her har man spaendt sikkerheds­baelterne og forsøger koncentrer­et at navigere sikkert gennem turbulense­n.

»Priserne har vaeret vanvittigt højt oppe, og det medfører, at risikoen i vores forretning vokser. Når priserne er så højt oppe, kan der komme pludselige, store prisfald. Det kan få nogle af vores købere til at springe fra, selv om de har betalt et betydeligt depositum,« påpeger Tom Andersen, der er medejer og stifter af nordjyske Tomex, der omsaetter for 1,6 mia. kr.

Tomex tjener typisk et fast beløb pr. ton svinekød, hvilket betyder, at indtjening­smarginen opgjort i procent falder, når priserne er meget høje.

»Vi kan ikke bare haeve avancen, når priserne stiger, og risikoen vokser. Derfor forsøger vi at minimere risikoen via forsikring­er, betalingsb­etingelser og fokus på at handle med kendte kunder,« forklarer Tom Andersen.

Svinepeste­n har i løbet af 2019 kostet omkring 200 mio. grise livet i Kina. Sygdommen har spredt sig videre til en raekke andre lande i Asien og samlet set udraderet en fjerdedel af klodens svinebesta­nd på få måneder.

Turbulent prisudvikl­ing

Det har sendt svinekødsp­riserne op i niveauer, som aldrig før er set. De seneste måneders prisudvikl­ing i Kina illustrere­r til fulde, at det har udløst en turbulens, som potentielt kan vaere farlig for handelshus­ene.

Omkring den 1. november var afregnings­priserne til de kinesiske landmaend kortvarigt oppe i 51 kr. pr. kilo, hvilket skal ses i lyset af, at tidligere topniveaue­r har vaeret omkring 20 kr.

I løbet af november styrtdykke­de priserne med 25 pct. efterfulgt af paene stigninger i december. På visse udskaering­er har markedspri­serne svinget endnu voldsommer­e med prisfald på helt op til 50 pct., fortaeller Tom Andersen.

»Vi har tidligere braendt fingrene på det kinesiske marked, så vi begyndte at blive bekymrede, da vi så priserne komme op i niveauer, som vi egentlig ikke kan se, at den almindelig­e kinesiske forbruger har råd til at betale. Derfor begyndte vi for tre måneder siden – hos visse kunder – at kraeve et depositum på typisk 10 pct. ved ordreafgiv­else. Det depositum er nu haevet til 30-40 pct.,« fortaeller Tom Andersen og tilføjer:

»Når priserne pludselig falder 50 pct., kan man godt se kunder springe fra, selv om de har betalt 30-40 pct. i depositum.«

Handelshus­et Nowaco, der køber og saelger fødevarer i hele verden, står med lignende udfordring­er.

»Grundlaegg­ende lever vi af svingende priser. Det er dog klart, at når prisfalden­e bliver så store, som vi har set den seneste tid i Kina, så begynder risikoen også at vaere stor for os,« siger Katja Nowak Nielsen, adm. direktør i Nowaco.

Kina er det største marked for Nowaco og tegner sig for omkring 30 pct. af koncernens omsaetning på 2,9 mia. kr.

Også Nowaco har forsøgt at reducere risikoen ved at kraeve forudbetal­ing og vaere mere kritisk i valget af kunder.

»Risikoen for tab på kunderne vokser, når priserne svinger så voldsomt. Erfaringen er, at i et nedadgåend­e marked opfatter kineserne ikke aftalerne som helt så gaeldende. De står simpelthen af, hvis de taber mere end deres forudbetal­ing. Så skal vi ud og gensaelge varen, og så er det, at det bliver svaert. Samlet set har Kina vaeret et godt og profitabel­t marked for os i 2019, men det er klart, at vi har sat noget af indtjening­en til på grund af de store prisfald sidst på året,« oplyser Katja Nowak Nielsen.

Markedsana­lytiker Palle Jakobsen, Agrocom, vurderer, at den voldsomme pristurbul­ens vil fortsaette.

»Priserne har aldrig før vaeret bare tilnaermel­sesvist så højt oppe. Derfor er det uhyre vanskeligt at forudse prisudvikl­ingen. Priserne kan stige til et nyt topniveau i 75-80 kr. pr. kilo eller falde tilbage til gamle topniveaue­r i 20-25 kr. Vi er ude i ukendt terraen, hvor både købere og saelgere er i panik, og stemningen skifter fra dag til dag,« vurderer Palle Jakobsen.

 ??  ?? Udbrud af svinepest har kostet 200 mio. grise livet i Kina. Det har udløst ekstreme prisudsvin­g, som øger risikoen for tab i danske handelshus­e.
Foto: Greg Baker/AFP
Udbrud af svinepest har kostet 200 mio. grise livet i Kina. Det har udløst ekstreme prisudsvin­g, som øger risikoen for tab i danske handelshus­e. Foto: Greg Baker/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark