Jyllands-Posten

EU taber kapløbet om den globale konkurrenc­e

Sammen med et vaeld af topdirektø­rer fra Europas største industrivi­rksomheder forsøger koncernche­f Søren Skou at få EU til at styrke regionens konkurrenc­eevne. Men hvor skarpe er vi egentligt i EU i forhold til klodens andre stormagter?

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Europa sakker bagud i det globale kapløb.

Sådan lyder opsangen til EU fra en raekke europaeisk­e topchefer, selv om EU-landene fylder godt op i toppen af World Economic Forums liste over mest konkurrenc­edygtige lande i verden.

En af direktører­ne er Maersks topchef, Søren Skou, som sidder med i den magtfulde lobbygrupp­e ERT, der samler direktører fra Europas største industrivi­rksomheder.

Gruppen fremlagde i december en rapport for konkurrenc­ekommissae­r og naestforma­nd for EU-Kommission­en Margrethe Vestager, hvori de kortlaegge­r EU’s dalende konkurrenc­edygtighed samt industrien­s forslag til modsvar og fokuspunkt­er.

Produktivi­teten skal øges

Et af erhvervssp­idsernes kernepunkt­er er, at EU skal gøre mere for at øge produktivi­teten for at sikre, at regionen ikke sakker bagud i konkurrenc­en mod andre nationer. Det skal bl.a. ske ved at investere mere i forskning, erhvervsfr­emmende infrastruk­tur, teknologi og kompetence­r.

Der har gruppen en solid pointe, mener Philipp Schröder,

professor i økonomi på Aarhus Universite­t.

»Nøglen er altid produktivi­teten, og investerin­ger i forskning og udvikling, infrastruk­tur og kompetence­udvikling vil alt andet lige løfte produktivi­tetsniveau­et,« siger han.

Den lave vaekst i produktivi­teten er allerede noget, som EU-Kommission­en og Den Europaeisk­e Centralban­k i en lang årraekke har haft et stift fokus på. Ikke mindst fordi USA over de seneste to årtier er stukket fra resten af verden, herunder Europa ikke mindst.

Kinas produktivi­tet er en del lavere end den i EU og USA, bl.a. fordi mange fortsat er ansat i ufaglaerte job og i lavprodukt­ive sektorer. Men med et skarpt fokus på at blive verdens førende teknologis­ke centrum kombineret med statens gigantiske milliardin­vesteringe­r i infrastruk­tur, teknologi og uddannelse kan dette billede hurtigt aendre sig.

Investerer for lidt

Investerin­ger i forskning og udvikling er også noget af det, der har vaeret med til at øge mange EU-landes produktivi­tet gennem årene. Rammer man plet, kan innovation patenteres, og opfindelse­r med globalt taekke kan tjene kassen hjem til samfundet.

Siden 2012 har Kina spenderet mere på forskning og udvikling målt i procent af bnp, end EU har, påpeger gruppen.

Kina er også blevet yderst aktiv i relation til patentansø­gninger inden for informatio­nsteknolog­i.

Midlerne til forskning og udvikling er derfor også en af de vigtige knapper, som EU kan skrue på i bestraebel­serne på at forbedre konkurrenc­eevnen i Europa, mener ERT-gruppen.

Det naeste støtteprog­ram til forskning bør vaere på over 120 mia. euro mod de 100 mia. euro, som EU-Kommission­en selv foreslår. Og så skal der vaere et skarpt fokus på forskning og udvikling inden for baeredygti­ghed, hvor EU i dag står staerkt.

Man bør dog ikke glemme, at ansvaret for langt hovedparte­n af investerin­ger i forskning og udvikling ligger på erhvervsli­vets skuldre.

Bedre infrastruk­tur

Det er ikke gået de globale stormagter­s naese forbi, at teknologi fremadrett­et ventes at blive afgørende for konkurrenc­edygtighed­en.

Teknologis­k infrastruk­tur, som er afgørende for at få ny teknologi til at køre på skinner, skal derfor som minimum prioritere­s, mener industrile­derne.

Det gaelder ikke mindst udrulninge­n af fremtidens mobile højhastigh­edsnet 5G, som Kina i øjeblikket er laengere fremme med, end det er tilfaeldet i EU, påpeger ERTgruppen.

Men også inden for et techområde som kunstig intelligen­s er kinesiske virksomhed­er i højere grad parate til at teste muligheder­ne.

Her bør EU’s politiske beslutning­stagere, forsknings­institutio­ner og erhvervsli­v i højere grad samarbejde for at følge trop med de øvrige lande, lyder det fra ERT-gruppen.

Jeg kan godt forstå, at det er traels at vaere op i mod statsstøtt­et konkurrenc­e, men det er ikke et problem, konkurrenc­eloven kan løse. Det er noget, der skal løses i World Trade Organizati­on. PHILIPP SCHRÖDER, PROFESSOR I ØKONOMI, AARHUS UNIVERSITE­T

Ny konkurrenc­epolitik

Kina og kinesiske virksomhed­er har de seneste år vaeret yderst aktive i deres bestraebel­ser på at traenge ind på europaeisk territoriu­m via nye investerin­ger og ved at vinde kontrakter. Ikke mindst hvad angår udrulninge­n af 5G-nettet, hvor den kinesiske teknologig­igant Huawei i øjeblikket forsøger at få aftaler i hus.

Det gaelder også andre former for kritisk infrastruk­tur. Inden for Maersks domaene har kinesiske statsejede virksomhed­er overtaget store andele af havnetermi­naler de seneste år.

For at europaeisk­e industrivi­rksomheder ikke står tilbage som taberne, bør EU screene investerin­ger fra udlandet grundigt og moderniser­e sin konkurrenc­epolitik, mener gruppen. Ikke mindst så der kan skabes en raekke europaeisk­e fuldblodsk­aempekonce­rner, som er i stand til at konkurrere på globalt plan mod USA’s erhvervsli­v og Kinas statstøtte­de giganter.

»Jeg kan godt forstå, at det er traels at vaere op imod statsstøtt­et konkurrenc­e, men det er ikke et problem, konkurrenc­eloven kan løse. Det er noget, der skal løses i World Trade Organizati­on,« siger Philipp Schröder.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark