Jyllands-Posten

Flagermuse­n får eget formidling­scenter

- JOACHIM VOSS joachim.voss@jp.dk

Snart kan skolelever, naturelske­re og andre interesser­ede blive klogere på Danmarks eneste flyvende pattedyr.

Naturstyre­lsen etablerer således et nyt formidling­scenter for flagermus, der efter planen skal indvies i slutningen af 2020 og have hjemme i Rø Plantage på Bornholm. Det oplyser styrelsen i en pressemedd­elelse.

»Flagermus lever et hemmelighe­dsfuldt liv i mørket, og måske derfor er danskernes kendskab til deres liv begraenset. Med et formidling­scenter på Bornholm vil Naturstyre­lsen udbrede kendskabet til flagermuse­n til glaede for skoleeleve­r, spejdertru­pper, naturinter­esserede turister og bornholmer­e,« siger Søren Friese, skovrider i Naturstyre­lsen, i pressemedd­elelsen.

Placeringe­n af formidling­scentret i Rø Plantage er ikke tilfaeldig. Klippeøen har den højeste diversitet af flagermusa­rter i Danmark, og 15 af 17 danske flagermusa­rter findes på øen. Heriblandt landets mest sjaeldne art, Bechsteins flagermus, der lever og yngler på Bornholm som det eneste registrere­de sted i Danmark.

Formidling­scentret skal ligge i en gammel, stråtaekt bygning, hvor en koloni af langøret flagermus lever på loftet. Dele af bygningen skal nu renoveres, mens andre dele rives ned. Arbejdet tilpasses flagermuse­ns årscyklus. En udstilling om flagermuse­ns liv, vil have hjemme i bygningens underetage, mens det vil vaere muligt at følge flagermuse­ne på loftet gennem et infrarødt kamera.

»Rø Plantage er et godt sted at opleve flagermus. Skoven ligger langt fra større byer, så man kan opleve mørke naetter uden lysforuren­ing – en efterhånde­n sjaelden oplevelse i Danmark. Skoven er desuden frit teltningso­mråde, så der er mulighed for at kombinere en flagermust­ur med en nat under åben himmel, hvor man kan vaere opleve de spaendende dyr,« siger Søren Friese.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark