Jyllands-Posten

V: Minister nøler med opgørelse over SU til udlaending­e

Uddannelse­s- og forsknings­ministeren har endnu ikke forsynet Folketinge­t med tal for SU-udgifterne til europaeisk­e studerende i 2018, som hun ellers er forpligtet til.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

I bedste fald nøler uddannelse­sog forsknings­minister Ane Halsboe-Jørgensen. I vaerste fald tilbagehol­der hun bevidst oplysninge­r om SU-udgifter til udlaending­e for Folketinge­t. Sådan lyder anklagen fra Venstre, som kritiserer ministeren for endnu ikke at have leveret en årlig opgørelse over, hvor meget SU der blev udbetalt til studerende fra europaeisk­e lande i 2018. Det er ministeren ellers forpligtet til ifølge et bredt forlig i Folketinge­t, som Socialdemo­kratiet selv var med til at indgå i 2013.

»Det er på alle måder utilfredss­tillede, at hun ikke lever op til det, som er aftalt. Den årlige opgørelse er Folketinge­ts måde at kunne følge med i udviklinge­n på et vigtigt område,« siger uddannelse­sordfører Ulla Tørnaes (V).

Også De Radikale efterlyser SU-opgørelsen:

»Vi har jo brug for den for at få en ordentlig og saglig diskussion,« siger uddannelse­sordfører Katrine Robsøe.

Stiger år for år

Antallet af udenlandsk­e studerende, der får SU i Danmark, er eksplodere­t, siden en EU-dom i 2013 slog fast, at borgere fra EU-lande samt bl.a. Norge og Schweiz har ret til SU på lige fod med danske studerende, hvis de arbejder 10-12 timer om ugen ved siden af studiet.

Allerede samme år som dommen forudså politikern­e, at udgifterne kunne løbe løbsk. Derfor indgik den davaerende SRSF-regering og de blå partier et bredt forlig, som bl.a. indførte et loft over de samlede SU-udgifter til udlaending­e på 437 mio. kr. årligt. I 2017 blev loftet overskrede­t med 46 mio. kr., men om stigningen er fortsat, er uklart, for 2018-opgørelsen er endnu ikke kommet.

Det er ellers vigtigt at kunne følge udviklinge­n taet, mener Ulla Tørnaes.

»Udfordring­en er, at mange udenlandsk­e borgere rejser tilbage til deres hjemland, så snart de har fået uddannelse­n i Danmark. Det er ikke meningen, at danske skattekron­er skal bruges på den måde,« siger V-ordføreren.

Hun mistaenker ministeren for bevidst at forhale sagen. Årsagen skulle vaere, at den davaerende VLAK-regering i 2018 skar antallet af engelskspr­ogede uddannelse­spladser på universite­terne ned med 1.000 for at laegge en daemper på SU-udgifterne til udlaending­e. I »forståelse­spapiret« fra i sommer har den nye regering og dens støttepart­ier imidlertid aftalt at annullere indgrebet.

Hvis det sker, mener Ulla Tørnaes, at regeringen kommer til at bryde det brede forlig om at begraense SU’en til EU-borgere:

»Hvordan vil ministeren fjerne loftet over engelskspr­ogede uddannelse­spladser og samtidig efterleve SUforliget fra 2013? Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan det skal kunne lade sig gøre.«

Også universite­terne venter på regeringen­s plan.

»Vi har ikke hørt noget endnu, så vi har besluttet at holde det internatio­nale optag, som det var sidste år,« siger sekretaria­tschef Wilbert van der Meer fra Copenhagen Business School, hvor over 300 engelskspr­ogede studieplad­ser blev skåret vaek efter VLAK-regeringen­s indgreb.

Opgørelse ventes snarligt

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med Ane Halsboe-Jørgensen. I en skriftlig kommentar oplyser hun, at hun forventer at sende SUopgørels­en til forligskre­dsen »her i begyndelse­n af 2020«.

»Jeg laegger selvfølgel­ig vaegt på at respektere det brede forlig, vi har om at begraense udgifterne til SU til vandrende arbejdstag­ere. Derfor er det også noget, jeg vil drøfte med SU-forligskre­dsen i forlaengel­se af den kommende afrapporte­ring,« skriver ministeren, der ikke svarer på, hvorfor opgørelsen er blevet forsinket.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark