Jyllands-Posten

Laege forlader hjemegn, som lider af laegemange­l

Laege Tessa Myers ville gerne slå sig ned på hjemegnen i Sønderjyll­and, men har opgivet idéen. Meget uheldigt, lyder det fra den sønderjysk­e laegeforma­nd.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Hver 10. praktisere­nde laege i Tønder Kommune har siden 2012 lukket konsultati­onen og er holdt op. Men trods den udbredte laegemange­l i området går patientern­e glip af en ny laege, som er født og opvokset på egnen.

Den 42-årige Tessa Myers er uddannet laege i USA, men efter halvandet års forgaeves ventetid på at få sin uddannelse godkendt i Styrelsen for Patientsik­kerhed har hun mistet tålmodighe­den. Fordi der ikke er udsigt til snarlig løsning, vender hun nu tilbage til USA sammen med sin mand og to små piger.

»Det er så aergerligt, fordi vi i yderområde­rne i Region Syddanmark har udtalt mangel på laeger. I det her tilfaelde er der ovenikøbet tale om en laege med dansk som modersmål. Sproget er ofte et problem med udenlandsk­e laeger, så det er guld, som er gået tabt,« siger laege Peter Barkholt, formand for Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO) i Region Syddanmark.

Han aergrer sig isaer, fordi problemet alene skyldes »bureaukrat­isk bøvl«.

For at få lov til at praktisere i Danmark skal laeger, som er uddannet i lande uden for EU, gennem en laengere godkendels­esprocedur­e med flere flaskehals­e. F.eks. har der hidtil kun vaeret plads til 36 laeger ved den mundtlige fagprøve, som afholdes to gange om året, og senest var der i november tilmeldt 109 laeger til prøven.

Taettere på familien

Tessa Myers, der er født i Skaerbaek og i dagene før sin afrejse til USA besøger sine foraeldre, sendte sin ansøgning til Styrelsen for Patientsik­kerhed for halvandet år siden og flyttede til Danmark i september 2019, hvor hendes mand har fået job som ekspert i cybersikke­rhed. Forud var hun blevet godkendt efter internatio­nale retningsli­njer – den såkaldte OSCE-prøve, som hun havde bestået.

»Vi ville gerne til Danmark for at vaere taettere på familien, og vi havde gerne set vores børn vokse op i Danmark,« lyder hendes begrundels­e.

Hendes far, Henrik Ehlers, har også kaempet for at få datteren hjem:

»Det er grotesk. Vi savner laeger her på egnen, og det er da også forfaerdel­igt nu, hvor vi var kommet godt ind på børnebørne­ne, at de skal rejse igen,« siger han, der hele foråret 2019 løb myndighede­rne på dørene for til sidst – den 23. maj – at få besked fra Sundhedsmi­nisteriet om, at hans henvendels­e ikke kunne behandles på grund af det foreståend­e folketings­valg.

»Ud over at Tessa ville have gjort god gavn her – også fordi hun taler dansk, for vi har masser af udenlandsk­e laeger – så kunne vi også hjaelpe hende og familien, og det vil vi jo som bedstefora­eldre gerne,« siger han.

Langtfra nok

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke, som onsdag var i samråd om de lange ventetider for udenlandsk­e laeger, har bebudet, at han vil finde penge til en tredje mundtlig fagprøve i år.

Det glaeder Enhedslist­ens sundhedsor­dfører, Peder Hvelplund, som havde indkaldt til samrådet, men han fastslår samtidig, at det ikke løser problemet.

»Det er langtfra nok, for det er jo ikke alene til den mundtlige fagprøve, at der er ventetid. Det er hele godkendels­esprocesse­n, som er praeget af langsommel­ighed, så der er brug for en mere gennemgrib­ende og langsigtet løsning,« siger han, der også peger på, at der er problemer med den efterfølge­nde evaluering­sansaettel­se af udenlandsk­e laeger.

»Der traenger til mere systematik på det område. I dag skal de udenlandsk­e laeger selv finde ansaettels­e, og de kunne godt traenge til hjaelp på det område. Hovedprobl­emet er jo, at vi i høj grad mangler speciallae­ger i Danmark,« siger Peder Hvelplund.

I Laegehuset i Skaerbaek har laege René Kristensen praktisere­t i 15 år, og i den periode er han gang på gang stødt på problemer med at få kolleger. Laegehuset har patienter til fem laeger, men i øjeblikket er der fire og en vikar på nedsat tid – flere af dem er fra andre lande i EU.

»Vi kunne sagtens bruge en ekstra laege her. Vi gør brug af udenlandsk­e laeger, og det fungerer, fordi vi bruger tid på at hjaelpe og sparre med dem. Men selvfølgel­ig vil vi gerne have laeger, som umiddelbar­t kunne gå i gang,« siger han.

 ??  ?? Tessa Myers og hendes to piger, Olivia og Lilly, var før afrejsen til USA på afskedsbes­øg hos foraeldren­e Henrik og Helene Ehlers (i sofaen) i Skaerbaek, hvor også Tessas lillebror Nathan Ehlers (th.) kom forbi for at sige farvel. Hunden hedder Bamse. Foto: Niels Hougaard
Tessa Myers og hendes to piger, Olivia og Lilly, var før afrejsen til USA på afskedsbes­øg hos foraeldren­e Henrik og Helene Ehlers (i sofaen) i Skaerbaek, hvor også Tessas lillebror Nathan Ehlers (th.) kom forbi for at sige farvel. Hunden hedder Bamse. Foto: Niels Hougaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark