Jyllands-Posten

Forstander­en på Børnehjemm­et Birkelund kunne ikke bremse en pige i at prostituer­e sig selv

Over 30 af landets bosteder har erfaringer med, at anbragte under 18 år har sugardatet eller prostituer­et sig – primaert for at få narkotika, alkohol eller cigaretter, viser en rundspørge. En leder af et opholdsste­d kalder det »et kollektivt omsorgssvi­gt«

-

Hendes mor levede som prostituer­et, og pigen var godt i gang, det var der ingen tvivl om,« siger Søren Kristianse­n.

Alligevel mener Søren Kristianse­n ikke, at det er en god idé, at bostederne får mulighed for f.eks. at konfiskere den unges mobil. I stedet holder han fast i, at det faglige paedagogis­ke arbejde er vejen frem.

»Mobilen og de sociale medier er de unges livsnerve til det omgivende samfund. Man skal vaere enormt forsigtig med at begraense deres tale- og ytringsfri­hed på den måde. I stedet skal vi sikre, at der er fagligt uddannede og velfundere­de paedagoger på døgninstit­utionerne og opholdsste­derne. Og vi skal have et langt større fokus på dem, der køber det, i stedet for at indføre flere sanktioner overfor ofrene,« siger han.

Lena Lagerstorf, der er leder på opholdsste­det Stubben, har også haft problemsti­llingen taet på inden for de seneste år. Hun fortaeller, at to af de anbragte piger – hvoraf en var under 18 år – kom og fortalte, at de var i kontakt med aeldre maend på en hjemmeside for sugardatin­g, siger hun.

»Jeg havde en samtale med dem om, hvad konsekvens­erne af det kunne vaere, og at de var nogle alt for gode piger til at lade sig bruge på den måde – det er alle jo. Og så sagde jeg, at jeg meget godt kunne taenke mig at se dem slette deres profiler. Og det gjorde de frivilligt begge to,« fortaeller Lena Lagerstorf og tilføjer, at det må hun »nok i princippet ikke bede dem om«.

Selv om Lena Lagerstorf godt kan genkende frustratio­nen over ikke at have samme muligheder, som foraeldre har, for at gribe ind, er hun heller ikke enig i, at muligheden for at inddrage mobilen er løsningen:

»Det er et dilemma. Men jeg tror ikke, at magt er vejen frem. Vi kan kun snakke fornuft med dem og håbe, at de følger vores guidning.«

Ministeren er skeptisk

Hos foreningen De Anbragtes Vilkår, en forening for nuvaerende og tidligere anbragte, er der forståelse for, at paedagoger­ne er frustrered­e over ikke at kunne gribe ind overfor sugardatin­g og prostituti­on.

Men formand David Adrian Pedersen sammenlign­er det at kunne konfiskere mobiltelef­onen med at tisse i bukserne.

»Du kan måske stoppe det tirsdag aften ved at tage deres mobil, men hvad så onsdag, torsdag og fredag?« siger han, der mener, at løsningen er flere paedagogis­ke ressourcer og kompetence­r på bostederne samt at indhente viden fra fagpersone­r eller organisati­oner.

Social- og indenrigsm­inister Astrid Krag, der er på vej med en reform af lovgivning­en for anbragte børn og unge, fortaeller, at hun er åben for at gå i dialog med opholdsste­derne om problemsti­llingen.

»Umiddelbar­t er jeg dog skeptisk over for at tage telefonern­e fra børnene. Anbragte børn og unge er selvstaend­ige mennesker som alle andre og har en grundlaegg­ende ret til at kommuniker­e med omverdenen. Det er enormt indgribend­e i privatlive­t, hvis et barn ikke kan have sin telefon,« skriver hun i en mail.

Forstander på Børnehjemm­et Birkelund, Poul Pedersen, giver ikke meget for ministeren­s skepsis.

»Det med kontrol kan godt lyde slemt, men når man er under 18 år og ikke kan tage vare på sig selv, så er det altså de voksne, der skal tage ansvaret. Og det er det, jeg gerne vil kunne gøre i større grad,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark