Jyllands-Posten

Sygehusche­f trods påbud: »Kvaliteten er i orden«

Trods kritik fra patienttil­synet og tre nye varslede påbud til Ringsted Sygehus, fastholder sygehusche­fen, at kvaliteten af brystkraef­tundersøge­lser siden 2017 har vaeret i orden.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Påbud på påbud, henstillin­ger og alvorlig kritik gennem to år fra Styrelsen for Patientsik­kerhed, som er på vej med endnu tre påbud til Ringsted Sygehus af frygt for patientsik­kerheden. En specialean­svarlig overlaege under skaerpet tilsyn, fordi han kan forringe patientsik­kerheden. En kritisk kontrolrap­port fra Odense Universite­tshospital, som fastslår, at en raekke kvinder i 2019 ikke har fået den undersøgel­se for mulig brystkraef­t på Ringsted Sygehus, som de skulle have haft.

Alligevel sagde sygehusets vicedirekt­ør, Henrik Stig Jørgensen, lørdag til flere tv-stationer, at kvinder i regionen ikke har noget at frygte.

»Der har vaeret nogle sager i 2013-2017, som vi absolut synes, ikke har vaeret tilstraekk­eligt gode. Men fra 2017 og fremad mener vi, at kvaliteten har vaeret i orden,« sagde han til DR Nyheder efter Jyllands-Postens omtale af de varslede nye påbud.

Vicesygehu­sdirektøre­n forsøgte dermed at isolere problemern­e til perioden 2013-2017, da formentlig tusindvis af kvinder fik mangelfuld­e brystkraef­tundersøge­lser i strid med nationale retningsli­njer.

Henrik Stig Jørgensen, hvordan kan du sige, at kvaliteten har vaeret i orden siden 2017, og at kvinderne kan føle sig trygge, når styrelsen flere gange efter 2017 og nu igen giver udtryk for det modsatte og siger, at patientsik­kerheden kan vaere i fare?

»De nye påbud går jo på noget rent dokumentat­ionsmaessi­gt – om manglende skriftlige instrukser til laeger og samarbejds­beskrivels­er, om manglende informatio­n til patientern­e og journalfør­ing. Det handler ikke om kvaliteten af udredning.«

Men styrelsen fastslår jo netop, at disse fejl og mangler, som man fandt under et tilsynsbes­øg på sygehuset, kan udgøre en større risiko for patientsik­kerheden. Er det så rigtigt at sige, at kvaliteten af brystkraef­tundersøge­lser på Ringsted Sygehus er i orden?

»Det afhaenger selvfølgel­ig af, hvordan man ser på det. Styrelsen skriver, at der er en risiko for patientsik­kerheden, og det er selvfølgel­ig også derfor, vi følger styrelsens anvisninge­r. Vi aendrer vores retningsli­njer og arbejdsgan­ge og informerer laegerne, så vi sikrer os, at de har den viden og kompetence, der skal til. Men det er stadig sådan, at arbejdet, der udføres, er af ordentlig kvalitet, så jeg synes stadig godt, at jeg kan tillade mig at sige, at patientern­e kan føle sig trygge.«

Men hvordan kan du sige, at kvaliteten har vaeret i orden siden 2017, når der er nye påbud på vej, fordi myndighede­rne vurderer, at patientsik­kerheden kan vaere i fare?

»Den enkelte undersøgel­se, som patienten kommer ind til, er i orden. Når man har med patienter at gøre – og laeger, som jo også bare er mennesker – kan der ske fejl, og en henvisning kan gå tabt i systemet, når den går fra den ene afdeling til den anden. Men selve kvaliteten af undersøgel­sen, som den enkelte patient får, er god nok.«

Så når du siger, at kvaliteten har vaeret i orden siden 2017, mener du altså, at røntgenbil­ledernes kvalitet er i orden?

»Ja, og kvaliteten af den kliniske undersøgel­se.«

I har selv bestilt OUH-rapporten, som konkludere­r, at kun 14 af 60 undersøgte brystkraef­tundersøge­lsesforløb er forløbet tilfredsst­illende. Er det udtryk for kvalitet i de kliniske undersøgel­ser?

»Kvinderne fik den rigtige undersøgel­se – altså klinisk mammografi – men det er rigtigt, at nogle af kvinderne prioritere­de vi anderledes, end OUH-laegerne gjorde.«

Men hvis kvinderne skulle have vaeret undersøgt i kraeftpakk­eforløb og ikke blev det, kan man jo ikke sige, at de har fået den rigtige undersøgel­se?

»Det er den samme undersøgel­se, man foretager, men det er bare et spørgsmål, om kvinden bliver undersøgt inden for 14 dage eller 30 dage.«

Nej, der er jo nogle andre patientret­tigheder, tidsfriste­r og faste procedurer knyttet til kraeftpakk­eforløb.

»Ja, det er der.«

I har selv bedt om rapporten. Kan man godt se bort fra de kritiske konklusion­er i den og efterfølge­nde gå ud og sige, at kvaliteten er i orden?

»Vi har ikke set bort fra konklusion­erne. Vi har jo på baggrund af rapporten fra OUH bl.a. aendret nogle af vores arbejdsgan­ge, så vi nu tager alle patienter, hvor egen laege henviser til kraeftpakk­eforløb, direkte ind.«

Men når I har aendret arbejdsgan­ge, må det vaere, fordi kvaliteten ikke har vaeret i orden?

»Vi aendrer arbejdsgan­ge,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark