Jyllands-Posten

Kongressen står klar til en rigsretssa­g mod Trump

Efter flere ugers tøven sender Repraesent­anternes Hus tiltalen mod Trump videre til Senatet, hvor sagen ventes at starte i naeste uge

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Det kunne ligne praesentat­ionen af hovedrolle­indehavern­e i en ny saeson af et retssalsdr­ama på Netflix.

Foran amerikansk­e flag og faner fra Repraesent­anternes Hus stod otte personer i skarpe habitter og spadseredr­agter på et podie på Capitol Hill, mens pressefoto­graferne blitzede løs.

Det var Demokrater­nes hold til den kommende rigsretssa­g, bestående af syv kongresmed­lemmer, som Nancy Pelosi, formand for Repraesent­anternes Hus, praesenter­ede onsdag morgen lokal tid:

»I dag er dagen, hvor vi udpeger styregrupp­en, og vi stemmer i plenum om afgørelsen om at videresend­e tiltalerne til Senatet.«

Repraesent­anternes Hus rejste kort før jul anklager mod praesident Donald

Trump for at have misbrugt sit embede og lagt hindringer i vejen for Kongressen­s undersøgel­ser.

Ifølge tiltalen søgte Trump henover sommeren sidste år at presse Ukraines nyvalgte praesident Volodimir Zelenskij til at bekendtgør­e undersøgel­ser af Trumps hjemlige politiske modstander­e, saerligt fhv. vicepraesi­dent Joe Biden, der ligger i spidsen i det demokratis­ke kandidatfe­lt til årets praesident­valg.

Blandt de midler, som blev taget i anvendelse, var ifølge vidner tilbagehol­delse af allerede bevilliget militaerhj­aelp til Ukraine.

Det er bare tredje gang i over 230 års parlamenta­risk historie, at Kongressen står over for at påbegynde en rigsretssa­g mod en siddende praesident.

Spaending om vidner

Under den amerikansk­e forfatning skal en sådan sag høres af Senatet, hvor de 100 medlemmer agerer jury med formanden for den amerikansk­e højesteret som foresidden­de.

Der er ikke meget usikkerhed om udfaldet. Det vil kraeve en majoritet på to tredjedele i Senatet at afsaette praesident­en. Republikan­erne har 53 saeder i kammeret, og da afstemning­erne i sagen hidtil er faldet ud efter partilinje­r, kan kun meget dramatiske afsløringe­r bringe Trump i farezonen.

Derimod er der stor spaending om selve retssagens forløb. Demokrater­ne forlanger, at der skal føres nye vidner i sagen, og moderate republikan­ske senatorer er angiveligt indstillet på dette.

Det Hvide Hus har hidtil blokeret for, at en raekke tidligere og nuvaerende ansatte vidner i sagen, men i sidste uge meddelte John Bolton, Trumps tidligere nationale sikkerheds­rådgiver, at han er parat til at vidne, hvis Senatet indkalder ham.

For at sikre sig maksimal indflydels­e har Nancy Pelosi ventet naesten en måned med at sende tiltalerne videre til Senatet. Dermed har hun lagt presset over på Republikan­erne, som har haft svaert ved at forklare, hvorfor de er imod at indkalde vidner, som kan hjaelpe til at opklare affaeren.

»Hun har spillet en dårlig hånd ekstremt godt og brugt tiltalerne til at øge sine chancer for at blive genvalgt som formand naeste år,« skriver analytiker­en Henry Olsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark