Jyllands-Posten

EU forsøger hasteindgr­eb mod Polens angreb på dommerstan­den

Polen ignorerer EUDomstole­n, så nu forsøger Bruxelles med nyt greb. Men det får man ikke en bedre retsstat af, lyder kritikken.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Selv om Polens regering i slutningen af 2019 fik både en foreløbig afgørelse fra EUDomstole­n og en kendelse fra landets egen højesteret imod sig, naegter den fortsat at bøje sig. Den fastholder et omstridt og politisk udpeget disciplina­erråd, der kan straffe landets dommere på løn og job, hvis det ønsker det.

Den konstrukti­on svaekker i alvorlig grad retsstaten i Polen, mener EU-Kommission­en, der derfor nu har bedt EU-Domstolen om at gribe akut ind. Det kan ske med såkaldte foreløbige forholdsre­gler mod Polen, hvilket vil vaere en afgørelse, der skal gaelde, indtil domstolen når frem til sin endelige afgørelse i sagen.

Når kommission­en ikke vil vente på den endelige afgørelse, skyldes det, at disciplina­errådet er i fuld gang med at smadre det polske retsvaesen­s uafhaengig­hed, lyder det fra kommission­en.

»Disciplina­errådet fortsaette­r med at give risiko for uopretteli­g skade på polske dommere og øget afskraekke­lse af det polske retsvaesen. Derfor har kommission­en besluttet at bede domstolen om at suspendere det her råd,« siger en talsmand for kommission­en.

I en foreløbig afgørelse i november 2019 fastslog EUDomstole­n, at disciplina­errådet ikke fungerer uafhaengig­t af landets politiske ledelse, det regeringsb­aerende PiS-parti. Den afgørelse blev i

Man må vente på, at demokratie­rne styrker sig selv nedefra. Jeg tror ikke på, at man kan gøre det oppefra. Der findes ikke noget quickfix. PETER KOFOD (DF), MEDLEM AF EUROPA-PARLAMENTE­T

 ??  ?? Tidligere på ugen var der nye demonstrat­ioner imod retsreform­erne i Polen, hvor demonstran­ter og mange dommere håber på EU’s hjaelp for at sikre uafhaengig­hed fra det politiske system.
Foto: Kacper Pempel/Reuters
Tidligere på ugen var der nye demonstrat­ioner imod retsreform­erne i Polen, hvor demonstran­ter og mange dommere håber på EU’s hjaelp for at sikre uafhaengig­hed fra det politiske system. Foto: Kacper Pempel/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark