Jyllands-Posten

DISCIPLINA­ERRÅDET

-

I Polen kan dommere ved de almindelig­e domstole underkaste­s disciplina­ersager og sanktioner på grundlag af deres afgørelser, og hvis de beder EU-Domstolen om udtalelser, hvilket EUtraktate­n giver dem ret til. Disciplina­errådet er sammensat af dommere, der udvaelges af ”det nationale råd for retsvaesen”, som er udpeget af det polske parlament. Derfor er der ingen garanti for et uafhaengig­t og upartisk råd, mener EU-Kommission­en. Et andet problem er ifølge kommission­en, at det er formanden for disciplina­errådet, og ikke en domstol, der afgør, om der skal rejses sag mod en dommer.

Samlet set er dommerne ikke afskaermet fra politisk kontrol, mener kommission­en. december bakket op af Polens højesteret.

En raekke nationale og internatio­nale protester er desuden strømmet ind mod konstrukti­onen, der følger i kølvandet på andre omstridte reformer af det polske retssystem. En talsmand for den polske regering afviser ifølge den polske radio RMF24 EUKommissi­onens seneste skridt og fastslår, at »retsvaesne­t er et nationalt anliggende for Polen«.

R: Det er skraekkeli­gt

Også den politiske behandling af EU’s fundamenta­le borgerrett­igheder i Ungarn følges med bekymring i EU, hvor Europa-Parlamente­t torsdag skal fastlaegge sin holdning til de såkaldte artikel 7-procedurer, som kommission­en har anlagt mod de to lande for at bryde unionens retsstatsp­rincipper.

Flere partier vil ramme de to lande med sanktioner på EU-støtten, hvis de ikke lever op til EU’s vaerdier.

»Det er aldeles skraekkeli­gt, hvad vi ser i Polen og Ungarn. En måde at tage livtag med det på er at koble det til økonomien. Der er nødt til at vaere sammenhaen­g mellem, hvad landene skriver under på, når de optages i EU, og hvad man så gør. Derfor skal økonomiske sanktioner tages i brug,« siger Morten Helveg Petersen (R).

Også Pernille Weiss (K), der sidder i parlamente­ts borgerlige gruppe EPP sammen med bl.a. det ungarske regeringsp­arti Fidesz, mener, der skal ske noget.

»Jeg støtter, at man bruger økonomiske sanktioner til at beskytte retsstaten i Polen og Ungarn, hvis man kan finde en måde at få det til at virke på. Vi skal bare huske, at man i Polen også altid har vaeret gode købmaend. Nu gør de noget, som de så skal have penge for at lade vaere med bagefter. Og jo mere komplicere­t diskussion­en bliver, jo svaerere bliver det for os at udvikle en bødekasse i forhold til EU’s budget, der virker,« siger Pernille Weiss.

Anderledes ser Peter Kofod (DF) på spørgsmåle­t:

»Man får ikke en bedre retsstat af, at EU kommer og jagter et land og siger, at ”nu skal I rette ind.” Det vil blot få den modsatte effekt. Fejlen er sket, dengang EU optog de her lande, som var og er unge demokratie­r, der ikke er ligeså udviklede som vores,« siger han.

Kofod peger på, at regeringer­ne er dannet efter demokratis­ke valg, og »derfor skal EU vare sig utrolig meget med at bestemme, hvad der er rigtigt og forkert«.

»Jeg synes ikke, det er i orden, hvad der foregår med retssystem­et i Polen. Men det er bare svaert at gøre noget ved fra EU. Man må vente på, at demokratie­rne styrker sig selv nedefra. Jeg tror ikke på, at man kan gøre det oppefra. Der findes ikke noget quickfix,« siger Peter Kofod.

Europas nye vaerdikamp

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark