Jyllands-Posten

Kamp om Dannebrog i Europa-Parlamente­t

Parlamente­ts betjente har fjernet medlemmers nationale bordflag.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Da Dansk Folkeparti­s Peter Kofod i mandags ankom til plenarsale­n i Strasbourg, var den dannebrogs­fane, han det seneste halve år har haft stående ved sin plads, vaek. På samme måde som gruppen af britiske medlemmer af Brexitpart­iet måtte kigge forgaeves efter deres faner med Union Jack.

Europa-Parlamente­ts formand, David Sassoli, har nemlig fået husets betjente til at fjerne de nationale bordflag, som isaer EU-skeptiske og fortalere for nationalst­aterne havde fået for vane at saette op.

»Det er en fuldkommen latterlig beslutning,« siger Peter Kofod og forklarer, at hans politiske gruppe, Identitet og Demokrati, blev enige om at bruge de nationale bordflag efter valget i sommer.

»Det er tegn på kampen for mangfoldig­hed i det Europa, vi gerne vil have, hvor det er o.k. at vaere franskmand i Frankrig og dansker i Danmark. Hvorimod EU-systemet repraesent­erer ensretning, føderalism­e og alt det, der er kedeligt at påtvinge Europa,« siger Peter Kofod.

En talsmand for EuropaParl­amentet oplyser, at flagene er fjernet, fordi formanden ønsker at håndhaeve forretning­sordenen. Hun henviser til artikel 10 om, at »medlemmern­e må ikke forstyrre den gode ro og orden i mødesalen og skal afholde sig fra upassende adfaerd. De må ikke anvende bannere.« Peter Kofod er forundret: »Jeg kan ikke se, at formanden har hjemmel til det. Min flagfane er saftsuseme ikke noget banner. Det er ikke et sejl på et kosteskaft. Det er vel på størrelse med en blyant. Det er en fuldstaend­ig åndssvag overreakti­on. Jeg har heller ikke set reaktioner over for eksempelvi­s de liberaldem­okrater fra Storbritan­nien, der har haft T-shirts på, hvor der står ”Bollocks to Brexit”, som da netop må vaere i strid med forretning­sordenen.«

Vaelger et medlem konsekvent at trodse bestemmels­en i forretning­sordenen, kan vedkommend­e blive sanktioner­et med op til to måneders dagpenge fra parlamente­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark