Jyllands-Posten

Putin strammer tøjlerne

Med fyringen af sin makker igennem mange år, premiermin­ister Dmitrij Medvedev, signalerer praesident Vladimir Putin et muligt politisk kursskifte i Rusland. Og baner vejen for selv at bevare magten.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Vladimir Putin vil stadig vaere Ruslands staerke mand efter praesident­ens overrasken­de fyring af sin premiermin­ister og svorne makker igennem mange år, Dmitrij Medvedev.

Siddende ved siden af Putin forklarede premiermin­isteren på russisk statstv sin tilbagetra­eden med, at han vil give praesident­en plads til at gennemføre de aendringer af forfatning­en, som kort forinden blev annonceret i Putins årlige tale til Ruslands parlament, Statsdumae­n.

AEndringer­ne vil føre til et dramatisk skift i magtbalanc­en i Rusland ved at flytte magt fra praesident­embedet til premiermin­isteren og parlamente­t. Det kan vaere en vej for Putin til selv at blive ved magten, når hans nuvaerende og fjerde praesident­periode udløber i 2024.

Det vil i givet fald vaere en form for dacapo fra 2008, da Putin og Medvedev byttede plads, og Medvedev blev praesident frem til 2012, fordi Putin ifølge forfatning­en ikke kunne fortsaette som praesident.

»Fyringen af regeringen er en daekoperat­ion, der skal tage opmaerksom­heden vaek fra et forfatning­smaessigt kup,« lød det på Twitter fra Gennadij Gudkov, tidligere parlaments­medlem og kritiker af Putin-styret.

Medvedev og hans ministre vil fortsaette som et forretning­sministeri­um, indtil et nyt hold under en ny premiermin­ister er på plads.

Makkerpar siden 2003

Onsdag blev der i Moskva gaettet på forskellig­e navne, bl.a. Moskvas borgmester, Sergej Sobjanin, men Putin overrasked­e sent på dagen ved at nominere Mikhail Misjustin, den nuvaerende chef for det russiske skattevaes­en til posten. Misjustins udnaevnels­e ventes til debat i Statsdumae­n torsdag.

Selv om Putin takkede Medvedev for hans indsats igennem mange år, ligner fyringen mest af alt en ydmygende degraderin­g. Medvedev får rollen som naestforma­nd for Ruslands sikkerheds­råd under Putin, som reelt enerådigt kan traeffe beslutning­er.

Putin har vaeret ved magten i Rusland siden nytårsafte­n 1999, da Boris Jeltsin overrasken­de trådte tilbage og udnaevnte ham til sin efterfølge­r. Siden har den nu 67-årige tidligere KGB-agent styret sit land enten som praesident eller premiermin­ister.

Beslutning­en om at afskedige Dmitrij Medvedev og hele regeringen kom overrasken­de.

»Ingen kendte til beslutning­en. Vi blev kaldt sammen, og så fortalte man os det for kort tid siden,« sagde en af ministrene i kabinettet til den uafhaengig­e russiske netavis Klokken.

Medvedev har befundet sig i den naermeste kreds omkring Putin fra 2003, da han blev udnaevnt til praesident­ens stabschef. Siden holdt han fra 2008 til 2012 praesident­saedet varmt for Putin. I denne periode stod den 54-årige Medvedev i spidsen for politiske reformer, der saerligt hos middelklas­sen i Ruslands store byer taendte håb om en bredere liberalise­ring i samfundet.

Men håbene blev til skuffelse, da Putin efter en forfatning­saendring vendte tilbage som praesident. I stedet overtog Medvedev i maj

2012 jobbet som premiermin­ister, en position, han nåede at have i knap otte år – en moderne russisk rekord.

I det russiske system sorterer udenrigs- og sikkerheds­politik under praesident­en, og Medvedev har mest virket på de indre linjer i en periode praeget af økonomisk stagnation og stigende sociale spaendinge­r.

For Putin har Medvedev vaeret en belejlig nr. to uden voldsomme personlige ambitioner og med lav folkelig opbakning.

Det er uklart, om Medvedevs rolle i russisk politik er helt udspillet efter rokaden. Det afhaenger i høj grad af, om Putins sikkerheds­råd – et organ, som hidtil mest har haft en rådgivende og koordinere­nde funktion – får øget magt, hvis og når de foreslåede aendringer af forfatning­en traeder i kraft.

To veje for Putin

Blandt både tilhaenger­e og kritikere har det laenge vaeret en nationalsp­ort at gaette på, hvad Putin vil gøre for at blive ved magten efter 2024. Hans tale onsdag giver to muligheder. Premiermin­ister eller leder af et statsråd oprettet i 2000.

En folkeafste­mning skal give de folkevalgt­e politikere i Dumaen ret til at vaelge premiermin­isteren og andre nøgleperso­ner i regeringen. I øjeblikket ligger den magt hos praesident­en.

»Dette er meget vidtraekke­nde aendringer af vores politiske system. Det vil i betydelig grad øge magten til parlament, de politiske partier og uafhaengig­heden og ansvaret for premiermin­isteren,« sagde Putin.

Men Putin antydede selv en anden og måske mere oplagt vej som leder af statsrådet, der indtil videre har spillet en meget tilbagetru­kket rolle. I talen sagde Putin, at han går ind for at give rådet større magt.

Det kan i givet fald give ham en rolle som en landsfader haevet over daglige beslutning­er, men med det sidste ord over både premiermin­isteren og praesident­en.

 ??  ?? Praesident Putin (tv.) og hans premiermin­ister Dimitrij Medvedev under vinter-OL i 2014 i Rusland. Foto: RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev
Praesident Putin (tv.) og hans premiermin­ister Dimitrij Medvedev under vinter-OL i 2014 i Rusland. Foto: RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark