Jyllands-Posten

»Jeg tager mig selv i at stå med bøjede ben og krum ryg«

Du er ikke alene med din appelsinhu­d, dit hår på ryggen eller dine skaeve bryster. Men hvis du skammer dig over det, kan det få store konsekvens­er. Ifølge eksperter kan det bl.a. føre til angst og depression.

- IDA TRØIBORG ida.troiborg@jp.dk

»Jeg synes, jeg er alt, alt for stor. Jeg kunne aldrig finde på at tage noget tøj på, der ikke daekker mine arme og min mave, og jeg har ret mange planer om, hvilke operatione­r jeg gerne vil have lavet for at få en paenere krop.«

Sådan lyder det fra den 21årige Aya Itani, da JyllandsPo­stens udsendte stopper hende og en gruppe veninder på gaden i Aarhus for at stille dem et graenseove­rskridende spørgsmål: Hvad skammer I jer over ved jeres krop?

Pigerne taler i munden på hinanden og naevner allesammen adskillige ting ved deres kroppe, som de til hverdag forsøger at skjule og ville ønske, de kunne lave om. For store lår, for løs hud på maven og for tykke arme.

De taenker mest på, hvad andre taenker om dem, og flere af dem skammer sig over, at de ikke synes, de arbejder hårdt nok på at få en flottere krop.

Da snakken falder på, om pigerne vil vaere med til at få taget et billede til avisen, bakker de allesammen naesten instinktiv­t flere meter tilbage.

»Nej er du sindssyg! Ikke sådan som jeg ser ud, det kan du godt glemme,« siger Aya Itani på en måde, der gør, at fotografen fuldstaend­ig dropper at forsøge at overtale hende.

Krop er lig med skam

Ifølge Carsten Stage, der forsker i skam ved Aarhus Universite­t, er det slet ikke underligt, at mennesker, der skammer sig over deres krop, ikke vil have taget et billede.

»Skam er jo følelsen af, at de andre kigger på én og nedvurdere­r én. Ordet skam betyder faktisk at daekke sig til, og når man skammer sig, får man lyst til at forsvinde,« forklarer han.

Ifølge ham opstår skammen, når man føler sig afsløret i at svigte nogle kulturelle normer og idealer – f.eks. om hvordan man skal se ud – og langt de fleste danskere kan genkende følelsen af at skamme sig over deres krop.

Faktisk har den nøgne krop vaeret forbundet med skam, lige siden Gud skabte verden, hvis man altså tror på den fortaellin­g.

Adam og Eva blev som bekendt smidt ud af paradisets have, fordi de ikke kunne holde sig på måtten og absolut skulle have en bid af et aeble fra kundskaben­s trae. Den lille bid førte samtidig til, at parret opdagede, at de gik nøgne rundt i Guds have. Skammen vaeltede pludselig ind over dem, og de forsøgte så godt de kunne at daekke sig til.

»Mennesker har altså altid skammet sig over deres krop,« forklarer Carsten Stage og tilføjer:

»Men jeg tror, det er blevet vaerre i den tid, vi lever i nu, fordi vi i langt højere grad end tidligere baerer kroppen som et tegn på, hvem vi er. Vi udtrykker vores identitet, vores vaerdier og vores evne til at leve et effektivt og vaerdifuld­t liv gennem vores krop. En flot krop er lig med succes. Og hvis man så synes,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark