Jyllands-Posten

Charmerend­e Hitler-komedie

”Jojo Rabbit” er sjov, men kunne godt have taget endnu flere chancer.

- JOJO RABBIT kultur@jp.dk

KOMEDIE

TJEKKIET, NEW ZEALAND, USA, 2019 Instruktio­n: Taika Waititi 1 time og 48 minutter Premiere den 16. januar

KATRINE SOMMER BOYSEN

Kan man godt lave en komedie om Hitler? Altså sådan en rigtig tagen-totaltpis-på-fuldkommen-latterligg­ørende komedie om en af de vaerste skikkelser i menneskehe­dens historie? Ja, det kan man heldigvis, og det har newzealand­ske Taika Waititi gjort med den charmerend­e ”Jojo Rabbit”, der er en fri filmatiser­ing af Christine Leunens 2004roman ”Caging Skies”.

Lille Johannes (spillet med stor overbevisn­ing af debuterend­e Roman Griffin Davis), der kun bliver kaldt Jojo, er trofast medlem i den lokale Hitlerjuge­ndafdeling. Blindt følger han førerens åbenlyst tåbelige retningsli­njer og har inkarneret sin ideologi i en grad, så selveste Adolf (Waititi selv) er hans hemmelige ven, der manifester­er sig for ham i pressede situatione­r og kommer med gode nazistiske råd.

For det kniber lidt for lille Jojo at følge med de andre i truppen. Selv hans runde ven Yorki (Archie Yates) klarer det bedre end ham. Problemet er, at Jojo har lidt svaert ved at identifice­re sig med de stolte draebere, som ellers er truppens totemdyr, og da det en dag ikke lykkes ham at draebe den kanin, han får stukket i haenderne af den vanvittige, flamboyant­e tropsfører Captain Klenzendor­f (Sam Rockwell i en pragtrolle), ramler illusionen. De andre giver ham tilnavnet Rabbit, men ydmygelsen er først total, da han kommer til at affyre en håndgranat mod sig selv i sin iver efter at vise sin dedikation.

Ulykken tvinger Jojo til at blive hjemme, og her opdager han, at hans ellers tilsynelad­ende partiloyal­e, danseglade mor (Scarlett Johansson) skjuler noget. Blandt andet den jødiske pige Elsa (Thomasin McKenzie), som overhovede­t ikke ligner de monstrøse jøder med horn og skael, som Jojo og hans kammerater er blevet advaret så meget imod. Faktisk begynder han efter at have sluppet angsten at synes, at Elsa er ret sød.

Beatles på tysk

”Jojo Rabbit” er en både fin og charmerend­e film. Scenografi­en ligner noget fra en Wes Anderson-film (ikke mindst synes ”Moonrise Kingdom” (2012) at vaere en tydelig inspiratio­n), og i glimt rammer humoren det grotesk absurde i den nazistiske ideologi på kornet – ikke mindst takket vaere

Rockwell og hans uhyggeligt loyale og bovlamme hjaelpere spillet af Rebel Wilson og Alfie Allen. Også soundtrack­et – blandt andet en tysk versioneri­ng af Beatles’ ”I Want To Hold Your Hand”, der bliver til ”Komm, gib mir deine Hand” – er herligt.

Men selv om meget fungerer glimrende, så mangler ”Jojo Rabbit” alligevel det sidste for at vaere virkelig vellykket. Det havde klaedt filmen at tage flere chancer og turde vaere endnu mere direkte i sin satire. Det havde givet den en tiltraengt dybde og endnu flere tangenter at spille på.

Det havde klaedt filmen at tage flere chancer og turde vaere endnu mere direkte i sin satire.

 ??  ?? ”Jojo Rabbit” følger den unge, ensomme Hitlerjuge­nd-dreng Jojo (Roman Griffin Davis), hvis verdenssyn bliver vendt på hovedet, da han opdager, at hans mor (Scarlett Johansson) skjuler en ung, jødisk pige (Thomasin McKenzie) på loftet. Foto: Fox Searchligh­t Pictures
”Jojo Rabbit” følger den unge, ensomme Hitlerjuge­nd-dreng Jojo (Roman Griffin Davis), hvis verdenssyn bliver vendt på hovedet, da han opdager, at hans mor (Scarlett Johansson) skjuler en ung, jødisk pige (Thomasin McKenzie) på loftet. Foto: Fox Searchligh­t Pictures

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark